Direct naar artikelinhoud
Nabeschouwing

Ajax houdt gat PSV klein na verdiende winst in Utrecht

Ajax heeft een geslaagde eerste helft van het seizoen afgesloten met een uitzege op FC Utrecht (3-1).

Kasper DolbergBeeld ANP

98'

Ajax mag volgende maand met aantrekkelijke uitdagingen aan de tweede helft van het seizoen beginnen.

Het verschil van twee punten op koploper PSV is nog te overbruggen. Sc Heerenveen komt naar de Johan Cruijff ArenA voor een kwartfinale van de KNVB-beker. En de duels met Real Madrid in de achtste finale van de Champions League zijn een mooie beloning voor een serie van twaalf ongeslagen Europese duels sinds de zomer.

Ajax was op zijn hoede voor de uitwedstrijd in de Galgenwaard, waar het slechts één van de negen voorgaande competitieduels winnend had afgesloten. Met Maximilian Wöber voor de geblesseerde Nicolás Tagliafico startte het elftal van trainer Erik ten Hag geconcentreerd.

Kwaliteitsverschil
Ajax controleerde de wedstrijd, gaf weinig kansen weg en nam in de veertiende minuut verdiend een voorsprong. Daley Blind zag dat Kasper Dolberg nog meer kans had om te scoren. Hij gaf de bal daarom aan de Deen die rustig afrondde: 0-1.

FC Utrecht wilde het kwaliteitsverschil met veel strijd goedmaken, zo vertelde Dick Advocaat al voor het duel. Het positiespel van Ajax was echter zo goed dat de spelers van de thuisploeg vaak te laat kwamen om hard een duel aan te gaan.

De bezoekers domineerden maar wisten het vele balbezit niet van veel kansen te voorzien. Toch kwam Ajax na een uur op 2-0. De videoscheidsrechter adviseerde arbiter Dennis Higler nog eens te gaan kijken of Willem Janssen geen overtreding had gemaakt op Dolberg. Higler nam even de tijd maar floot alsnog voor een strafschop die Dusan Tadic benutte: 0-2.

Even leek de wedstrijd beslist maar Nick Venema wist zijn basisplaats in de 74e minuut met de 2-1 te bekronen. Aangevuurd door het weer opgeleefde thuispubliek wist FC Utrecht het Ajax even lastig te maken. Diep in blessuretijd stelde Frenkie de Jong de zege veilig voor de bezoekers.

Het rapport: Overwinning op angstgegner Utrecht bevestigt groei Ajax

97'

Einde tweede helft!

94' GOAL

Doelpunt Frenkie de Jong. De Jong kan binnentikken op aangeven van Hakim Ziyech. De winst is binnen.

90'

Utrecht maakt zich nog op voor een slotoffensief, terwijl Ajax zich door de wedstrijd heen probeert te slepen. De vijf minuten extra tijd lijkt Ajax door te willen komen met storen en tijdrekken.

83'

Enorme blunder van Ziyech. Schöne keert een aanval van Utrecht, en schiet de bal naar voren, waardoor Ziyech een op een met keeper Jensen komt te staan. Doelman Jensen zit al op zijn knieën maar het lukt Ziyech niet om de bal erin te krijgen. Het blijft spannend.

79' GELE KAART

Gele kaart Andre Onana voor tijdrekken

13:52 zondag 23 december 2018

78'

Onana moest zich helemaal uitstrekken om een tweede tegentreffer te voorkomen. De bal komt voor de voeten van Mazraoui die kan wegwerken.

73' GOAL

Doelpunt Nick Venema. Direct na de actie van Ziyech breekt uitrecht uit. Sean Klaiber geeft de bal perfect bij de tweede paal voor, waar Nick Venema klaar staat de bal in te koppen. De spanning is weer terug in Galgenwaard.

Beeld Proshots

71'

Prachtig afstandsschot van Ziyech. Jensen kan de bal nog net keren. Van de Beek krijgt de bal niet onder controle in de rebound en mist doel.

72' WISSEL

Simon Gustafson wordt vervangen door Sander van de Streek

71' WISSEL

Nicolas Gavory wordt vervangen door Jean-Christophe Bahebeck

13:41 zondag 23 december 2018

64'

De wedstrijd wordt hervat, en direct laat Ajax direct zien wie de lakens uitdeelt in Galgenwaard. Een een-tweetje tussen Tadic en Ziyech leidt tot een poging op doel van laatstgenoemde. De bal wordt aangeraakt en gaat achter. Corner wordt verspild.

61'

De tweede goal zorgt voor onrust op de tribune door de Utrechtfans. Er wordt vuurwerk naar Onana gegooid, dat vlak naast de doelman ontploft. De wedstrijd wordt gestaakt. Gelukkig raakte Onana niet gewond. De keeper kan er zelfs om lachen.

60' WISSEL

Maximilian Wöber wordt vervangen door Daley Sinkgraven

59'

Dusan Tadic benut strafschop. De Serviër, bij wie eigenlijk nog niks goed is gegaan deze wedstrijd, schiet de bal keihard in de linkerhoek, keeper kansloos: 0-2!

58' GELE KAART

Gele kaart Willem Janssen

58'

Strafschop Ajax. Na lang beraad besluit arbiter Dennis Higler de bal toch op de stip te leggen en Willem Janssen een gele kaart te geven voor vasthouden.

58'

Beraad bij de scheidsrechter en de VAR bij een actie van Ajax. Tadic wordt weggestuurd en wil Dolberg bedienen in de zestien. Maar die lijkt vastgehouden te worden.

52'

Uitkijken geblazen voor Ajax. Tannane breekt uit en krijgt een kans om te schieten. De bal wordt nog net door Frenkie de Jong van richting veranderd, waarna die naast het doel belandt. Maar goed ook: Onana was volledig op het verkeerde been gezet.

