Direct naar artikelinhoud

Huisvuilverdriet in chic Zuid, bewoners zijn er klaar mee

Ook in de chique Van Eeghenstraat stapelt de rommel zich vaak op. Bewoners zijn het zat en staken de adoptie van 'hun' ondergrondse afvalcontainers.

Afval in de Van EeghenstraatBeeld Maarten Eliasar

De foto's die Maarten Eliasar en Jeanne van Bruggen hebben gemaakt van de afvalcontainers voor hun huizen zijn als een jaaroverzicht in rommel. 2017 begon en eindigde in de Van Eeghenstraat met gedumpte kerstbomen. Veel schoner werd het niet in de tussenliggende maanden. Of toch: "Begin vorig jaar leek een verbetering op te treden," zegt Eliasar. "Op de een of andere manier versloft het toch steeds weer."

Ook deze week was het raak. Woensdagochtend was het containereiland op de hoek met de Cornelis Schuytstraat volgebouwd met kartonnen dozen van internetwinkels. Maar ook: vuilniszakken, stoelen en meer grofvuil. Toch wordt hier elke dinsdag het grofvuil opgehaald. Eliasar: "Het wás gisteren ook opgeruimd."

De straathoek in chic Zuid is maar één voorbeeld van de vele plekken die de snelle groei van toerisme en bedrijvigheid nauwelijks kunnen verwerken, ook al omdat tegelijkertijd voor miljoenen werd bezuinigd op de schoonmaak.

Aan de gemeentereinigers ligt het niet, benadrukken de buren. Eliasar illustreert het met een filmpje: de mannen in het oranje weten nauwelijks waar te beginnen, zo vol staat het plaatsje. "Je kunt soms de wanhoop van hun gezicht aflezen."

Tachtig meldingen
De verrommeling is ook een mentaliteitskwestie, zegt Eliasar in navolging van wethouder Abdeluheb Choho. Als de container vol zit, moeten we even de moeite nemen om naar de volgende te lopen. Als er eenmaal vuil naast de bak staat, voelt een ander zich ook niet geroepen het netjes weg te gooien.

Precies daarom besloten Eliasar en Van Bruggen vorig jaar de vuilcontainers te adopteren, een methode die de stadsdelen gebruiken om bewoners te betrekken bij het schoonhouden van hun straat. Stadsdeel Zuid kwam hen ook wel tegemoet.

Sinds het najaar wordt de papiercontainer drie keer per week geleegd. De straathoek is gepromoveerd tot 'hot­spot', één van de 250 smerigste plekken van de stad die na een extra injectie van 11,2 miljoen euro speciale aandacht krijgen van de reinigingsdiensten.

€11.200.000

Met 11,2 miljoen euro extra probeert Amsterdam de smerigste plekken van de stad aan te pakken.

Gedumpte kerstbomen en stapels vuilniszakkenBeeld Maarten Eliasar

Helpen deed het allemaal niet, concluderen ze in de Van Eeghenstraat na minstens tachtig meldingen bij gemeentenummer 14 020 en de app Verbeterdebuurt. Nog altijd hebben ze het speciale meldnummer niet gekregen waarmee 'adoptanten' direct bij de reinigingsdiensten aandacht kunnen vragen voor hun adoptiebak. Meestal wordt de rommel pas op de vaste ophaaldag weggehaald.

Het stadsdeel zou de buurtbewoners nog eens voorlichten over de inzamelregels - ook in het Engels voor de vele expats. Handhaving is er volgens hen nauwelijks. Ook deed het stadsdeel niets aan de textielcontainer, die de buren een doorn in het oog is. Vooral de komst van deze nogal prominente kledingbak was 'de katalysator van het probleem', volgens Eliasar. "Hoe meer soorten afval, hoe groter de kans dat chaos ontstaat," zegt Van Bruggen.

Het toppunt was wel dat het aanspreken van buurtbewoners uitliep op ruzie en stress. "Ik ben geen ruziemaker. Dit vreet aan mij," zegt Eliasar. Daarom hebben ze het stadsdeel vorige week laten weten te stoppen met hun adoptiecontainers.

Buikpijn
"We kregen het gevoel dat we geen stap verder kwamen," zegt Van Bruggen. En dan vooral omdat niemand verantwoordelijk leek. In het anonieme callcenter van de gemeente krijgen ze altijd een beleefd persoon aan de telefoon. De 'gebiedsmakelaar' van stadsdeel Zuid laat dan weten: 'ik zal uw klacht doorzetten'. Van Bruggen: "Vooral daar kreeg ik buikpijn van: het gevoel dat we tegen allerlei structuren aanlopen."

Meubels, karton en ander afvalBeeld Maarten Eliasar

Stadsdeel: elke dag controle

Stadsdeel Zuid is verbaasd dat de omwonenden van deze straathoek de zorg voor hun adoptiecontainers neerleggen. "In oktober is de Cornelis Schuytstraat nog uitgeroepen tot schoonste winkelstraat van Amsterdam," zegt stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar.

Over deze straathoek staan 18 klachten geregistreerd in 2017. Daar staan zo'n 100 bekeuringen tegenover, zegt Slettenhaar. Zuid herkent wel dat hier veel afval wordt gedumpt als dat niet in de containers past. "Na een verhuizing soms halve inboedels."

Volgens Slettenhaar wordt dagelijks gecontroleerd en opgeruimd door zijn mensen. Maar handhaving is lastig. "De afzender staat er vaak niet bij. Misschien moeten we camera's inzetten, daar ben ik voor."

Zuid heeft gekozen voor handhavers die zich helemaal richten op afval. "In het verleden zijn die wegbezuinigd."

Slettenhaar heeft toch al kritiek op de bezuinigingen die de voorbije jaren vanuit het stadhuis zijn doorgevoerd, waardoor de gemeente de reiniging met 270 mensen minder moet doen. Dat is volgens hem ten koste gegaan van buurten waar het voorheen goed ging. "Er wordt wel erg makkelijk gedacht over schaalvergroting en efficiency. Dat moet na de verkiezingen echt anders."