Direct naar artikelinhoud
De uitslag

Groenlinks definitief de grootste, CU, Denk, FvD en BIJ1 in raad

Groenlinks is definitief de grootste, en nieuwkomers Denk (3 zetels), Forum voor Democratie (3) en BIJ1 (1) komen in de gemeenteraad.

Burgemeester Jozias van Aartsen op verkiezingsavondBeeld ANP

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend in de Stopera bekendgemaakt.

Deze uitslag betekent verder dat D66 van 14 naar 8 zakt, de PvdA van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3.

De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen één in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben 1 zetel.

Hiermee krijgt de Amsterdamse gemeenteraad een recordaantal van twaalf partijen. Aan de verkiezingen deden 28 partijen mee.

Spanning bij BIJ1 en CU
Vooral voor BIJ1 van Sylvana Simons en ChristenUnie-lijsttrekker Don Ceder was het lange wachten op de uitslag van de Amsterdamse verkiezingen een spannende aangelegenheid. Beide partijen stonden in de voorlopige uitslag op een wankele één zetel.

Tot nu toe was alleen een tussenstand op basis van 69 procent van de getelde stemmen bekend, maar de uitkomst van vrijdag wijkt hier niet van af.

"Het was ontzettend spannend, omdat het zo lang duurde voordat de uitslag er was," reageert Simons na bekendmaking van de uitslag. "Maar ik ben nu vooral ontzettend dankbaar en blij voor al die mensen die zich de afgelopen tijd zo hebben ingezet voor de partij."

Ook Ceder is opgelucht. "Vier jaar geleden lukte het, op 162 stemmen na, net niet. Dus de ontlading was vanochtend enorm toen we hoorden dat hu nu wel gelukt is. Het is geweldig dat onze inspanningen beloond worden."

Megaklus
Het tellen van de stemmen was in Amsterdam een megaklus, omdat er ook is gestemd op het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (wiv) en de stadsdeelcommissies. Amsterdam stemde massaal tegen de wiv. De definitieve, landelijke uitslag van het referendum volgt volgende week donderdag. 

Hoewel de gemeente extra tellers had ingezet op de 560 stembureaus, lukte het niet om zoals gebruikelijk woensdag rond middernacht een tussenstand te geven van 85 tot 90 procent van de stemmen.

In totaal zijn er in 559 Amsterdamse stembureaus ruim een miljoen stemmen uitgebracht. En hoewel het tellen van de stemmen veel inspanning heeft gekost, is alles volgens Van Aartsen goed verlopen.

Zetels:
GL 10
D66 8
VVD 6
PvdA 5
SP 3
PvdD 3
Denk 3
FvD 3
CDA 1
PvdO 1
CU 1
Bij1 1

Voorkeursstemmen
Kiezers van Forum voor Democratie hebben landelijk partijleider Thierry Baudet met voorkeursstemmen gekozen. Hij heeft eerder al te kennen gegeven daarvan geen gebruik te zullen maken en niet toe te treden in de Amsterdamse raad. Hetzelfde geldt voor de omstreden, opgestapte nummer 2 van FvD Yernaz Ramautarsing, die nog wel op de kieslijst stond. 

De nummer vijf van Denk, Numan Yilmaz, is met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Hij is leraar op ROC in Zuidoost.

Hoewel de PvdA gehalveerd is in het aantal zetels, heeft lijsttrekker Marjolein Moorman de meeste stemmen van alle nieuwe raadsleden gehaald: 25.430. 

Groenlinks
Bij Groenlinks kreeg de nummer 2 op de lijst, Femke Roosma, ruim 4000 meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker Rutger Groot Wassink. Roomsma is ook de beoogd opvolger van Groot Wassink, als die na de formatie inderdaad plaats neemt in het college.

Namens Groenlinks voerde informateur Maarten van Poelgeest, oud-wethouder van Amsterdam, donderdag al gesprekken met de partijen die waarschijnlijk een plek krijgen in de gemeenteraad.

Bekijk hier de uitslag in Amsterdam en andere gemeenten:

Hoe nu verder?

Nu de uitslag bekend is kan het onderhandelen over een nieuw stadsbestuur beginnen. Met deze graphic kun je zelf puzzelen op mogelijke coalities

Lees ook: Was Amsterdam het bestuur van D66, VVD en SP echt zó zat? en: 'Eindelijk is heel Amsterdam vertegenwoordigd in de raad'

Op de hoogte blijven van het vervolg op de verkiezingen? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets te missen.