Direct naar artikelinhoud

Bewoners ADM-terrein weigeren tijdelijke plek in Noord

De bewoners van het ADM-terrein zeggen 'nee' tegen de tijdelijke nieuwe plek die hun is geboden in Noord. Ze willen een vrijplaats in Amsterdam waar ze permanent kunnen blijven.

Bewoners ADM-terrein weigeren tijdelijke plek in Noord
Beeld ANP

Na een jarenlange juridische strijd moeten de ADM-bewoners uiterlijk 25 december hun terrein in de Westhaven verlaten. Daarna kunnen ze terecht op de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de A10 in Noord. Daar heeft de gemeente al een terrein geschikt gemaakt op de slibvelden.

Donderdagavond was daarom in Noord een kennismakingsavond tussen de ADM'ers en de bewoners van de aangrenzende woonwijk Elzenhagen. Op de slibvelden is ruimte voor zo'n vijftig mannen, vrouwen en kinderen.

Maar het is maar zeer de vraag of die daar nog komen wonen. In een brief aan het stadsbestuur hebben de ADM'ers de waterzuiveringsinstallatie beslist van de hand gewezen.

Het zint ze niks dat het een aanbod is voor twee jaar en dat ze daarna aangewezen zijn op de gemeente Almere, die wethouder Udo Kock heeft beloofd dan een nieuwe plek te hebben voor de ADM'ers.

Vooralsnog hebben ze goede hoop om in de haven te blijven, legt Oscar Prins namens de ADM'ers uit. Juridisch lijkt de situatie uitzichtloos, na een jarenlange strijd met de eigenaren van het haventerrein, maar nog altijd willen ze hun verblijf tot het uiterste rekken.

Zoals het aanbod nu is, zeggen we nee.

Opbouwen
Maar hoe verklaart Prins het dan dat hij donderdagavond kwam kennismaken met de buurt, terwijl tegelijk een brief naar het stadhuis ging waarin de rioolwaterzuivering beslist van de hand werd gewezen? "We zijn nog niet klaar met de onderhandelingen." 

Naar de waterzuiveringsinstallatie willen de ADM'ers in het uiterste geval ook wel, zegt hij. maar alleen als ze daar ook na twee jaar kunnen blijven en een nieuwe vrijplaats kunnen opbouwen. "Zoals het aanbod nu is, zeggen we nee. Er zijn geen afspraken over hoe het verder gaat na twee jaar. Dat is onaanvaardbaar."

De ADM'ers zetten ook vraagtekens bij de beloften van het door GroenLinks aangevoerde nieuwe stadsbestuur om te zorgen voor meer broedplaatsen en rafelranden. Ook dat zien ze als een argument om aan te dringen op een nieuw, permanent terrein in Amsterdam. 

Voor een nieuwe, definitieve plek denken ze behalve aan de waterzuivering in Noord ook aan De Nieuwe Meer, naast de bestaande broedplaats van de Rijkshemelvaartdienst.

Een bewoner op het in 1997 gekraakte ADM-terrein.Beeld ANP

Verder lezen

- Het gekraakte ADM-terrein in het Westelijk Havengebied moet uiterlijk met kerst zijn ontruimd. Een overwinning voor het grote geld of heeft de pret van de krakers nu lang genoeg geduurd?

- Het sluiten van het ADM-terrein en kraakpanden is de doodsteek voor Amsterdam, stelt VU-hoogleraar sociale antro­pologie Dimitris Dalakoglou in dit opiniestuk.