Direct naar artikelinhoud

Zwart, roetveeg? Als het maar feest is, vindt Zaanstad

In de aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas gingen honderd Zaankanters met elkaar in gesprek over Zwarte Piet.

De Amsterdamse roetveegpietBeeld ANP

Eerst maar het goede nieuws uit Zaanstad: de pepernoten zijn dit jaar glutenvrij, de papierfabriek in Wormerveer heeft Zaans inpakpapier op de markt gebracht en de 66-jarige coupeuse Toos Smit ligt keurig op schema met de vervaardiging van een groot aantal Pietenpakken met klompjes en molens voor de landelijke intocht op de Zaanse Schans, volgende week zaterdag.

Aan de andere kant: de figuur van Zwarte Piet blijft omstreden, ook na de dialoogavond die de gemeente Zaanstad in aanloop naar de intocht heeft georganiseerd.

Een kleine honderd mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van het stadsbestuur om met elkaar van gedachten te wisselen. Formeel over het sinterklaasfeest in zijn volle breedte, maar natuurlijk ging het vooral om de sidekick van de Sint.

Zaanse parels
Zaanstad wilde de intocht graag hebben om de Zaanse Schans onder de aandacht van potentiële bezoekers uit eigen land te brengen, maar kreeg er de Pietendiscussie bij cadeau.

Burgemeester Jan Hamming pakte die hete banketletter met beide handen aan, sprak met fanatieke voor- en tegenstanders en zette binnen de gemeentegrenzen een brede maatschappelijke discussie op poten.

De eerste drie van de in totaal vier dialoogavonden werden afgeblazen wegens gebrek aan belangstelling, maar de slotavond ging wel door.

Hamming kon er wegens ziekte niet bij zijn, maar wethouder Rita Noordzij vertelde namens de burgemeester hoe geweldig het is dat de gemeente volgende week in de gelegenheid is alle Zaanse parels in één klap op de kaart te zetten.

Goede sfeer
Voor de gespreksavond was Dialoog in Actie ingevlogen, de Amsterdamse organisatie die sinds de moord op Theo van Gogh in de stad gesprekken begeleidt over gevoelige onderwerpen.

De groep mag worden gezien als vrijwillige brandweer die uitrukt als de vlammen ergens oplaaien. Alleen al het gegeven dat de groep bestaat, geeft de kibbelende burger moed.

Na het openbare gedeelte gingen de burgers achter gesloten deuren met elkaar in dialoog. Dat verliep overwegend in goede sfeer, al liep een voorstander van de klassieke Piet boos weg van zijn dialoogtafel omdat hij geen kritische vraag had mogen stellen over de opmerking van een tegenstander van de klassieke Piet dat sommige donkere kinderen elk jaar weer opzien tegen Sinterklaas.

Zwart, roetveeg? Als het maar feest is, vindt Zaanstad
Beeld Patrick Meershoek

200

De kinderombudsman heeft met 200 kinderen gesproken en concludeert dat de kinderen de roetveegpiet prima vinden.

Dat was natuurlijk maar klein bier in vergelijking met het mortiergeschut dat nu weer dagelijks davert op de sociale media.

Terug in de plenaire zaal zei wethouder Noordzij terug te kijken op een goede discussie en sprak zij namens het gemeentebestuur de hoop uit dat de gesprekken over de toekomst van het kinderfeest doorgaan de komende jaren.

Verandering
Daar leek geen van de aanwezigen zich bijzonder op te verheugen. Ook de schoolkinderen die in een eerder opgenomen video aan het woord kwamen, benadrukten dat zij eigenlijk wel klaar zijn met de discussie. Zij willen een familiefeest met gezelligheid, snoep en cadeautjes. "Het is geen grotemensenfeest," zei een verstandig meisje over het woedende debat. "Dus eigenlijk hebben die er niets over te zeggen."

De kinderombudsman voor de Zaanstreek had de afgelopen weken met tweehonderd kinderen gesproken en trok de conclusie dat de kinderen geen problemen hebben met de roetveegpiet.

Of dat nou helemaal klopt, is de vraag, want in het filmpje gaven bijna alle kinderen aan dat zij het prima vinden zoals het is. Dat is ook het lastige van de dialoog: alle meningen zijn gelijk, maar de officiële bewegwijzering in het gesprek lijkt maar een kant op te leiden, namelijk die van de verandering.

Het is geen feest voor grote mensen dus die hebben die er niets over te zeggen