Direct naar artikelinhoud
Live

Feyenoord vernedert Ajax

Ajax heeft zondag met ongekende cijfers verloren van Feyenoord. Het werd 6-2 voor de Rotterdammers.

Beeld Pro Shots

90'

Feyenoord heeft Ajax een zware klap toegebracht. Voor eigen publiek won de ploeg van de scheidende hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst de Klassieker met maar liefst 6-2. De laatste zege van Feyenoord op de aartsrivaal in competitieverband dateerde van zeven jaar geleden.

Ajax heeft de titelkansen nu niet meer in eigen hand. De ploeg van trainer Erik ten Hag verzuimde vorige week met een gelijkspel tegen Heerenveen (4-4) de eerste plaats in de eredivisie over te nemen van PSV en staat na de zware nederlaag in De Kuip vijf punten achter op de koploper. Feyenoord speelt in de titelstrijd al lang geen rol meer. De manier waarop de Amsterdamse rivaal echter werd verslagen, zal veel vertrouwen geven voor de komende maanden waarin het binnenhalen van de KNVB-beker het grootste doel is.

Ajax was aanvankelijk heer en meester in De Kuip en drukte het nerveuze Feyenoord in de openingsfase ver achteruit. Lasse Schöne onderstreepte de krachtsverhoudingen door in de achtste minuut uit een vrije trap de openingstreffer binnen te schieten (0-1). Juist op het moment dat het Legioen begon te morren over de onmacht die de thuisploeg in het eerste kwartier uitstraalde, kwam Feyenoord op gelijke hoogte.

Jens Toornstra nam een voorzet van Steven Berghuis prachtig aan en tikte de bal door de benen van keeper André Onana (1-1). Met die gelijkmaker keerde ook het geloof terug bij Feyenoord, dat met steeds meer durf en overtuiging ging spelen. Het leidde na een half uur tot de 2-1, na een prachtige aanval via Sam Larsson, Robin van Persie en Toornstra, afgerond door Berghuis. Drie minuten later stond het al weer gelijk via Hakim Ziyech, die in de rebound de bal langs Kenneth Vermeer in het dak van het doel joeg (2-2).
Feyenoord wist het verschil in voetballend vermogen met Ajax te compenseren met enorm veel strijdlust. Van Persie, een van de uitblinkers bij de thuisclub, tikte kort voor rust op aangeven van de andere uitblinker Toornstra de 3-2 binnen. Ajax wist zich in de tweede helft niet meer op te richten en werd zelfs naar een zware nederlaag gespeeld, door doelpunten van opnieuw Van Persie, Tonny Vilhena en invaller Yassin Ayoub.

Lees het rapport van Ajaxwatcher Dick Sintenie hier terug: 'Feyenoord sneed dwars door verdediging van Ajax heen'

90'

Op de valreep nog bijna een wereldgoal van Hakim Ziyech, die de bal op de borst aanneemt en uit de draai in een keer schiet. Vermeer bokst weg. Ajax mag nog een vorner nemen.

88'

Het hoost in Rotterdam-Zuid, maar de gehele Kuip heft zeiknat en wel het You'll Never Walk Alone aan.

86'

Matthijs de Ligt wint een sprintduel en kan terugspelen op Onana, voor Vilhena in de buurt van een tweede treffer komt.

85'

De vernedering is compleet. De net ingevallen Yassin Ayoub zet zelf een een-tweetje op met Nicolaï Jorgensen, en schiet dan de 6-2 binnen.

82'

Door slordig balverslies van St. Juste krijgt Dusan Tadic een opgelegde kans, maar die wordt gered door Kenneth Vermeer. Corner Ajax. Matthijs de Ligt kopt die naast.

80'

André Onana klemt een afstandsschot van Steven Berghuis.

79'

Ajax stond vorige week halverwege de wedstrijd tegen Heerenveen virtueel bovenaan in de Eredivisie. Als er nu niet nog drie keer gescoord wordt is het verschil met koploper PSV straks weer vijf punten.

77'

Ajax gaat aanvallender spelen en neemt dus risico. De ruimte die achterin valt wordt ingelopen door Jens Toornstra, die zijn derde assist geeft. Vilhena maakt er 5-2 van.

