Direct naar artikelinhoud

Oproep huisartsen: red de parels van MC Slotervaart

De Amsterdamse huisartsen doen een dringende oproep om de 'parels' van MC Slotervaart, zoals geriatrie, te redden. 'De wachtlijsten zullen anders verder oplopen.'

Oproep huisartsen: red de parels van MC Slotervaart
Beeld anp

Voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam Stella Zonneveld houdt haar hart vast als het MC Slotervaart helemaal verdwijnt. Ook is ze bang dat de zorg weglekt naar buiten de stad. "We zien dat behalve Amsterdamse ziekenhuizen ook aanbieders van buiten de stad afdelingen van het MC Slotervaart willen overnemen. Maar dat werkt niet, patiënten willen het liefst zorg in de buurt - in dit geval OLVG West."

De wachtlijsten voor reumatologie en darmonderzoeken zijn nu al te lang. Zonneveld pleit ook voor overname van de afdeling geriatrie, ouderengeneeskunde. Nergens in het land weten ze zo veel van kwetsbare ouderen uit Turkije en Marokko als op de afdeling geriatrie van MC Slotervaart.

De Huisartsenkring voorziet grote problemen als dit ankerpunt uit de stad wegvalt. "Ik moet er niet aan denken dat die kennis versnipperd raakt of zelfs helemaal uit Amsterdam verdwijnt. Waar moeten deze patiënten dan heen?"

Sinds ruim twee weken geleden het faillissement van het MC Slotervaart werd afgekondigd, dreigt het ziekenhuis te verdwijnen.

Na bijna 44 jaar zou dit ziekenhuis ten onder gaan, tenzij er een investeerder komt die én een zak geld heeft én het vertrouwen van de verzekeraars krijgt om met (delen van) MC Slotervaart een doorstart te maken.

In vertrouwelijkheid voeren de curatoren overleg met enkele tientallen partijen die een doorstart met het hele ziekenhuis willen maken óf - dat zullen er meer zijn - alleen een afdeling willen overnemen.

Zowel de vermoeidheid onder de medewerkers als de spanning neemt toe. Hoogstwaarschijnlijk maken de curatoren morgen bekend of het ziekenhuis dan wel afdelingen kunnen worden gered.

Brief op poten
Intussen maken de huisartsen en de gemeente zich zorgen over hoe het in de toekomst verder moet met die 90.000 patiënten van het ziekenhuis. De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman heeft minister Bruno Bruins woensdag een brief op hoge poten gestuurd.

Ze wil van hem de toezegging dat er in Amsterdam genoeg specialistische zorg beschikbaar blijft, ook met het oog op de groei van de stad.

Ze wil ook dat de andere ziekenhuizen, waar nu overuren worden gemaakt om de patiënten op te vangen, hiervoor genoeg geld krijgen.

Zonneveld roept namens de huisartsen ertoe op 'de capaciteit voor darmonderzoek te behouden'. "Want daar is bij de ziekenhuizen een lange wachttijd voor." Ook de afdeling bariatrie - 'maagverkleiningen' - moet volgens haar in Amsterdam blijven.

Jaarlijks melden zich 1800 nieuwe patiënten en worden 1200 van hen geopereerd. "Als mensen in Amsterdam complicaties krijgen na een operatie, moeten ze toch bij ervaren artsen terechtkunnen."

Volg alles over MC Slotervaart in ons liveblog.

Ik moet er niet aan denken dat geriatrie verdwijnt. Waar moeten deze patiënten dan heen?

Zorg voor ouderen en voor mensen met overgewicht

Geriatrie
Een alternatief voor de afdeling ouderengeneeskunde is er niet in Amsterdam als MC Slotervaart echt verdwijnt. Het is met 2000 nieuwe patiënten per jaar de grootste in Amsterdam.

Ook is er een afdeling met 25 bedden waar jaarlijks 500 patiënten verblijven die zo ziek of verward zijn dat ze onmogelijk thuis kunnen worden ­behandeld.

De ­specialisten hebben in 2013 een methode ontwikkeld om het geheugen van allochtone ouderen te testen. Ongeveer een kwart van de patiënten heeft een migratieachtergrond.

Bariatrie
MC Slotervaart heeft een van Nederlands grootste centra voor bariatrische chirurgie. Patiënten komen uit het hele land voor bijvoorbeeld een maag­verkleining.

Als de chirurg na screening en onderzoek een operatie heeft goedgekeurd, duurt het nog eens drie maanden ­voordat de patiënt kan worden ge­opereerd.

De ­wachttijden lopen volgens het centrum steeds verder op. Behalve de 1200 operaties die hier jaarlijks worden ­verricht, komen er elk jaar nog 7000 ­patiënten op bezoek voor controle.