Direct naar artikelinhoud
jaaroverzicht

Van deze iconische zaken namen we afscheid in 2017

Waar Amsterdam het afgelopen jaar honderden nieuwe zaken verwelkomde, verdwenen ook iconen uit de stad. Omdat de huren te hoog werden, het pand gerenoveerd moest of de uitbaters met pensioen gingen. Deze oudgedienden sloten in 2017 de deuren.

Mieke Martelhoff tapte na 35 jaar haar laatste biertjes in café Vivelavie.Beeld Dingena Mol

De opkomst van de bagel in Amsterdam is grotendeels aan Gary Feingold (60) te danken. Ooit begon hij met het bakken van muffins (Gary's Muffins), later kwamen daar bagels bij die hij betrok van een bagelbakkerij die hij in Noord oprichtte. Zijn Gary's Deli in de Kinkerstraat sloot eind oktober.

De eigenaar van het pand wil het grondig renoveren, dat was voor Feingold aanleiding de winkel te sluiten. Hij stond zelf al een tijdje niet meer in deze vestiging omdat hij druk is als uitbater van leescafé Belcampo in De Hallen. Voor de liefhebbers: een deel van het assortiment - cake, muffins en butterscotch brownies - is daar naartoe verhuisd.

Met pensioen
In 1974 begon Jan Hoopman een kunstwinkel in de Marnixstraat. Naast het bespannen van schildersdoeken begon hij kunstenaarsbenodigdheden te verkopen. Ruim veertig jaar later staan zijn dochter, schoonzoon en kleindochter Gayle van Beeten nog in de winkel.

Schildersdoeken, penselen, verf en lijsten: zowel hobbyisten en professionals zoals Ans Markus en het Rijksmuseum kochten hier hun waar. De ouders van Van Beeten willen met pensioen, maar Gayle wil het familiebedrijf niet overnemen en heeft andere plannen. Vanaf 31 december is de zaak voorgoed dicht.

Ook het legendarische vrouwencafé Vivelavie sloot wegens een pensioen de deuren. Uitbaatster Mieke Martelhoff (70) houdt het na 37 jaar voor gezien. Ze begon het café ooit op de Nieuwezijds Voorburgwal, maar verhuisde na een brand naar de Amstelstraat, tegenover de iT, waar het echte feesten kon beginnen.

Ze kreeg van de gemeente een plaquette. "Als dank, omdat ik ­deze buurt, inclusief het Rembrandtplein, destijds zo veilig heb gemaakt. Overal lag troep op straat, ik ben bezems gaan uitdelen, aan de buren. Als je wilt dat een buurt opknapt, moet je hem eerst schoonvegen." 

Meer hoogtepunten: een lintje, Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en een prijs tijdens de Canal Pride in 1997, met een bruidenboot.

Mieke Martelhoff heeft haar laatste biertjes in Vivelavie getapt.Beeld Dingena Mol

Driedubbele huurverhoging
Dat het financieel niet meer te bolwerken is, is ook een reden voor sluiting. Na een drievoudige huurverhoging moest The Bookshop in de Leidsestraat de handdoek in de ring gooien. Het was een van de laatste winkels in de Leidsestraat die niet volledig op toeristen is gericht.

Maar na 20 jaar tijdschriften, rookwaren, kaarten en schrijfwaren zit in het pand nu een AH To Go, waar buurtbewoners - en toeristen - terecht kunnen voor een snelle boodschap. Eigenaar René Van Dussel: "Het is misschien gek om dat over mijn eigen winkel te zeggen, maar het is zonde dat dit soort winkels verdwijnt. Er blijft zo maar weinig over voor Amsterdammers."

Ook de North Sea Jazz Club in het Westerpark redde het niet. In februari werd het faillisement aangevraagd en later bleek dat een doorstart er ook niet inzat.

In oktober werd Stichting Juttersdok failliet verklaard, waardoor de zes kringloopwinkels van Juttersdok dicht moesten. De stichting hielp mensen reïntegreren. Zo kregen mensen met taakstraffen of bewoners van projecten voor begeleid wonen de kans om bij de kringloopwinkel weer aan het werk te gaan. De stichting bestond 24 jaar.

In het pand van The Bookshop zit nu een AH To Go.Beeld Charlotte Odijk

Nog wel online
Gep Hoogeveen (68) zat met zijn filmspeciaalzaak The Silver Screen dertig jaar op de Haarlemmerdijk. Dat begon met een huur van 600 gulden in een buurt waar veel drugsoverlast was, tot de 1900 euro die hij de laatste jaren moest betalen.

Hij wist lange tijd zijn hoofd boven water te houden door films aan te bieden die elders niet verkrijgbaar waren, maar door hogere huren en het feit dat mensen meer downloaden en streamen zag hij zich genoodzaakt toch te stoppen.

Niet dat hij nu met pensioen gaat: als webshop bestaat The Silver Screen nog steeds. Hoogeveen: "Wat ik echt zal missen, is het contact met de klanten. Ik heb hier zo veel leuke mensen ontmoet. Mede daardoor hield ik het zo lang vol. Straks zit ik ­alleen thuis, achter de computer. Bestellingen in doosjes te doen."

Gep Hoogeveen gaat alleen online nog door met zijn filmwinkel The Silver Screen.Beeld Mats van Soolingen

Toch nog open

Voor Café de Dam in de Damstraat zag het er deze zomer niet goed uit. Half augustus besloot de rechter dat het café van eigenaar Louis van Hamelsveld moest sluiten omdat de eigenaar van het pand andere plannen had.

Van Hamelsveld spande niet alleen een hoger beroep aan, maar ook een kort geding. Dat kort geding heeft hij in november gewonnen. En dat betekent dat het café in elk geval nog open is tot en met maart, tot de uitspraak van het hoger beroep bekend is.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.