Direct naar artikelinhoud

Ajax moet groepswinst aan Bayern laten na sensationeel duel

Ajax is na een knotsgekke wedstrijd tweede geworden in groep E van de Champions League. Thuis tegen Bayern München werd het 3-3.

Dusan Tadic scoorde twee keer.Beeld Pro Shots

In een meeslepend gevecht heeft Ajax de winst in groep E van de Champions League aan Bayern München moeten laten. Beide ploegen knokten zich met ieder drie doelpunten en één rode kaart naar een gelijkspel (3-3) in de Johan Cruijff Arena.

Dat was voldoende voor Bayern. Ajax, dat moest winnen, loot maandag als nummer twee mee voor de achtste finales van de Champions League en moet rekening houden met een tegenstander van het allerzwaarste kaliber. Ajax leidde in de 82e minuut nog met 2-1 na een tweede doelpunt van Tadic, maar wist die voorsprong niet te verdedigen in een slotfase waarin van alles gebeurde.

Doelpuntenmachine
Bayern kwam in de dertiende minuut voor het eerst op voorsprong door wie anders dan Robert Lewandowski, de Poolse doelpuntenmachine. Ajax mocht zich verwijten dat de topschutter wel heel erg vrij stond. De openingstreffer was voor de thuisploeg aanleiding om nog aanvallender te gaan spelen.

Ajax verslikte zich regelmatig in alle ijver en dat leidde dan weer tot een levensgevaarlijke counter. Zo voorkwam doelman André Onana met een schitterende reflex de 2-0 van Lewandowski.

Ajax kreeg ook kansen, Donny van de Beek zelfs twee voor rust. En Daley Blind had misschien wel een strafschop verdiend, al was het duwtje van Jérome Boateng niet heel hard. Na rust wist Ajax het tempo te verhogen en kwam het in de 61e minuut met een treffer van Tadic op gelijke hoogte.

Rood
Even wankelde Bayern maar toen was Wöber zo dom om aan de zijlijn een harde overtreding op Leon Goretzka te maken. De Oostenrijker kreeg terecht rood. Acht minuten later stond ook Bayern met tien man, omdat Thomas Müller verdediger Nicolás Tagliafico hard tegen zijn hoofd trapte.

Invaller Kasper Dolberg versierde in de 82e minuut een strafschop, die Tadic benutte. Maar even later kon ook Lewandowski vanaf elf meter scoren, na een overtreding van Tagliafico op Thiago. Kingsley Coman, een andere invaller, schoot Bayern in de negentigste minuut naar 2-3, waarna Ajax niet verder kwam dan de gelijkmaker van Tagliafico.

22:55 woensdag 12 december 2018

Het zit erop. Bayern München wint groep E, maar wat een wedstrijd heeft Ajax neergezet. 3-3.

22:52 woensdag 12 december 2018

In een rebound komt een bal bij Huntelaar terecht, die teruglegt op Tagliafico die er zowaar nog 3-3 van maakt.

22:50 woensdag 12 december 2018

Over de as van het veld opent de ver teruggezakte Tadic op Huntelaar. De spits neemt 'm in een keer op de slof, en maait hoog over.

22:47 woensdag 12 december 2018

Bayern lijkt hier die groep toch echt te gaan winnen. Frenkie de Jong leidt balverlies, waarna de attente Kingsley Coman er 2-3 van maakt.

22:46 woensdag 12 december 2018

Klaas-Jan Huntelaar mag de laatste paar minuten nog meedoen. Bij deze stand wint Bayern groep E, maar deze wedstrijd kan nog werkelijk alle kanten op.

22:43 woensdag 12 december 2018

Laag in het zijnet. Robert Lewandowski brengt beide ploegen weer op gelijke hoogte.

Wat een wedstrijd! Ook Bayern mag een strafschop nemen. Tagliafico haalt Thiago neer.

22:38 woensdag 12 december 2018

Snoeihard en linkshoog in de kruising. Een heel overtuigende strafschop van Dusan Tadic, die nu op vijf Champions League-goals staat.

22:37 woensdag 12 december 2018

Ajax mag een penalty nemen! Boateng haalt de doorgebroken Dolberg neer in het strafschopgebied.

22:35 woensdag 12 december 2018

Tagliafico is wonderwel overeind gekrabbeld. De Argentijn kan verder. Ondertussen is Kasper Dolberg ingevallen voor Donny van de Beek. Ten Hag gaat voor de winst.

22:32 woensdag 12 december 2018

Ook direct rood voor Thomas Müller. Een ontzettend lompe karatetrap voor Nicolas Tagliafico, die hij tegen het hoofd raakt. Dat moet een aantal wedstrijden schorsing opleveren.

