Direct naar artikelinhoud

Politie Leiden houdt Amsterdammer 'extra in de gaten'

Een Amsterdammer die in 2014 voor een inbraakpoging is veroordeeld, kreeg onlangs van de politie in Leiden een brief met de mededeling dat hij de komende maanden 'extra in de gaten wordt gehouden'.

Politie Leiden houdt Amsterdammer 'extra in de gaten'
Beeld anp

Een team van 18 agenten in burger gebruikt 'volgsystemen' en peilbakens om auto's in de gaten te houden, staat in de brief, die meer Amsterdammers ontvingen. 'Zodra een interessant voertuig het district in rijdt, kan het team dat voertuig en de inzittende traceren en volgen.'

'Ik wijs je er nog even op dat in ons werkgebied de politie ruime controlebevoegdheden heeft,' vervolgt de schrijver. 'De politie mag namelijk in voertuigen kijken naar strafbare feiten. De politie heeft dus geen toestemming nodig, maar heeft deze bevoegdheid.'

Het team zal de auto van de Amsterdammer 'altijd aan de binnenzijde bekijken' op zoek naar sporen van misdrijven of inbrekersgereedschap. Zo nodig zal hij worden aangehouden.

Top 600 Amsterdamse criminelen
De ontvanger, die in de regio Leiden nooit verdachte zegt te zijn geweest, stapte met de brief naar zijn advocaat Veerle Hammerstein. Die wist niet wat ze las. "Misschien is de hoeveelheid spelfouten wel even schokkend als het gebrek aan kennis van ons wetboek," zegt Hammerstein.

"Waar de politie een beroep lijkt te doen op ruime bevoegdheden uit de Politiewet, gaan die in dit geval niet op. Dat hij 'altijd' aan een controle zal worden onderworpen, zonder enige aanleiding of verdenking, kan natuurlijk helemaal niet. Een peilbaken mag alleen worden ingezet met toestemming van een officier van justitie."

De man stond in de Top 600 van Amsterdamse criminelen, maar is daar volgens Hammerstein uit. Hij is getrouwd en heeft een kind. "Als hij zijn vrouw en schoonmoeder wil afzetten bij de Keukenhof, loopt hij kennelijk kans dat zijn auto ondersteboven wordt gekeerd," zegt Hammer­stein.

"Het lijkt mij dat de politie van Leiden de 18 collega's beter eerst naar een cursus Nederlandse taal en spelling kan sturen, om ze vervolgens te laten bijspijkeren op hun kennis van het wetboek en ze goed beslagen de straat op te sturen om echte boeven rechtmatig op te sporen."

Nummerplaatherkenning
In een bezwaarschrift vraagt ze de politie alle stukken op grond waarvan de politie denkt bevoegdheden te kunnen inzetten. Als haar cliënt onterecht wordt aangehouden, zal hij aangifte doen van stalking, kondigt ze aan. Als de politie niet snel reageert, zal ze een kort geding aanspannen.

Volgens een woordvoerder stuurt de politie vaker dergelijke brieven. Hij stelt dat de politie 'nooit zomaar bakens plaatst' omdat daaraan strikte regels zijn verbonden en toestemming van een officier van justitie is vereist.

Wel gebruikt de politie camera's die nummerplaten herkennen, bijvoorbeeld van auto's waarvan de eigenaren openstaande boetes of belastingschulden hebben, auto's die bij een misdrijf betrokken waren of auto's van 'veelplegers'.

"Het basisteam Leiden Zuid werkt hard en met succes aan het terugdringen van het aantal woninginbraken. Als er bezwaren zijn, ziet de teamchef die met vertrouwen tegemoet."

Hammerstein: "Het lijkt een beetje op gooien met opsporingstermen om de lezer bang te maken. Als de brief er mede op is gericht jonge veelplegers op te voeden, moet men ze wel de feiten voorhouden."

18

18 Leidse agenten in burger schrijven verdachte Amsterdammers te volgen met peilbakens.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.