Direct naar artikelinhoud

Amper huizen te koop: Amsterdammer verhuurt liever

Juist nu de huizenprijzen hoger zijn dan ooit en de winsten voor het oprapen liggen, verkopen Amsterdammers hun woning niet meer. Ze houden het oude huis liever vast om te verhuren.

Amper huizen te koop: Amsterdammer verhuurt liever
Beeld Rink Hof

Vorig jaar werden in Amsterdam zo'n 11.000 huizen verkocht. Dat is bijna 9 procent van de koopwoningvoorraad in de stad, constateert ING Economisch Bureau in onderzoek dat maandag uitkomt.

Tien jaar geleden waren dat er, relatief gezien, veel meer: ruim 11 procent van de voorraad.

Opvallend, vindt ING-econoom Senne Janssen. "Als je kijkt naar de enorme stijging van de huizenprijzen, is het erg lucratief voor Amsterdammers om hun huis te verkopen en hun overwaarde te gelde te maken."

De waarde van veel Amsterdamse huizen is de afgelopen jaren over de kop gegaan en is gemiddeld 60 procent hoger dan in de rest van Nederland. Tien jaar geleden was dat nog 20 procent. Wie zijn huis verkoopt, kan zich in Drenthe of Friesland zo ongeveer een kasteel veroorloven.

Maar Amsterdammers verkopen niet, eigenwijs als ze zijn. Makelaars constateren het al langer: de huizenmarkt kookt droog. Het aanbod van woningen die te koop staan neemt af, waardoor de prijzen nog sneller stijgen.

Naar de oorzaken van deze verkoopstaking was het altijd gissen en daarom besloot ING Economisch Bureau dit fenomeen te onderzoeken.

Uitvalsregio's
Eén van de oorzaken is dat Amsterdammers die een nieuwe woning kopen, hun oude huis aanhouden en verhuren aan bijvoorbeeld expats.

Dit is lucratief, want de rente is laag en de vraag naar huurwoningen groot. Deze Amsterdammers ontpoppen zich zodoende als bescheiden particuliere beleggers. Hoeveel mensen dit doen, is niet te achterhalen.

"Maar we ontvangen van diverse kanten signalen dat dit gebeurt, bijvoorbeeld van marktpartijen. Het anekdotisch bewijs is zo overtuigend dat we dit als één van de oorzaken vermelden," aldus Janssen.

Een andere belangrijke oorzaak van het droogkoken van de markt is dat maar weinig Amsterdammers in Friesland of Drenthe willen wonen. Ze willen best verhuizen, maar dan wel binnen de regio.

Haarlem, Amstelveen en Zaanstad zijn belangrijke uitvalsregio's, maar ook daar neemt het aanbod van woningen af en stijgen de prijzen.

Het aanbod in de regio ligt 60 procent lager dan tien jaar terug. De prijs per vierkante meter is in Amstelveen 37 procent hoger dan in 2008.

Zestigplussers
Ouderen blijken honkvast. De aanname dat Amsterdammers de stad uitgaan op het moment dat de kinderen zijn vertrokken en geen sprake meer is van een baan in de stad, gaat niet meer op; ze blijven zitten waar ze zitten.

Zestigplussers hebben inmiddels bijna twintig procent van de koopwoningen in handen, dat was in 2007 nog 13 procent. "Ouderen wonen gewoon lekker in de stad. Sterker nog, we zien juist ouderen naar de stad trekken, op zoek naar reuring," aldus Janssen.

ING Economisch Bureau constateert dat het aantal verkopen van corporatiewoningen ook sterk is afgenomen. Dat is beleid van het gemeentebestuur, met als doel de sociale huursector te beschermen.

"Dat is goed nieuws voor sociale huurders, maar jammer voor starters op de koopmarkt," aldus Janssen.

Lees ook: Huizenmarkt: open stad of Amsterdammers eerst? en Vergunningsplicht voor woningverhuur op komst

Goed nieuws voor sociale huurders, maar jammer voor starters op de koopmarkt
Senne Janssen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.