Beeld Pro Shots

22:29 woensdag 12 december 2018

De kaart voor Wöber wordt scheidsrechter Clement Turpin niet in dank afgenomen. Elk moment dat hij zijn fluit blaast wordt door nog luider gefluit vanaf de tribunes beantwoord.

22:24 woensdag 12 december 2018

Max Wöber gaat er met direct rood vanaf na een kiezelharde tackle op Leon Goretzka, halverwege de eigen helft.

22:22 woensdag 12 december 2018

André Onana voorkomt met een waanzinnige redding dat Rafinha Bayern weer op voorsprong kopt. De keeper speelt een hele sterke redding.

22:20 woensdag 12 december 2018

Tadic is vanavond spits en dat staat hem goed. De Serviër heeft deze CL-campagne nu vier keer gescoord.

22:19 woensdag 12 december 2018

Een heerlijke aanval met een ontelbaar aantal passjes gaat vooraf aan de 1-1. Dusan Tadic loopt een sterke voorzet van Van de Beek binnen. Ajax op gelijke hoogte.

22:17 woensdag 12 december 2018

Weer een behoorlijke poging van Ziyech, maar zoals bij meer mogelijkheden bij Ajax is zijn schot te zacht.

22:15 woensdag 12 december 2018

Dat had meer weg van een kans. Neres krijgt de bal van Ziyech maar moet eerst twee, drie keer kappen voor hij kan uithalen. Die bal maait hij vervolgens van dichtbij hoog over.

22:13 woensdag 12 december 2018

Ajax is in de eerste tien minuten van de tweede helft nog niet serieus in de buurt van Neuer gekomen. Neres krijgt op rechts in het strafschopgebied de bal, maar produceert dan een voorzet die langs alle ploeggenoten gaat en wordt opgepikt door Bayern. Kort daarna ook weer geen sterke voorzet van Neres.

22:07 woensdag 12 december 2018

Franck Ribery pikt een slordige pass van Wöber, kan opkomen en voorzetten op Robert Lewandowsky. Die ziet zijn inzet door Onana gered.

22:06 woensdag 12 december 2018

Aan de andere kant kopt Dusan Tadic een corner van Bayern naar veiliger oorden. De Duitsers pakken weer op, waarna Onana een voorzet uit de lucht plukt.

22:05 woensdag 12 december 2018

Niklas Süle beukt David Neres onder het gras voor de Braziliaan voor Neuer kan belanden.

22:04 woensdag 12 december 2018

De eerste corner van de tweede helft is voor Bayern, nadat een voorzet van Alaba achter wordt gewerkt. Tagliafico werkt de hoekschop weg.

22:03 woensdag 12 december 2018

Het spel is hervat. Geen wissels aan beide kanten. Wie wordt er eerste in de groep?

21:46 woensdag 12 december 2018

Rust. Ajax domineerde grote delen van de eerste helft en zet veel druk op het Duitse goal. De Duitsers zijn echter vaker kansrijk geweest, waarvan één keer doeltreffend.

21:45 woensdag 12 december 2018

Heerlijke pegel van Hakim Ziyech, maar keeper Neuer hoeft niet van zijn plek te komen om te klemmn.

21:44 woensdag 12 december 2018

Ziyech opent prachtig op Tagliafico. Die neemt aan met de borst, maar kan een corner niet voorkomen.

21:43 woensdag 12 december 2018

De rust nadert. Het hoge tempo van zo even is weggezakt.

21:39 woensdag 12 december 2018

Max Wöber voorkomt met een harde maar faire tackle dat de opstomende Ribery alleen voor Onana kan komen. Sterke ingreep. Matthijs de Ligt kreeg eerder geel, omdat hij op de voet van Müller was gaan staan.

21:36 woensdag 12 december 2018

De tweede gele kaart van de wedstrijd is voor Rafinha, die zijn landgenoot David Neres pootjehaakt. Joshua Kimmich kreeg er eerder al een voor mopperen bij de scheids.

21:33 woensdag 12 december 2018

Franck Ribery deelt een fikse beuk aan David Neres uit, nadat de kleine Braziliaan hem ongemakkelijk poort.

21:31 woensdag 12 december 2018

Een vrije trap van Hakim Ziyech veroorzaakt een flipperkast voor de Bayern-goal, maar David Alaba kan namens de Duitsers opruimen.

21:30 woensdag 12 december 2018

Ajax domineert in het eerste half uur. De ploeg heeft het meeste balbezit en eigenijk ook het beste van het spel, maar kijkt wel tegen achterstand aan. Echte kansen zijn er namelijk nog niet geweest, terwijl Bayern al een paar keer levensgevaarlijk counterde.

21:26 woensdag 12 december 2018

André Onana voorkomt met een wereldredding een tweede Duitse treffer. Opnieuw counteren de Duitsers, met vijf tegen drie nu. Gnabry zet Lewandowsky vrij, en na diens inzet probeert Joshua Kimmich het in de rebound. Onana redt met de voet.

