Direct naar artikelinhoud

Nieuwe erfpachtplannen: 10 procent extra korting bij overstap

Amsterdamse woningeigenaren krijgen 10 procent extra korting als zij overstappen naar het nieuwe erfpachtsysteem, maar dan moeten ze wel in actie komen voor 1 januari 2020.

De KinkerstraatBeeld Carly Wollaert

Het is het eerste grote besluit van het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP, dat bijna vijf maanden geleden aantrad: huizenbezitters die hun erfpacht voor eeuwig afkopen of hun canon voor altijd vastzetten, kunnen rekenen op een extra korting van 10 procent.

Een tegemoet­koming voor de huizenbezitters, zegt wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks). "Omdat de onroerendezaakbelasting omhooggaat."

De korting geldt ook voor inwoners die de afgelopen maanden al zijn overgestapt of hiertoe een aanvraag hebben ingediend, maakte het gemeentebestuur donderdagochtend bekend.

Historisch
Degenen die dan voor de tweede keer naar de notaris moeten, krijgen hun geld terug van de gemeente. Voor de korting geldt een harde deadline: alleen huizenbezitters die voor 1 januari 2020 een aanvraag indienen, komen hiervoor in aanmerking.

Het is een besluit met financiële gevolgen: als iedereen gebruikmaakt van de aanvullende korting, loopt Amsterdam 200 miljoen euro inkomsten mis, maar dat is dan wel uitgesmeerd over een lange periode. De invoering van de korting kost 800.000 euro.

Vorig jaar nam de gemeenteraad een historisch besluit door na zo'n 120 jaar over te gaan op een nieuw erfpachtsysteem. Voortaan kunnen huizenbezitters hun erfpacht voor altijd afkopen of hun canonbedrag voor eeuwig vastzetten. Zo voorkomen ze een prijsschok als de erfpacht na 50 jaar wordt herzien en het nieuwe bedrag veel hoger uitpakt.

Extra ambtenaren
Het vorige college had al besloten een korting van 25 procent in te voeren, nadat was gebleken dat het nieuwe stelsel tot veel verzet onder huizenbezitters en in de gemeenteraad leidde. De 10 procent komt daarbovenop.

De erfpachtoperatie is de afgelopen maanden uitgemond in een chaos; de afhandeling duurt te lang, huizenbezitters wachten maanden op duidelijkheid en weten niet of ze overdrachtsbelasting moeten betalen.

Ik zou zelf een andere keuze hebben gemaakt
Wethouder Van Doorninck

Inmiddels zijn 25 extra ambtenaren aangenomen om de achterstanden weg te werken. "We hebben grote slagen gemaakt, maar nog niet alles is 100 procent op orde," zegt Van Doorninck. 

De verwachting is dat de extra korting tot een golf van aanvragen zal leiden, omdat veel huizenbezitters dit besluit hebben afgewacht. Van Doorninck zegt dat de gemeente zich hierop heeft voorbereid, maar wil geen garanties geven op een vlekke­loze ­afhandeling.

Complexe operatie
De extra korting stond in het coalitieakkoord en was vooral een tegemoetkoming aan D66, dat vervolgens aanschoof in een college met louter linkse partijen. 

Opvallend: GroenLinks en PvdA hadden vorig jaar tegen het nieuwe stelsel gestemd. Dit betekent dat GroenLinkswethouder Van Doorninck een complexe operatie moet uitvoeren die tegen de idealen van haar eigen partij indruist. 

"Ik zou zelf een andere keuze hebben gemaakt," zegt ze. "Het hoort bij ons werk dat we soms besluiten uitvoeren waar we zelf anders over denken."

Lees het interview met wethouder Van Doorninck: 'Nu moet er rust komen'

Nog niet alles is 100 procent op orde
Wethouder Van Doorninck

Nieuw stelsel

- Ongeveer 120.000 huizen­bezitters kunnen overstappen
- Eeuwigdurende erfpacht is gebaseerd op de WOZ-waarde en de populariteit van de buurt
- Wie voor 2020 overstapt, kan gebruikmaken van de WOZ uit 2014, die veel lager is dan nu
- Daarbovenop kwam al een korting van 25 procent
- Nu komt er een extra korting van 10 procent bij tot 2020
- Die korting is met terug­werkende kracht, ook voor wie al is overgestapt
- Wie opnieuw naar de notaris moet, krijgt dat geld terug