Direct naar artikelinhoud

Fysiotherapeuten willen niet meer tekenen bij het kruisje

Amsterdamse fysiotherapeuten ­verenigen zich om een vuist te ­maken tegen zorgverzekeraars. "We moeten patiënten informeren, anders verzuipen we."

Fysiotherapeuten willen niet meer tekenen bij het kruisje
Beeld Shutterstock

Op de deur van de behandelkamer hangt een folder met belangrijke informatie voor patiënten. Omcirkeld met een vuurrode lijn staan de namen van zorgverzekeraars waarmee fysiotherapiepraktijk Medisch Punt in Buitenveldert voor komend jaar geen contract heeft ondertekend.

Patiënten die bijvoorbeeld bij CZ, Menzis of Hema zijn verzekerd, moeten behalve hun maandelijkse premie ongeveer 7,50 euro extra betalen per behandeling. Dat is het gevolg van het feit dat er geen contract is; dan wordt maar driekwart vergoed.

In het groen staan de verzekeraars die patiënten, los van hun premie, niets extra's kosten: onder meer Nationale Nederlanden, Interpolis en DSW.

"Patiënten moeten weten waar ze aan toe zijn," zegt oedeemfysiotherapeute Anita Betten van Medisch Punt. Ze helpt kankerpatiënten die door bijvoorbeeld bestraling vocht vasthouden. Dat werk doet ze graag, maar Betten vindt dat zorgverzekeraars haar te weinig vergoeden.

Voor een reguliere behandeling van een half uur krijgt ze 28,50 euro, maar ze moet ook veel administratieve handelingen uitvoeren. Zo komt de bedrijfsvoering financieel in de knel, zegt ze.

"Uit angst dat andere fysiotherapeuten de contracten van de verschillende zorgverzekeraars wel ondertekenden en mijn patiënten zouden overstappen, gingen we toch akkoord," vertelt Betten. "Voor 2019 doen we dat minder vaak, zoals veel andere praktijken nu ook selectiever tekenen."

Overstappen
Maarten Schiffelers knikt. Hij werkt bij Fysiotherapie Van Breestraat (Oud-Zuid) en doet het al twee jaar zonder een contract met bijvoorbeeld Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar in Amsterdam. 

De vrees dat veel patiënten zouden overstappen, bleek ongegrond. Naast hun premie betalen de patiënten de 7,50 euro van de behandeling vaak zonder morren, omdat Schiffelers zijn overwegingen uitlegt. "Wij moeten patiënten informeren over hoe hun zorgverzekeraar met ons omgaat, anders verzuipen we," aldus Schiffelers.

Iedere Amsterdammer weet inmiddels dat Zilveren Kruis een rol heeft gespeeld in het faillissement van MC Slotervaart. Mensen die dat hekelen, kunnen eind deze maand overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zo hebben patiënten macht.

Patiënten moeten weten waar ze aan toe zijn

Weinig mensen maken daar echter gebruik van. Gemiddeld stapt jaarlijks slechts 7 procent over, omdat de verplichte zorgverzekering een ingewikkeld product is en overstappen gedoe geeft. Zo houden zorgverzekeraars macht.

Om zich daartegen te wapenen hebben Betten en Schiffelers in Amsterdam het initiatief genomen zich te verenigen. Fysiotherapie Collectief Amsterdam bestaat pas drie maanden, maar een kwart van de 352 ­Amsterdamse praktijken heeft zich al aangesloten.

Urgentie
"Doel is om bij zorgverzekeraars aan tafel te komen," zegt Schiffelers. "Nu kunnen we via internet het contract inzien en tekenen bij het kruisje. Onderhandelen over vergoedingen is onmogelijk. Dat moet anders."

Of de strijd van de Amsterdamse ­fysiotherapeuten slaagt, is ongewis. Als hartchirurgen besluiten de contracten met zorgverzekeraars niet te ondertekenen, breekt paniek uit in Nederland. Die urgentie hebben fysiotherapeuten niet. 

"Maar als hbo-­geschoolde zorgverleners moeten we beter worden gewaardeerd," aldus Schiffelers.

Doel is om bij zorgverzekeraars aan tafel te komen

Reactie Zilveren Kruis

"De signalen van de fysiotherapeuten zijn ons bekend. We hebben wel ­degelijk oog voor het waardevolle werk en de inspanningen die fysio­therapeuten leveren om onze verzekerden te voorzien van goede zorg." 

"Daarom werken we hard aan het terugdringen van de administratieve handelingen en hebben we de tarieven voor 2019 aanzienlijk verhoogd. Natuurlijk zijn wij bereid om hierover nader in gesprek te gaan. ­Uiteindelijk willen we ­allemaal hetzelfde: goede en toegankelijke zorg voor de patiënt."