21:25 woensdag 12 december 2018

Donny van de Beek verschijnt opeens voor Manuel Neuer, maar kopt op de handen van de Bayern-keeper.

Lees verder: Donny van de Beek: 'Ik moet veel meer doelpunten maken'

21:24 woensdag 12 december 2018

Franck Ribery kapt in het strafschopgebied drie Ajacieden uit en maakte daar bijna een 'Zlatannetje', maar schiet vervolgens zo zwak in dat Onana zijn inzet moeiteloos oppikt.

21:23 woensdag 12 december 2018

Ajax is na de achterstand alleen maar meer dominant gaan voetballen. Bayern heeft af en toe de grootste moeite de Amsterdamse druk van zich af te schudden.

21:18 woensdag 12 december 2018

Daley Blind krijgt 'm in tweevoud van afstand niet voorbij de Duitse verdediging. Veel druk van Ajax op het Duitse strafschopgebied. Corner Ajax, waar Blind misschien ook wel een penalty had verdiend na een duw van Boateng.

21:16 woensdag 12 december 2018

Geen onaardige poging van Hakim Ziyech die Ribery de bal ontfutselt, maar recht in de handen van Manuel Neuer schiet.

21:12 woensdag 12 december 2018

Robert Lewandowski loopt zich knap vrij op een passje van Serge Gnabry, en schiet de Duitse voorsprong feilloos binnen.

21:11 woensdag 12 december 2018

Serge Gnabry is zeer gevaarlijk in de beginfase. Tagliafico laat hem lopen, waarna De Ligt de Duitser ook niet bijhoudt. Een sterke redding van Onana voorkomt een achterstand. Eerste corner voor Bayern. Die werkt Tagliafico weg.

21:09 woensdag 12 december 2018

Weer een goede voorzet van Mazraoui, maar nu kopt Dusan Tadic hoog over.

21:07 woensdag 12 december 2018

Noussair Mazraoui haalt de achterlijn en kan tussen drie, vier tegenstanders een voorzet produceren, maar die wordt weggewerkt door de Duitse verdediging. In de tegenstoot vuurt Gnabry op Onana, maar die poging is eenvoudig voor Onana.

21:04 woensdag 12 december 2018

Ziyech onderbreekt knap een Bayern-aanval op het middenveld en wil Van de Beek wegsturen, maar die kan de pass niet belopen. Balbezit terug bij Bayern.

21:02 woensdag 12 december 2018

En ook Ajax is in de zestien geweest. Een goede aanval eindigt in een een-tweetje tussen Neres en Van de Beek. Die laatste kan niet een hard genoeg schot produceren.

21:00 woensdag 12 december 2018

De eerste poging is van Serge Gnabry, die van een redelijke afstand naast schiet.

Dusan Tadic heeft de wedstrijd gestart. Wie wordt er eerste in de poule, Ajax of Bayern München?

19:52 woensdag 12 december 2018

De belangrijkste wijziging in de basiself van Ajax is dat Erik ten Hag weer een beroep kan doen Hakim Ziyech. De Marokkaan is vanavond linksbuiten. Dusan Tadic, die daar meestal staat is als zodanig de spits van dienst. Dat betekent ook dat zowel Klaas-Jan Huntelaar als Kasper Dolberg op de bank begint.

Centraal achterin naast Matthijs de Ligt staat Max Wöber. Daley Blind schuift een linie naar voren richting het middenveld. Daarom moet Lasse Schöne genoegen nemen met een plek op de bank. André Onana keept weer. Voor de oplettende lezer: dezelfde opstelling als eerder dit seizoen in München.

Twitter bericht wordt geladen...

12:33 woensdag 12 december 2018

Donny van de Beek speelt vanavond waarschijnlijk zijn 29ste Europese wedstrijd voor Ajax. 'Ik ben gegroeid in de afgelopen drie jaar,' vertelt hij in een interview met Het Parool.

Lees verder: 'Ik moet veel meer doelpunten maken'

Beeld anp

07:23 woensdag 12 december 2018

Ajax wil de kroon op een prachtige eerste helft van het Europese seizoen zetten. Met al een ticket voor de achtste finales van de Champions League op zak volstaat alleen een zege op Bayern München voor de groepswinst en daarmee mogelijk een iets zwakkere tegenstander in de volgende ronde.

"We komen uit de voorronden en hebben ons heel goed ontwikkeld," blikte trainer Erik ten Hag vooruit. "Maar het moment is nu niet daar om achterom te kijken. We mogen ons meten met één van de beste ploegen van de wereld. Alles zal moeten kloppen, willen we winnen. Maar we gaan daarvoor."

