Direct naar artikelinhoud

Na de schietpartij zet Wittenburg een stap vooruit

Na de schietpartij van 26 januari wil de gemeente de leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden verbeteren. Het buurthonk krijgt daarom een pasjessysteem. 'We willen het ronselen voor de criminaliteit voorkomen.'

Het Wittenburgerplein wordt verlevendigd met een bloemenkraam, een viskraam en een mobiele koffiekar.Beeld Rink Hof

De deur van het speeltuingebouw waar de zeventienjarige Mohammed Bouchikhi door zwaarbewapende mannen werd doodgeschoten, staat wagenwijd open. Binnen zit een ­beheerder met jongens van rond de twintig te praten.

Tieners van boven de veertien die hier jarenlang kickboksles kregen, zijn hier eigenlijk niet meer welkom. Het gebouw is het honk voor jongere kinderen.

"We willen de twee groepen scheiden om het ronselen van kinderen voor criminele activiteiten te voorkomen. Ouders gaven aan daar bang voor te zijn," zegt Mascha ten Bruggencate voorzitter van stadsdeel Centrum.

Gebiedsmakelaar Danny Konings staat bij het zaaltje waar de kickboksles werd gegeven. De beheerder wijst naar het keukentje waar Bouchikhi beschutting zocht. "Dit is een gebouw met allemaal hoekjes. Het is vrij gesloten. Wij gaan het opener maken door alle donkere hoekjes weg te halen. Er zijn camera's geplaatst en er is verlichting aangebracht. Het wordt nu gerund door een beheerder en niet meer alleen door vrijwilligers," zegt Konings.

Wensen van jongeren
De voetbalkooi is opgeknapt en heeft nu nieuw kunstgras, kuipjesstoelen en een digitaal scorebord. Er is verlichting aangebracht, zodat de kooi in de winter tot negen uur 's avonds open kan blijven. Het was een van de wensen van de jongeren op de Oostelijke Eilanden.

In een brief aan minister-president Mark Rutte en interim-burgemeester Jozias van Aartsen schreven Soufyan (10) en Yassine (12) die aanwezig waren bij de schietpartij: 'We zijn erg geschrokken en heel erg bang. We vragen uw hulp zodat het niet meer gebeurt.'

De twee neven vragen om meer beveiliging, het afschaffen van wapens ('behalve voor de politie') en meer rechercheurs in de wijk.

Op de Oostelijke Eilanden wonen 1528 jongeren tot en met 22 jaar, van wie 832 jongeren onder de veertien. Voor de groep boven de veertien gaat op 5 oktober een nieuw jongerencentrum in het voormalig postkantoor naast buurthuis

De Witte Boei open. Zij kunnen straks alleen met een speciaal pasje naar binnen. Hangen voor het gebouw is niet toegestaan. "We willen geen criminele jongeren binnen hebben," zegt Ten Bruggencate. De politie en de jongerenwerkers hebben contact met elkaar over het pasjessysteem.

Geselecteerd om expertise
In het jongerenhonk is het straks niet alleen maar 'chillen', zeggen de drie nieuwe jongerenwerkers van Dock. "Ze werken hier aan hun toekomst, schrijven sollicitatiebrieven, maken huiswerk en mogen tussendoor de studio in om muziek te mixen," zegt Rijnaldo Wilson, die voorheen jongerenwerker in West was.

Hij kent vanuit zijn eerdere werk bij Stichting Aanpak Overlast al wat jongeren van de Oostelijke Eilanden.

Veel jongeren van de Eilanden hebben geen aansluiting, geen inkomen en gaan niet naar school

Hij en de overige jongerenwerkers zijn uitgekozen op hun expertise. Zo heeft jongerenwerker Fawzi Attaouil eerder in het gemeentelijk project I-MPower Top 600-jongeren geholpen uit het milieu te stappen.

Eerste stap naar werk
Attaouil: "Jongeren kunnen meedoen aan het zakgeldproject, waarbij ze tegen betaling karweitjes voor bedrijven opknappen of pakketten van de Voedselbank naar buurtbewoners brengen. Het is de eerste stap naar werk. We zijn hier voor jongeren die ambitie hebben en aan hun toekomst willen werken."

Ook het Wittenburgerplein, nu een stuk asfalt, wordt levendiger. De bloemenkraam en viskraam verhuizen ernaartoe en er komt een mobiele koffiekar te staan. Verder komt er op Wittenburg een speciaal 'plukbos' met fruit­bomen.

"Er is hier behoorlijk wat verwaarlozing opgetreden. Veel jongeren van de Eilanden hebben geen aansluiting, geen inkomen en gaan niet naar school. Ze lopen maar wat rond. Er zijn hier ook relatief veel licht verstandelijk gehandicapte jongeren.

Dit soort jongeren moeten weer het gevoel krijgen dat ze het waard zijn." zegt Sibbele Wignand, projectleider van Dock.