Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Leve Amsterdam: debat met Haagse kopstukken

De landelijke fractievoorzitters debatteren vrijdagavond op uitnodiging van Het Parool en De Balie over de grote kwesties in Amsterdam. Via dit liveblog kun je vanaf 20:00 uur alles volgen.

Leve Amsterdam: debat met Haagse kopstukken
Beeld Niels Blekemolen

22:23 vrijdag 9 februari 2018

Het debat is voorbij. Lees hier een uitgebreide nabeschouwing terug.

Hoewel de landelijke lijsttrekkers zich goed hadden voorbereid (Tunahun Kuzu van DENK wist zelfs de prijs van een cappuccino in de Indische Buurt te noemen) en het ook wel echt over Amsterdamse onderwerpen als de woningmarkt, uitbreiding van Schiphol en de naam van de Coentunnel ging, overheersten emotionele woordenwisselingen tussen FvD-lijsttrekker Thierry Baudet.

Hij schreeuwde 'Demonisering,' PvdA-leider Asscher riep 'huilie huilie.' Uiteindelijk haalde Baudet nummer twee op zijn Amsterdamse lijst, Yeraz Ramautarsing, op het podium om toelichting te geven op zijn uitspraken over IQ en bevolkingsgroepen.

Vuurwerk dus, maar wat heeft de Amsterdammer geleerd tijdens het debat? Dat CDA-leider Buma aandacht geven aan de Wallenprostitutie ('hedendaagse slavernij') belangrijker vindt dan het wijzigen van de naam Coentunnel.

Dat Thierry Baudet, als hij met voorkeursstemmen in de raad zou komen, zijn zetel niet opeist. Dat D66 en CDA voor uitbreiding van Schiphol zijn. Dat Lilian Marijnissen (SP) vindt dat een Amsterdammer een Amsterdammer is als hij drie jaar in de stad woont en dan voorrang verdient op een woning.

En dat Tunahun Kuzu vindt dat er afspraken moeten komen over types woningen en maximale huurprijs, om ervoor te zorgen dat er niet alleen sociale huurwoningen en vrije sectorwoningen met hoge prijzen moeten komen.

Hieronder de registratie van het debat, en een liveblog.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

22:13 vrijdag 9 februari 2018

Tim Wagemakers van De Balie sluit het debat, dat door chaos en veel geschreeuw werd gekenmerkt, af.

Twitter bericht wordt geladen...

22:08 vrijdag 9 februari 2018

Het debat eindigt met toekomstwensen voor Amsterdam. Sybrand Buma (CDA) wenst Amsterdam een bestuur toe dat zich richt op de 'gewone Amsterdammer' en zich blijft richten op de stad. Pechtold (D66) wenst de stad, net als voorgaande jaren, een goedwerkend bestuur toe.

Lilian Marijnissen: "Besturen en activisme kan in Amsterdam hand in hand gaan. Wij willen een gemeentelijke thuiszorgorganisatie en een eind aan onzekere contracten."

Baudet (FvD): "Er moeten duidelijke verantwoordelijken worden aangewezen voor de problemen in deze stad, de Amsterdammer moet bestuurders kunnen afrekenen."

Asscher (PvdA) wil minder marktwerking in de stad, en Klaver hoopt op een links en progressief stadsbestuur dat de woningmarkt kan openen en de luchtkwaliteit verbeteren.

Kuzu (DENK) hoopt kloven te overbruggen, en een algemene Amsterdamse identiteit die door iedereen wordt gedeeld.

Jesse Klaver van GroenLinks trekt van leer tegen FvD-leider Thierry BaudetBeeld anp

22:03 vrijdag 9 februari 2018

Buma: "Hoed je voor een bestuur dat je aan wil praten dat je als Amsterdam als Londen of Parijs wil zijn. Of het nu Etten-Leur is of Sloten: het is niet erg als deze stad niet alleen op Londen lijkt."

Pechtold: "Ik vind het van een Amsterdamse redactie een heel gewaagde stelling om mensen in Etten-Leur het gevoel te geven minder te zijn. Er staat hier een enorm Van Goghmuseum, hij kwam uit Etten-Leur!"

Baudet: "Als je had gevraagd of Amsterdammers meer hebben met Marokko of Turkije, was het een andere kwestie geweest."

Twitter bericht wordt geladen...

21:57 vrijdag 9 februari 2018

In de zevende en laatste ronde gaan de partijleiders in gesprek over de kloof tussen platteland en stad. Parool-verslaggever Ruben Koops verwijst naar wijlen burgemeester Van der Laan, die zich hier over opwond.