75'

Jens Toornstra staat vogelvrij maar meters buitenspel voor André Onana. De Feyenoorder kan eht niet laten toch het doel in te schieten, maar de 5-2 wordt terecht niet geteld.

72'

Sinkgraven glijdt weg maar Nicolaï Jorgensen maakt daarna nog een overtreding op de Ajacied. Een gevaarlijk ogende aanval wordt daarom afgefloten door Makkelie.

69'

Lasse Schöne moet een corner weggeven om een mooi uitgespeelde Feyenoordaanval te beëindigen. Tadic werkt de corner weg.

68 '

Scheidsrechter Danny Makkelie laat een hoop toe, vanmiddag. Daley Sinkgraven mag niet mopperen dat zijn tackle op Steven Berghuis onbestraft blijft.

66'

Sven van Beek poeiert een voorzet van Dusan Tadic weg, voor Dolberg en Neres gevaar kunnen stichten.

65'

Onana stompteen schot van Steven Berghuis weg, Jeremiah St. Juste kan bijna een rebound afvuren maar mist de bal.

62'

Bijna was de marge opgelopen naar drie doelpunten. Steven Berghuis liep weg bij de net ingevallen Sinkgraven, maar schuift de bal net naast. Aan de overkant meteen een kans voor Ziyech, die van grote afstand de paal raakt.

62'

Waar Ajax er vandaag vooral verdedigend een potje van maakt, doet Feyenoord dat juist erg goed. Niet zelden met tien man achter de bal.

59' WISSEL

Lisandro Magallán wordt vervangen door Daley Sinkgraven

58' WISSEL

Donny van de Beek wordt vervangen door David Neres

59'

Aardige mogelijkheid voor Ajax. Dolberg stuurt Ziyech weg, die Sven van Beek omspeelt maar zijn poging gered ziet worden door Kenneth Vermeer.

57'

De veteraan loopt een schitterende bal van Steven Berghuis zo binnen. Van Persie met zijn tweede van de middag, Onana kansloos.

55' GOAL

Doelpunt Robin van Persie

55'

Frenkie de Jong beklaagt zich bij Makkelie terecht om een harde overtreding van Steven Berghuis, maar de scheidsrechter vindt ingrijpen niet nodig. De aanstaande FC Barcelona-speler is vrij onzichtbaar vanmiddag.

52'

Steven Berghuis schiet van afstand op het Ajaxdoel, maar zijn poging gaat hoog over. Voor de statistieken: de laatst keer dat bij rust al zoveel was gescoord in een Klassieker was in 1995. Toen was het 3-2 bij rust voor Ajax. De wedstrijd eindigde in 4-2.

50'

Goeie kans voor Tonny Vilhena, die aan het eind van een goed uitgespeelde aanval staat maar naast schiet.

47'

Werk aan de winkel voor Ajax. De eerste corner van de tweede helft is in ieder geval vast voor de Amsterdammers. Vermeer pakt 'm, Feyenoord kan weer opbouwen.

45'

Tweede helft begonnen

RUST

Wat een spectaculair duel, tot nu toe. Vijf doelpunten in 45 minuten, maar ook een Ajax dat vooral verdedigend geen beste indruk maakt.

46'

Einde eerste helft

44'

Sam Larsson kan weer heel ver komen, maar bereikt geen medespelers. Daarna zijn er nog kansen voor Larsson en in de rebound Berghuis.

41' GOAL

42'

Jens Toornstra legt voor op Robin van Persie, die de Rotterdammers weer op voorsprong schuift.

41'

Goede kans voor Ziyech, die zelf ook lijkt te schrikken dat de bal voor zijn voeten belandt. Hij schiet tegen Sven van Beek aan. Die maakt vervolgens buiten het strafschopgebied een overtreding, waardoor Ajax een vrije trap mag nemen.

40'

Feyenoord probeert een counter en is al op de helft van Ajax, als Makkelie affluit. Kenneth Vermeer nam de doeltrap te snel, vindt hij .

37'

André Onana moet zijn strafschopgebied uitkomen om een diepe pass op Sam Larsson weg te kegelen. De Zweed liep Mazraoui er opnieuw uit.

