Direct naar artikelinhoud

Bouchibti: 'Erbij horen gun ik alle kinderen van Amsterdam'

Sinterklaas gaf haar als kind het gevoel erbij te horen. Volgend jaar is Samira Bouchibti voorzitter van het comité achter de Amsterdamse intocht.

Samira Bouchibti: 'Erbij horen gun ik alle kinderen.'Beeld Tammy van Nerum

Thuis deden ze niet aan Sinterklaas, maar daar trok de buurvrouw van de Bouchibti's zich niets van aan. Op pakjesavond zette tante Mien gewoon een zak met cadeautjes voor de deur van het gezin, drukte op de bel en maakte zich uit de voeten, zoals het hoort.

"Mijn ouders waren nieuw in Nederland, maar ze speelden het spel mee," vertelt Samira Bouchibti. "We deden aan Sinterklaas omdat tante Mien ons mee­trok."

Meer dan veertig jaar later is Bouchibti aangewezen als de nieuwe voorzitter van de Stichting Sint in Amsterdam, de organisatie die verantwoordelijk is voor de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in de hoofdstad. De 48-jarige schrijfster en politica begint na de jaarwisseling als voorzitter. Zij neemt het stokje over van Adriaan Krans, die de afgelopen vijf jaar onder meer de metamorfose van Zwarte Piet in goede banen leidde.

Geoliede machine
Bouchibti vindt het eervol om een bijdrage te mogen leveren aan wat zij een van de mooiste kinderfeesten op aarde noemt. De intocht in Amsterdam is met 400.000 bezoekers niet alleen de oudste, maar ook de grootste intocht van het land.

"Dat wordt mogelijk gemaakt door onze 1200 vrijwilligers," zegt de nieuwe voorzitter. "Het is alles bij elkaar een geweldige klus, maar de organisatie is een geoliede machine."

Bouchibti is geboren in het Marokkaanse Fez en verhuisde op haar tweede naar Haarlem. "Daar heb ik de Sint leren kennen. Dankzij onze buurvrouw en het werk van mijn vader. Hij werkte als gastarbeider bij Stork. Daar kwam Sinterklaas langs voor de kinderen van het personeel."

"Dat was voor ons de mooiste dag van het jaar. Zo'n lieve, oude man die cadeautjes komt brengen naar alle kinderen, dat was fantastisch." 

Die ervaring uit haar jeugd wil Bouchibti ook meenemen naar haar nieuwe functie. "Wat ik heel fijn vond aan het sinterklaasfeest, was het gevoel dat ik er als kind van een gastarbeider helemaal bij hoorde. De Sint was er voor alle kinderen, dus ook voor mij. Dat gevoel van erbij horen gun ik alle kinderen van Amsterdam."

Daarmee deelt de voorzitter een ambitie van het intochtcomité, dat nadrukkelijk streeft naar verkleuring van de achterban.

Roetveegpiet
Het Amsterdamse intochtcomité heeft te maken met nog een wisseling van de wacht. Vorige maand werd bekend dat Erik van Muiswinkel de tabberd overneemt van Jeroen Krabbé, die dit jaar zijn tiende intocht deed. De aanstelling van Van Muiswinkel, een uitgesproken voorstander van de roetveegpiet, zorgde voor nogal wat commotie. 

Over die ophef wil Bouchibti nu niets zeggen. "Ik moet mijn eerste bestuursvergadering nog doen. Laten we daar maar eens mee beginnen." 

Bezorgd over een vergelijkbare kritische behandeling van haar benoeming tot voorzitter is Bouchibti niet. "Waarom zou iemand moeite met mij hebben? Ik ben een gezonde Hollands-Marokkaanse vrouw met een dochter van zes." 

Bouchibti was eerder politiek actief voor de VVD en de PvdA, en werkt tegenwoordig als adviseur. In opdracht van de gemeente Den Haag schreef ze een handboek tegen radicalisering op scholen dat dit jaar is verschenen.

De Sint was er voor alle kinderen, dus ook voor mij als kind van een gastarbeider. Dat gevoel van erbij horen gun ik alle kinderen van Amsterdam.