Direct naar artikelinhoud

Agent na dodelijk ongeluk Harm Wimmenhove alsnog vervolgd

De politieagent die betrokken was bij het ongeval op de Nassaukade in 2016 waarbij Harm Wimmenhove overleed, wordt alsnog vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

Harm Wimmenhove werd in september 2016 doodgereden op de NassaukadeBeeld Eigen foto

De agent reed op 14 september 2016 rond middernacht met ruim 80 kilometer per uur over de Nassaukade toen hij Wimmenhove ter hoogte van de Potgieterstraat schepte. De 34-jarige man overleed later door ernstig hersenletsel in het ziekenhuis. 

De agent bleek een hondenbegeleider die een melding had gekregen van een mogelijke inbraak in de Primark op het Damrak. In het verhoor verklaarde hij naderhand dat hij in de veronderstelling was dat hij harder mocht rijden dan de toegestane snelheid.

Hoogstens een boete
Het gerechtshof wil nu dat de rechtbank oordeelt of hij zo hard mocht rijden, aangezien hij daarvoor geen toestemming had van de meldkamer. Om diezelfde reden reed hij zonder zwaailicht en sirenes. 

Het OM besloot in eerste instantie dat de agent zich niet voor de rechter hoefde te verantwoorden. Hij zou hoogstens een boete krijgen wegens te hard rijden, maar dat deed volgens de officier geen recht aan het verdriet van de nabestaanden. Daarom werd de agent een disciplinaire maatregel ­opgelegd. 

Veel emoties
De nabestaanden van Wimmen­hove zijn daarop een zogeheten artikel 12-procedure gestart om alsnog via het gerechtshof vervolging af te dwingen. Dat is nu van mening dat er genoeg vragen zijn die door een strafrechter moeten worden beoordeeld.

Vader Roel Wimmenhove is opgelucht. "We hebben er lang over nagedacht of we zo'n procedure wilden beginnen, want het roept veel emoties op. Maar je wilt ook recht doen aan je overleden kind. Het belangrijkste vinden wij dat de agent inziet dat hij fout heeft gehandeld. Hij houdt vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Het is belangrijk dat hij een les leert."

De advocaat van de agent benadrukt dat niet vaststaat dat zijn cliënt fout heeft gehandeld: "Het gerechtshof heeft juist besloten dat de rechtbank hierover moet oordelen."

De politie noemt het een 'verdrietige zaak', maar wil, net als het OM, niet inhoudelijk reageren.

Het Parool sprak vorig jaar met Roel Wimmenhove over het overlijden van zijn zoon en de kwestie rond de agent. Het interview is hier te lezen. 

Het is belangrijk dat hij een les leert
Roel Wimmenhove