36'

Geweldie kans voor Sam Larsson, die Noussair Mazraoui eruit loopt en net over schiet. De rechtsback is in de eerste helft duidelijk de zwakste schakel.

35'

Uit een rebound staat het zomaar weer 2-2. Geweldige wedstrijd tot nu toe.

33' GOAL

Doelpunt Hakim Ziyech

31'

Een goeie aanval van Feyenoord eindigt via Larsson, Van Persie en Toornstra bij Steven Berghuis. Die kan volledig vrij aannemen en met zijn rechter achter Onana schieten.

30' GOAL

Doelpunt Steven Berghuis

30'

De wedstrijd verloopt fel, en veel op het middenveld. Ajax mag een corner nemen. Nadat die niemand bereikt brengt Tadic de bal nog eens voor, maar Kenneth Vermeer kan 'm uit de lucht plukken.

28'

Eerste momentje weer voor het Feyenoord-doel. Ziyech passeert Sven van Beek en geeft voor, maar bereikt niemand.

26'

Dusan Tadic ligt kermend op de grond, en lijkt last te hebben van zijn hamstring. De Serviër verloor eerder een duel met Jeremiah St. Juste. Vooralsnog kan Tadic door.

24'

Comedy capers! Van Persie glijdt weg op het moment dat hij wil schieten. Gevaar geweken.

23'

Vrije trap voor Feyenoord op een plek waarvandaan Schöne net raak schoot. Magallán maakte de overtreding op Van Persie.

21'

Weer een corner voor Feyenoord. De Ligt kopt voor de zekerheid achter, met Van Persie in zijn rug. In eerste instantie werkt Ajax weg, later moet De Ligt opnieuw een corner weggeven.

20'

Feyenoord heeft duidelijk zelfvertrouwen getankt na de gelijkmaker, en komt nadrukkelijker in de buurt van André Onana.

19'

Na een corner trekt Magallán Botteghin neer. Even lijkt de VAR er naar te gaan kijken, maar scheidsrechter Makkelie vindt dat toch niet nodig.

16'

Vanuit het niets is het gelijk. Jens Toornstra maakt een knappe kapbeweging en zet de punt van zijn schoen tegen de bal. 1-1.

15' GOAL

Doelpunt Jens Toornstra

15'

Door geklungel achterin komt Ajax tot drie keer toe bijna op 0-2. Achtereenvolgens Van Beek en Toornstra leveren in bij Ajacieden. Die verzilveren nog niet maar nemen wel een hoekschop. Debutant Magallán kopt die over.

13'

Kasper Dolberg is in de beginfase veel aanwezig in het Rotterdamse strafschopgebied, en jaagt op veel ballen. Hij loopt zich echter wel nog steeds klem op Eric Botteghin.

12'

Van de Beek probeert van buiten de zestien iets dat of een diepe pass was, of een heel opportunistische doelpoging. Beiden mislukt. Doeltrap Feyenoord.

8'

Een prachtig ingeschoten vrije trap. Langs de muur in de linkerhoek. Vermeer aan de grond genageld.

7' GOAL

Doelpunt Lasse Schöne

7'

Vrije trap voor Ajax op een zeer gunstige plek. Eric Botteghin greep Kasper Dolberg vast.

6'

Jordy Clasie probeert namens Feyenoord Jens Toornstra weg te sturen met een diepe pass, maar die is te hard.

5'

Bijna de eerste kans voor Feyenoord. Daley Blind kopt een voorzet van Calvin Verdonk weg, voor Sam Larsson erbij kan.

4'

Dusan Tadic zoekt ruzie met Jeremiah St. Juste, die voor de winterstop in de Johan Cruijff Arena al vroeg rood kreeg. De verdediger laat zich niet verleiden tot het pakken van een nieuwe kaart.

3'

Het eerste schot van de wedstrijd is voor Kasper Dolberg. Vermeer kan zijn lage schot uit de goal tikken.

0'

Aftrap eerste helft!

2'

Ajax probeert in de eerste minuut al richting de goal van Kenneth Vermeer te bewegen, maar Feyenoord beschermt dat tot nog toe met elf man tegelijk