Rap tempo
Ajax verlegde afgelopen maanden in rap tempo grenzen in Europa. Ten Hag en zijn spelers wisten na twee overwinningen op Sturm Graz dat ze minimaal in de groepsfase van de Europa League mochten uitkomen. Op weg naar het hoofdtoernooi van de Champions League moesten Standard Luik en Dinamo Kiev eraan geloven.

En vervolgens had de nummer twee van de eredivisie slechts vijf duels nodig voor een plaats bij de laatste zestien van de koningsklasse van het clubvoetbal.

Trots
Ajax, dat alleen dit seizoen al meer dan 60 miljoen euro verdiende in de Champions League, trof met Bayern München, Benfica en AEK Athene tegenstanders die wel eens beter hebben gepresteerd. Maar de serie van zeven overwinningen en vier gelijke spelen in Europese wedstrijden is bijzonder.

Geen enkel team dat nu nog actief is een Europees toernooi is al zo lang ongeslagen. "Daar zijn we ook heel trots op," zei Ten Hag. "Maar nu hebben we weer een nieuw doel en dat is eerste in de groep worden."

Boegbeeld
André Onana, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Kasper Dolberg lijken op tijd fit bij Ajax. Bij Bayern München ontbreekt de geblesseerde Arjen Robben. "Dat is ongelooflijk jammer," zei Ten Hag. "Hij was de laatste tien jaar het boegbeeld van het Nederlandse voetbal."

Bayern München is sterker geworden de laatste weken, doelde Ten Hag op drie overwinningen op rij tegen Benfica (5-1), Werder Bremen (2-1) en 1. FC Nürnberg (3-0). De trainer van Ajax wilde nog niet verklappen of Dusan Tadic als centrumspits start, net als tijdens het onbesliste eerste duel tussen beide clubs van ruim twee maanden geleden in Beieren (1-1).

Beeld anp

07:20 woensdag 12 december 2018

"Ajax heeft veel kwaliteit," zei Niko Kovac, de trainer van Bayern München, dinsdag tijdens een persconferentie.

Bayern München ontsnapte begin oktober voor eigen publiek aan een nederlaag tegen Ajax (1-1), dat met talenten als Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong spelers heeft die bijna wekelijks met een transfer naar de kampioen van Duitsland in verband worden gebracht.

"Maar ze hebben nog veel meer goede spelers," zei Kovac. "Dat is nu wel duidelijk voor iedereen, toch?"

De coach van Bayern keek een beetje triomfantelijk de perskamer van de Johan Cruijff Arena in. De roep om zijn ontslag klinkt ook niet meer zo luid na drie overwinningen op rij tegen Benfica (5-1), Werder Bremen (2-1) en 1. FC Nürnberg (3-0).

Met Joshua Kimmich en Leon Goretzka op het middenveld incasseert zijn elftal minder tegentreffers. De resultaten in de Champions League zijn goed. Maar in de Bundesliga is de achterstand op koploper Borussia Dortmund al opgelopen tot negen punten.

Bayern heeft minimaal een gelijkspel nodig voor de groepswinst. "Dan spelen we in de achtste finales waarschijnlijk tegen een iets mindere tegenstander," beseft Kovac. "Maar ook als we als tweede eindigen kunnen we ver komen. Geen club loot graag tegen Bayern München."

Makkelijk zal het niet worden tegen Ajax, benadrukte Kovac die geen beroep kan doen op de geblesseerde Arjen Robben. Maar met een Robert Lewandowski in vorm ziet hij mogelijkheden. De Pool scoorde dit seizoen als twintig keer in verschillende competities. "Hij is een garantie voor succes. Ik ben blij dat hij bij ons is gebleven."

Trainer Niko Kovac van Bayern München.Beeld anp
Bayern München traint in de Johan Cruijff Arena.Beeld anp

Ajax en Bayern München zijn al geplaatst voor de achtste finales. De groepswinnaar heeft komende maandag tijdens de loting voor de volgende ronde meer kans op een minder sterke tegenstander.

Het lijkt er op dat André Onana, Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Kasper Dolberg op tijd fit zijn bij Ajax. Bij Bayern München ontbreekt de geblesseerde Arjen Robben.
Ajax is dit seizoen nog ongeslagen in Europa, na zeven overwinningen en vier gelijke spelen.

De club verdiende al ruim 60 miljoen euro in de Champions League. De nummer twee van de eredivisie had in de uitwedstrijd tegen Bayern München ook meer verdiend dan een gelijkspel (1-1). De kampioen van Duitsland speelt de laatste weken beter dan in het begin van het voetbaljaar en beschikt met Robert Lewandowski over een spits in vorm.

Ajax en Bayern München trappen om 21.00 uur af in een volle Johan Cruijff Arena.