51'

Maar door naar voren te spelen geeft Utrecht ook meer ruimte aan Ajax voorin. Matthijs de Ligt krijgt de bal met een prachtige pass bij Tadic. De Serviër geeft net iets te hard voor op Dolberg, waardoor de bal achter de lijn belandt.

46'

Dick Advocaat heeft zijn elftal in de kleedkamer duidelijk een nieuwe stategie meegegeven. FC Utrecht speelt veel meer naar voren, en Onana moet in de eerste minuut van de tweede helft voor het eerst in actie komen.

45'

Tweede helft begonnen

RUST

Gyrano Kerk wordt vervangen door Mark van der Maarel

13:03 zondag 23 december 2018

46'

Einde eerste helft. Ajax was in de openingsfase veel sterker dan Utrecht en Dolberg kon ook vroeg scoren. De laatste tien minuten van de eerste helft zakte Ajax wat in, en kwam Utrecht toch een aantal keer gevaarlijk dicht bij het doel van Onana. Behoudt Ajax de voorsprong in de tweede helft? Over 15 minuten zijn we terug voor de tweede helft.

43'

Mooie actie van Ajax. Schöne krijgt de bal op Max Wöber aan de linkerkant. Hij probeert de bal voor te krijgen vanaf de achterlijn, maar schiet op een verdediger. De corner loopt op niets uit.

39'

Ajax heeft in de laatste fase van de tweede helft niet meer dezelfde controle over Utrecht als aan het begin. Ajax probeert Utrecht naar voor te lokken om ruimte te creëren, maar verliezen balbezit.

31' GELE KAART

Gele kaart Oussama Tannane. De Utrechter passeerde twee Ajacieden en kwam daarna hard met een sliding in op Schöne. De Deen moet behandeld worden maar lijkt door te kunnen.

28' GELE KAART

Gele kaart Maximilian Wöber. De Oostenrijks international komt spijkerhard in op Gyrano Kerk.

29'

Daar wordt Utrecht voor het eerst gevaarlijk. De vrije trap door Tannane draait gevaarlijk in en gaat via de neus van de schoen van Matthijs de Ligt langs het doel van Onana. De corner kan worden weggewerkt.

26'

Het ziet er in de openingsfase goed uit voor Ajax. Het FC Utrecht van Dick Advocaat komt nauwelijks op de andere helft. Ajax heeft 75 procent van het balbezig en dwingt kans na kans af.

Twitter bericht wordt geladen...

20'

Ajax is niet van plan terug te zakken na de openingstreffer en komt nog een aantal keer in de buurt van het doel van Utrecht. Dolberg maakt er in de kluts bijna nog een.

13' GOAL

Doelpunt Kasper Dolberg. Dolberg bleef rustig toen hij vanuit met Blind en Ziyech tegenover twee verdedigers van Utrecht kwam te staan. Na een slim een-tweetje met Blind stond hij voor open doel te staan en maakte het af.

10'

Trainer Erik ten Hag wist met Ajax nog niet te winnen tegen zijn oude club, waar hij tijdens de vorige winterstop wegging. Zijn laatste wedstrijd als trainer van FC Utrecht tegen Ajax won hij wel (1-2). Toen had Ajax het nakijken in eigen huis door twee doelpunten van Zakaria Labyad, die nu ook naar Ajax is verhuisd.

9'

Weer moet doelman Jensen in actie komen. Ziyech haalt venijnig uit van afstand, maar de keeper duikt de bal uit de rechterhoek. Na wat gegrabbel heeft Jensen de bal klem en voorkomt een hoekschop voor Ajax.

0'

Aftrap eerste helft!

4'

Eerste gevaar komt van Ajax. Noussair Mazraoui zet de bal vanaf de achterlijn voor, maar doet dit matig. Keeper David Jensen kan de bal onderscheppen.

11:43 zondag 23 december 2018

De warming up in de Galgenwaard is volop bezig. Over 15 minuten de aftrap!

11:36 zondag 23 december 2018

Ajax begint zonder Nicolás Tagliafico aan de wedstrijd tegen Utrecht. De linksback is onvoldoende hersteld van een blessure die hij vorige week in de slotfase van het duel met De Graafschap opliep.

Maximilian Wöber is de vervanger van de Argentijn. De basisformatie van Ajax voor het laatste duel voor de winterstop telt verder geen verrassingen. Kasper Dolberg is weer de spits van het elftal van trainer Erik ten Hag. De spelers die woensdag rust kregen tegen Roda JC verschijnen ook weer aan de aftrap.

Bij FC Utrecht verschijnt aanvaller Nick Venema aan de aftrap. Hij krijgt de voorkeur boven Sander van de Streek.

Op papier zou de ploeg van trainer Erik ten Hag moeten kunnen winnen van de nummer vier in de eredivisie. Toch heeft Ajax traditioneel moeite in de Galgenwaard. Eerder dit jaar speelde Ajax ook gelijk in het stadion in Utrecht.

Maar Ajax verkeert in goede vorm en plaatste zich twee weken geleden voor de kwartfinales van de Champions League, door voor de tweede keer dit seizoen tegen groepsfavoriet Bayern München gelijk te spelen.

Het weekend daarop vermorzelde het team van Ten Hag De Graafschap met een monsterscore van 8-0, en met een B-elftal lukte het Ajax om ook de bekerwedstrijd tegen Roda JC te winnen.

Om het gat met koploper PSV klein te houden voor de winterstop is winst wel van belang. PSV won zaterdagavond thuis van AZ, en staat nu op 48 punten, en heeft dus op een verlies na een perfect seizoen achter de rug. Ajax verloor een keer en speelde ook eenmaal gelijk, en staat op 43 punten.