Direct naar artikelinhoud

Amsterdam in 2019: alle reden voor optimisme

Amsterdam blijft een magneet voor wie op zoek is naar banen en kansen. Wees hoopvol, luidt dan ook de boodschap van burgemeester Femke Halsema.

Burgemeester HalsemaBeeld anp

In 2018 groeide en bloeide de stad op een ongekende manier. Het CBS liet het woensdagochtend weer zien. Vorig jaar kreeg Amsterdam er netto 10.000 inwoners bij.

Dat zijn grotendeels Nederlanders die het willen maken in de hoofdstad, en immigranten, expats of studenten uit andere delen van de wereld. Ze vulden de plekken van stad­genoten die hier voorheen het succes zochten en nu zijn vertrokken naar de rust en de ruimte van de voorsteden. Ook mooi: er werden in de stad veel meer kinderen geboren dan er inwoners overleden.

Emancipatiemotor
Toch overheerste afgelopen jaar het pessimisme. Over de extreme drukte, de torenhoge huizenprijzen en blijvende ongelijkheid. Amsterdam is niet van iedereen, concludeerde burgemeester Femke Halsema dinsdagavond dan ook tijdens haar eerste nieuwjaarstoespraak.

Tegelijkertijd begon de burgemeester, een half jaar na haar aantreden, er voorzichtig op te wijzen dat het ook weer niet zo slecht gesteld is met de staat van de stad.

Amsterdam functioneert nog steeds uitstekend als een stad die de belofte op een beter leven biedt, vindt ze. "Hoop is overal om ons heen aanwezig, juist als Amsterdammers het hoofd bieden aan de grootste problemen." 

Haar oproep om hoopvol te zijn echoot een opvatting die haar partijgenoten al veel langer verkondigen: Amsterdam als emancipatie­motor. In 2005 publiceerde GroenLinkspoliticus Maarten van Poelgeest een boekje met die titel waarin hij uitlegt dat de stad nooit een statisch geheel is waarin dingen hetzelfde blijven. 

De functie van de stad is juist om nieuwkomers in korte tijd succes te laten hebben. In hun studie, in werk, of in de liefde, de ongemakken van het leven in de stad voor lief nemend.

10.000

Amsterdam blijft lokken; vorig jaar kreeg de stad er 10.000 inwoners bij

Die ongemakken, zoals armoede en criminaliteit, worden met prioriteit bestreden, belooft burgemeester Halsema. 

Tegelijk wijst ze naar de generaties die de belofte van hoop desondanks hebben waargemaakt. De protestgeneratie, de voorvechters van homo-emancipatie en veel eerder nog, de migranten die deze stad al sinds de zestiende eeuw weten te vinden. En recent: de Amsterdamse wetenschappers die de hiv/aids-epidemie een halt hebben toegeroepen.

Nieuwsgierig
Ja, zei Halsema, inwoners van Amsterdam moeten meer en gelijkmatig profiteren van het succes. Maar de traditie schrijft voor dat verandering hier in de eerste plaats wordt omarmd. "Als historische handelsstad hebben we het in ons om dat wat nieuw en anders is, nieuwsgierig tegemoet te treden en om onze onderlinge geschillen te beslechten."

Halsema hoopt dat inwoners zich aansluiten bij haar oproep om positiever te kijken naar de veranderende stad. "Dat wens ik u, mijzelf en onze stad toe voor het komende jaar: het vermogen om het onbekende te omarmen, om hoopvol te zijn."

Lees ook: Wat brengt het nieuwe jaar voor Amsterdam? en Dit verandert er per 1 januari in Amsterdam

Hoop is overal om ons heen aanwezig, juist als Amsterdammers het hoofd bieden aan de grootste problemen
Femke HalsemaBeeld ANP