Direct naar artikelinhoud

Harde verwijten familie kroongetuige over beveiliging

'De overheid kwam maar niet in actie' om de veiligheid te regelen van de familie van kroongetuige Nabil B. Dat harde verwijt maakte zijn familie de Staat donderdagochtend in slachtofferverklaringen.

Politie op de plek van de moord in Amsterdam-Noord.Beeld anp

Eerst maakte broer Reduan zich zorgen dat zijn moeder maar niet in veiligheid werd gebracht. Nadat de familie dat zelf maar had geregeld, kwam de overheid maar niet tegemoet aan zijn zorgen om zijn eigen veiligheid.

Shurandy 'Andy' S. schoot Reduan B. op 29 maart dood in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord, zes dagen nadat Nabil B. als kroongetuige was gepresenteerd.

De slachtofferverklaring van zijn moeder, voorgelezen door een zus, is een aanklacht tegen Andy S. én tegen de in hun visie nalatige overheid.

Gevaren
"Reduan maakte zich grote zorgen om zijn veiligheid. Hij heeft dat tegen mij meerdere malen gezegd; hij heeft dat tegen de overheid meerdere malen gezegd en hij heeft dat meerdere malen tegen zijn broertje de kroongetuige gezegd," aldus de verklaring van moeder B.

"Hij was fel tegen de kroongetuigenovereenkomst. Hij wist hoe gewetenloos monsters zoals jij (Andy S.) en je criminele vrienden te werk gaan."

"Het doet me nog steeds erg veel pijn dat Reduan enkele dagen voor de laffe moord nog met de overheid heeft gesproken over zijn veiligheid. Hij was zich bewust van zijn kwetsbaarheid. Er was afgesproken dat er zichtbare beveiliging zou komen rondom zijn bedrijf. Maar zoals wel vaker was de overheid traag en zich weer niet bewust of overtuigd van de gevaren."

Zijn moeder hamert er in haar verklaring op dat de familie 'ongevraagd' met die enorme gevaren 'was opgezadeld'.

Tot de verdachte: "Toen jij die donderdagochtend je laffe daad pleegde, was Reduan al enkele dagen in afwachting van betere bescherming. Bescherming die was afgesproken met de overheid. De overheid was al meer dan een jaar bezig met de kroongetuige, maar onze veiligheid bleef tot het laatste moment ongeregeld. We moesten er vooral zelf achteraan. Het was in ieder geval te laat om jou (Andy S.) nog tegen te houden."

Van Aartsen
Een zus van Reduan B. zei dat hij al vanaf de dag dat de familie hoorde van de overeenkomst van de kroongetuige, 'heeft gevreesd en gewaarschuwd' voor de consequenties voor de familie.

"Hij heeft ons allen willen beschermen, maar de overheid en haar logge apparaat en de onrealistische inschattingen die zijn gemaakt over het gevaar dat we liepen, zijn hem fataal geworden."

De zus is woedend omdat 'de waarnemend burgemeester van Amsterdam de nabestaanden verbood bij de afscheidsdienst in de moskee te zijn'.

Hij was fel tegen de kroongetuigenovereenkomst
De moeder van Reduan

"De laatste eer die we onze broer wilden bewijzen, is ons afgenomen. Wat voor signaal werd hiermee gegeven? Dat we zwichten voor criminaliteit? Onze familie zal echter nooit zwichten voor terreur."

De schade die Andy S. de familie heeft berokkend, 'is immens'. "Wij zijn nooit teruggekeerd naar onze levens. Een hele familie met verschillende gezinnen ziet hun levens in rook opgaan. Mensen die de samenleving trots maakten met wat ze hebben bereikt in hun leven, moeten nu onzichtbaar worden (in zware beveiliging) om aan jou en je laffe vrienden te ontsnappen."

Dochters
De moeder van Reduans kinderen durft niet naar de rechtbank te komen en sprak via een afgespeelde opname namens haarzelf en hun dochtertjes. "Elke dag nog vragen zijn dochters aan mij: waar is papa?!"

De dochtertjes hebben niet eens fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van hun vader en herkenden hem niet meer. Dagenlang heeft een van de dochters gehuild, tot ze daar een oogonsteking van kreeg.

Na de moord vluchtten de vrouw en haar dochters naar het buitenland, 'bang dat ze ook achter ons aan zouden komen'.

Later belandden ze in een anoniem safehouse en konden ze zes maanden niet naar school. Op hun nieuwe school mogen ze niet vertellen wat met hun vader is gebeurd. "Op deze leeftijd dragen ze al een geheim met zich mee. Een geheim dat kinderen nooit mag worden opgedrongen."

Het geweld kwam keihard hun levens in. "Reduan en ik hebben de kinderen altijd afgeschermd van geweld. We wilden dat ze opgroeiden in een paradijsje. De meisjes hebben nooit agressie gekend. Nu hoor ik ze soms tijdens het spelen 'Ik ga je dood maken' roepen. Het beneemt me de adem."

Het uitspreken van haar verklaring voelt voor de moeder van Reduans kinderen 'als zout in een open wond'. "Telkens als de pijn wegtrekt, komt de steek in volle hevigheid terug."

Lees ook: Moordenaar broer kroongetuige handelde 'in een roes'

Onze familie zal nooit zwichten voor terreur
De zus van Reduan

De moord op de kroongetuige

S. schoot Reduan op 29 maart met meerdere kogels dood. Hij deed zich voor als sollicitant bij het beletteringsbedrijf van Reduan in Amterdam-Noord. S. zegt niet te hebben geweten wie degene was die hij in opdracht moest vermoorden. Hij wil ook niet zeggen wie de opdrachtgever is of wie daarbij verder betrokken was. 

De moord volgde zes dagen nadat justitie had bekendgemaakt dat Reduan's broer Nabil (30) kroongetuige was geworden. Nabil B. beschuldigt de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi van het geven van moordopdrachten. Zijn groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties en moordpogingen.