Direct naar artikelinhoud

DNB: 'De beste jaren liggen achter ons'

Na de Rabobank waarschuwen ook De Nederlandsche Bank en de Oeso voor lagere economische groei. De personeelstekorten en onrust in de wereld krijgen de schuld.

De Nederlandsche BankBeeld ANP

Het is niet dat we ons op hoeven te maken voor een nieuwe economische crisis, maar duidelijk is wel dat de bes­te jaren alweer achter ons liggen. Dit jaar groeit de economie nog met 2,5 procent, in 2017 was dat 3,0 procent.

Volgend jaar moeten we genoegen nemen met 1,7 procent, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) en dat is flink minder dan de 2,2 procent die de DNB in juni nog verwachtte.

Een groei van 1,7 procent is niet alarmerend, maar wel een signaal dat het hoogtepunt van het feest voorbij is. 'De economische groei normaliseert,' meldt DNB dan ook.

Dinsdagochtend bracht ook de internationale economische organisatie Oeso nieuwe, lagere cijfers naar buiten. In de twintig belangrijkste landen nam de groei vorig kwartaal af tot 0,8 procent. De afkoeling is het grootst in Turkije, Japan en Duitsland. Met name Duitsland is belangrijk voor de Nederlandse economie. Ook de groei in de Europese Unie en de Verenigde Staten zwakte af.

Geen reden voor paniek
Vorige week kwam Rabobank tot een soortgelijke conclusie. 'De economische groei zwakt af,' schreven de economen van deze bank. Zij zien de groei van de economie afnemen van 2,6 procent dit jaar tot 1,9 procent in 2019 en 1,7 procent het jaar erna.

Al deze signalen voor economische afkoeling zijn opmerkelijk, maar geen reden voor paniek. 'Ondanks de wat lagere groeicijfers draait de Nederlandse economie de komende jaren op volle toeren,' stelt DNB gerust. 

De werkloosheid blijft laag, de inflatie zal oplopen, vooral door de verhogingen van de energiebelasting en het lage btw-tarief, van 6 naar 9 procent.

Minder optimistisch
De Rabobank verwacht dat het tekort aan personeel de economie zal afremmen. Hierdoor komt de bouw van huizen in de knel, want vooral bouwvakkers zijn moeilijk te vinden. Hierdoor nemen investeringen in nieuwbouw af en daardoor daalt de huizenverkoop, en dat heeft gevolgen voor bouwbedrijven, architecten en meubelzaken. 

Daarnaast signaleert Rabobank ook een omslag onder consumenten; die lijken minder optimistisch over de toekomst en zullen minder snel geld uitgeven.

2,5%

Dit jaar groeit de econmie nog met 2,5 procent, in 2017 was dat 3,0 procent. Volgende jaar moeten we genoegen nemen met 1,7 procent