Direct naar artikelinhoud

Uitgelote kinderen stiekem toch geplaatst op voorkeursschool

Uitgelote kinderen van wie de ouders een rechtszaak aanspanden, kregen toch een plek op een van hun favoriete middelbare scholen. Andere ouders voelen zich besodemieterd.

Barlaeus Gymnasium AmsterdamBeeld anp

De ouders van elf kinderen spanden voor de zomer een kort geding aan tegen middelbarescholenkoepel Osvo, omdat hun kinderen twaalf scholen op hun lijst hadden gezet en alsnog geen school toebedeeld kregen.

Zij claimden dat ze alles hadden gedaan wat van hen werd gevraagd, en toch achter het net visten. Rob Oudkerk, voorzitter van Osvo, benadrukte toen dat het geen doen was om de kinderen alsnog op de al overvraagde categorale gymnasia of andere populaire scholen te plaatsen.

Nu blijkt dat een meisje dat was uitgeloot uiteindelijk toch naar het Vossius Gymnasium kon, een ander op het Barlaeus zit en een derde op het Ignatius. En dat de overige acht eveneens een plek op gewilde scholen hebben gevonden.

Oudkerk erkent dat dit is gebeurd, maar de ouders en hun advocaat spraken tijdens het kort geding een spreekverbod af over de toezeggingen. De schoolbesturen plaatsten deze kinderen zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

Toch tafeltjes erbij
Dit tot frustratie van de tientallen ouders van kinderen die ook niet op een school in hun top vijf of zelfs top tien zijn gekomen. In totaal werden 44 kinderen nergens geplaatst, maar niet al die kinderen hadden de aanbevolen twaalf scholen ingevuld. En zeker 130 kinderen belandde buiten hun top 5. Ook kinderen die meer scholen hadden ingevuld, maar heel laag eindigden, kregen geen voordeel meer. 

Anne-Marie van der Meer hoorde van de plaatsing omdat het gymnasium in Velsen bezig was een busje voor alle uitgelote Amsterdamse kinderen te organiseren. Plotseling haakte een deel van de geïnteresseerde leerlingen af. "Ik gun het de kinderen die het is gelukt van harte, maar ik vraag me wel af hoe het kan. Er is steeds gezegd dat er met geen mogelijkheid tafeltjes bijgeplaatst konden worden in klassen van populaire scholen, maar blijkbaar is dat toch gebeurd." 

Haar zoon vond weliswaar een school die op zijn lijst stond, maar dat was nummer 15, omdat hij 'voor de zekerheid' 20 scholen op zijn voorkeurslijst had geplaatst. Twaalf van die scholen vond hij eigenlijk niks.

85%

Van de achtstegroepers kwam 85 procent in 2017 terecht op zijn favoriete school. 97 procent kreeg een school uit zijn top 5.

Hanna Kostelijk heeft een vergelijkbaar verhaal. "Ik voel me besodemieterd, ik ben boos." Haar dochter reist dagelijks van Zuidoost naar Velsen, omdat zij niet naar haar eerste elf voorkeuren kon. Deze ouders hebben de wethouder en Osvo aangeschreven, zonder resultaat.

Vernieuwde procedure
Het wrange voor de kinderen die geen gewilde plek kregen maar niet naar de rechter stapten, is dat ze nu het idee hebben dat ze worden gestraft voor goed gedrag. Want wat is de procedure nou eigenlijk? Kun je beter minder dan twaalf scholen invullen? Zijn er uitzonderingen mogelijk? Is dit nog passend onderwijs? somt Van der Meer op. 

Haar zoon is gelukkig op zijn school in Velsen, maar moet daarvoor elke dag een uur heen en een uur terug reizen. En zo zijn er nog tientallen kinderen die uitweken naar Velsen, Weesp of Hilversum omdat ze in Amsterdam niet op een voor hen passende school terechtkonden.

7500

Er is in principe ruim voldoende plaats voor de ruim 7500 middelbare scholieren in de stad, maar 17 scholen zijn extreem populair.

Oudkerk zegt dat de rechter de procederende ouders geen gelijk gaf, maar wel een moreel appèl deed op de scholen om nog een plek te vinden. "Daar was ik gevoelig voor. Misschien vindt niet iedereen dat fair, maar we moesten ergens een grens trekken, bij die twaalf scholen."

Voor het komende jaar zijn vernieuwingen afgesproken in het lotingssysteem. De schoolbesturen hebben toegezegd dat iedereen die twaalf scholen invult, gegarandeerd een plek krijgt op een van die scholen. Het moet een hoop stress voor de kinderen schelen, al blijft acht scholen kiezen een hele opgave, laat staan twaalf.

Overigens komt 85 procent van de achtstegroepers op hun favoriete school, en vindt 97 procent een school uit zijn top 5. In principe is er voldoende plek op middelbare scholen in de stad voor de ruim 7500 leerlingen, maar zijn een stuk of zeventien scholen extreem populair en overvraagd.

12

Het komende jaar krijgen scholieren gegarandeerd een plek uit hun top 12.