Direct naar artikelinhoud

GGD: 'Oplossing rattenoverlast moet van de buurt komen'

Rattenoverlast is een toenemend probleem, vooral in de oude wijken met kruipruimtes en een verouderd rioolstelsel. De oplossing van de GGD? Vries je brood in, in plaats van het op straat te gooien.

In 2016 kwamen er 2500 meldingen binnen van rattenoverlast. In 2013 waren dat er nog 2000Beeld Shutterstock

Elke dag ziet Rolf van Dugteren (66) ze lopen tussen het afval bij de containers op het Afrikanerplein: dikke, bruine ratten. Zodra hij dichterbij komt, glippen ze weg tussen de kieren in de veelal kapotte ondergrondse containers.

Laatst zag hij nog een grote rat liggen bij de auto van zijn buurvrouw. Geëlektrocuteerd door de accu.

In 2016, het laatste jaar waarover de GGD volledige gegevens heeft, kwamen er meer dan 2500 meldingen binnen van rattenoverlast in de stad. Een jaar eerder waren dat er nog 2270 en in 2013 waren het er nog minder dan 2000.

De zachte winters en het vele zwerfvuil op straat zouden onder meer de oorzaken zijn van een groei van de populatie.

Ziekte van Weil
De beesten zijn via hun urine verspreider van de ziekte van Weil, die via een nier- of leverontsteking dodelijk kan zijn. Vooral in de Staatsliedenbuurt, De Pijp, De Baarsjes, de Indische Buurt en in de Oosterparkbuurt is er veel overlast: de oude woningen, vaak met kruipruimtes, en het oude rioolstelsel vallen bij de ratten in de smaak.

Er wordt door de GGD al jaren niet meer met gif gewerkt; de overlast moet op een andere manier worden bestreden.

Dus buurtbewoners als Van Dugteren waren blij toen het stadsdeel een bijeenkomst aan­kondigde in de Transvaalbuurt, waar naar aanleiding van een GGD-onderzoek over oplossingen voor de rattenoverlast zou worden gesproken.

Dat 'onderzoek' bleek gisteravond tijdens de bijeenkomst te berusten op een schouw, waarbij een GGD-medewerker door de buurt had gewandeld met een fototoestel. Wat bleek: veel kapotte ventilatieroosters - een ingang voor de bruine rat.

Of de bewoners dat in de diverse VvE's wilden bespreken. Een gedegen plan van aanpak om de overlast tegen te gaan, was er (nog) niet. Al werd wel geadviseerd om brood niet op straat te gooien, maar tijdig in te vriezen. "Haal er elke dag een paar sneetjes uit en het blijft vers."

Geloofsovertuiging
Het was niet het advies waar Sylvia Verhulst (66), een van de ruim dertig aanwezigen en al dertig jaar woonachtig op de Transvaalkade, op gehoopt had. Een paar keer per week ziet ze een bakkersjongen zijn bakfiets vol met oud brood leeggooien bij de Ringvaart. Op haar concrete vraag wat de gemeente doet om het weggooien van voedsel te ontmoedigen, kwam geen antwoord.

Op de concrete vraag wat de gemeente doet om het weggooien van voedsel te ontmoedigen, kwam geen antwoord

Veel andere buurtbewoners klagen eveneens over het vele voedsel dat in de Transvaalbuurt zomaar op straat wordt gegooid - onder meer in de Wibauttuin, op het Krugerplein en onder de bomen bij het Afrikanerplein.

Het idee leeft dat dat vaak uit geloofsovertuiging gebeurt (voedsel kun je beter aan andere levende wezens geven dan weggooien), maar volgens de GGD is het vooral een gedragsprobleem dat mensen graag dieren voeren.

Een voerverbod is onderweg, maar laat nog op zich wachten. De buurt zou graag zien dat er in verschillende talen geflyerd wordt om uit te leggen waarom voedsel op straat gooien niet wenselijk is.

Een prioriteit
Een andere klacht: horecabedrijven gooien aan het eind van de avond hun afval weg. Maar vaak is het rond de ondergrondse containers zó vol dat de (niet afgesloten) afvalzakken dan naast de bakken terecht komen.

Van Dugteren: "Maar handhaving treedt er niet tegen op en vanavond legt het stadsdeel en de GGD het probleem bij ons neer. Zo wordt het steeds verlegd en gebeurt er niks."

Ondertussen bleef de gebiedsmanager van het stadsdeel benadrukken dat de rattenoverlast 'een prioriteit' is.

De buurt zou graag zien dat er in verschillende talen geflyerd wordt om uit te leggen waarom voedsel op straat gooien niet wenselijk is