Direct naar artikelinhoud

Travelbird slachtoffer geworden van eigen groei

Winst maken en toch over de kop gaan. Een van de kampioenen van de Amsterdamse techindustrie, reisbedrijf Travelbird, is het slachtoffer geworden van de eigen groei.

Het kantoor van Travelbird op de KeizersgrachtBeeld Google Streetview

Travelbird vroeg woensdag zelf uitstel van betaling aan nadat gesprekken over redding op niets waren uitgelopen. Vorige week werd al duidelijk dat het reisbedrijf in problemen zat, nadat mensen op hun vakantieadres de deur was gewezen.

Travelbird, in 2010 op een zolderkamer in Bussum opgezet door marketeers Symen Jansma en Dennis Klompalberts, schudde de afgelopen jaren weliswaar de reiswereld op maar gaat nu ten onder aan de mores van die oude economie.

Seizoenskrediet
Reisbedrijven kunnen een beroep doen op 'seizoenskrediet', overbruggingsgeld om magere maanden te overleven, maar banken gunnen die geste alleen aan bedrijven die al enige tijd winst maken.

Travelbird, dat tot begin dit jaar het in de techindustrie gangbare 'eerst groei, dan winst' volhield, moest zijn overbruggingsgeld steevast tegen veel hogere kosten lenen of daarvoor een beroep doen op investeerders.

Dat lukte jaar op jaar, maar in 2018 liep het anders. Door de warme zomer viel in het hoogseizoen - waarin het geld moet worden verdiend - de animo voor de lastminutes van Travelbird bar tegen. Daar kwamen de stakingen bij Ryan­air en de aardbeving in Indonesië bij, waardoor klanten afhaakten en extra kosten gemaakt moesten worden.

Misère
Door de opeenstapeling van misère kon Travelbird zijn rekeningen niet langer binnen de afgesproken termijn betalen - het bedrijf houdt vol dat het daarbij alleen om hotels ging.

Pleidooien voor betalingsuitstel krijgen steeds minder vaak gehoor, ook toen plechtig werd ­beloofd dat voor eind oktober met een nieuwe partner een oplossing in het vooruitzicht lag. Onder meer het Nederlandse Fletcher Hotels trok de stekker uit de samenwerking.

Het doek valt door dure kredieten, een warme zomer, stakingen en een aardbeving

Travelbird had toen al met tientallen partijen gepraat. Twee kandidaten bleven over; een groep investeerders en - naar verluidt - de Britse rivaal Secret Escapes, die vooral gecharmeerd was van de door Travelbird ontwikkelde software.

Tot dinsdagavond werd onderhandeld, maar de gesprekken raakten vergiftigd door de wassende stroom gestrande reizigers, die massaal de media wisten te vinden.

Om 23 uur dinsdagavond werd duidelijk dat een redding niet meer zou lukken. Betalings­uitstel - steevast het voorportaal van een faillissement - moet het bedrijf beschermen tegen al te inhalige schuldeisers, maar legt ook de activiteiten lam. Wat dat betekent voor de 310 medewerkers - 16 nationaliteiten, gemiddelde leeftijd 28 jaar - is ongewis.

6

Bij meer dan 6 opties raken mensen in keuzestress. Dus biedt Travelbird elke dag 6 kant-en-klare reisaanbiedingen.

Garantie

Als je mensen meer dan zes keuzes biedt, schieten ze in de stress. Waar ze het hadden gelezen, wist oprichter Symen Jansma niet meer, maar het vormde de basis voor Travelbird. Het bedrijf bood tot dinsdag elke dag zes reispakketten aan, vaak tegen scherpe tarieven en met verrassende bestemmingen.

De rest van de reiswereld heeft weinig met de snelgroeiende nieuwkomer op en probeert die in te kapselen.

Zo wordt Travelbird publiekelijk op een 'zwarte lijst' gezet omdat het niet betaalt voor een garantiefonds - het maakt immers gebruik van leveranciers die dat wel doen. Dat leidt tot een flinke dip in het aantal boekingen, waarna Travelbird alsnog eieren voor zijn geld kiest.

Die stap is nu de redding voor gedupeerde klanten. Garantiefonds SGR neemt de claims van reizigers over.

Zo zijn tot 9 november - via TUI - reizen gegarandeerd als mensen al tickets in handen hebben. In alle andere gevallen krijgen ze - na verloop van tijd - hun geld terug.