Klaver en Marijnissen zijn het met elkaar eens over dat Amsterdammers vooral veel gemeen hebben met inwoners van Etten-Leur dan die met Londen of Parijs. Marijnissen: "In Amsterdam wonen een heleboel leraren, net als in Etten-Leur."

Koops: "De buitenlandse immigratie was nog nooit zo hoog. Dat doet toch iets met de stad?" Marijnissen: "Natuurlijk, de stad vertoont karaktertrekken van een grote stad." Koops: "Genderneutrale toiletten, Zwarte Piet: daar kijken we misschien anders tegenaan in Amsterdam dan in Etten-Leur."

Klaver: "Ik ben weleens op een debat geweest in Etten-Leur. Daar leidden niet twee blanke hoofdredacteuren het debat in, en stonden er niet vooral blanke witte mannen op het podium. Dus zo progressief is het hier ook niet."

Twitter bericht wordt geladen...

21:50 vrijdag 9 februari 2018

Andere lijsttrekkers reageren. Marijnissen (SP) associeert de naam vooral met files, Klaver wil een prominente plek voor J.P. Coen in een Nationaal Slavernijmuseum.

Baudet: "Het is bijna niet mogelijk om belangrijke historische personen te vinden die geen andere verkeerde dingen hebben gedaan. Dan moet je alle straatnamen gaan veranderen. Ik had zelf nog nooit nagedacht over Coen als figuur. Zou het niet leuk zijn als andere mensen zich zouden verdiepen in zijn leven. Kunnen we geen film maken?"

21:40 vrijdag 9 februari 2018

De 6e stelling gaat over de naam van de Coentunnel. Hierin gaan Sybrand Buma (CDA) en Tunahun Kuzu (DENK) met elkaar in debat.

Buma vindt dit de bizarste stelling tot nu toe. "Iedereen neemt afstand van de slavernij. Het gaat echter niet om de naam van de Coentunnel, maar om de slavernij van deze tijd: de prostitutie in deze stad."

Kuzu herhaalt het woord tunnelvisie meerdere keren in zijn commentaar, en stelt voor de tunnel om te dopen tot Multatulitunnel. Buma: "Ik denk dat het volstrekt fout is om over namen van tunnels te praten, als onder onze neus 70% pocent van de vrouwen uit de prostitutie stapt met PTSS. Meneer Kuzu, laat het verleden het verleden. Wees een held en open uw ogen voor de slavernij in Amsterdam."

Kuzu: "Het gaat om bewustwording, het gevoel van veel Amsterdammers erkennen over de slavernij. Niet alleen maar het Wilhelmus zingen, en het Rijksmuseum bezoeken. Ik hoor Balkenende de VOC-mentaliteit nog roemen. Verwijzen naar de prostitutie is een debattruc"

Buma hamert erop dat er geen bewustwording over het verleden kan bestaan als het heden genegeerd wordt, en noemt andermaal de Amsterdamse prostitutie als hedendaagse slavernij. "En de Coentunnel moet de Coentunnel blijven heten. Het verleden wis je niet uit met een andere naam. Deze stad draagt met de prostitutie een schandvlek."

Twitter bericht wordt geladen...

21:28 vrijdag 9 februari 2018

PvdA-leider Asscher verwijst naar uitspraken van Yernaz Ramautarsing over dat zwarten minder intelligent zouden zijn. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet roept dat dit leugens zijn en haalt Ramautarsing naar voren.

Asscher: "Wees een man, ga geen huilie-huilie doen." Baudet: "Dit is gespeelde morele verontwaardiging. Er is een verschil tussen groepen op de wereld. Nederlanders zijn langer, Chinezen hebben een hoger IQ. Niet iedereen is hetzelfde, maar dat geeft niet. Deze flauwekul moet nu stoppen."

Pechtold: "Nee hoor, we gaan lekker door. Pas als u afstand neemt, ook van de uitspraken van vriendje Hiddema, gaan we door."

Verslaggever Ruben Koops grijpt in. "Ik wil horen wat de heer Buma vindt." Buma: "Wat hier zojuist gebeurde is een blamage. Het niveau van het gescheld is te laag voor de Nederlandse democratie."

Er volgt een onduidelijke discussie, uiteindelijk zegt Buma getergd: "Het gaat om de stelling. Is de integratie geslaagd? Het zou arrogant zijn om te zeggen dat dat zo is, daarvoor zijn de cijfers te slecht."

Marijnissen: "Laten we alsjeblieft niet over rassen spreken, en niet over mensen. Ik heb net in het debat nul oplossingen gehoord. Nul zetels voor Forum voor Democratie, laten we hopen dat dat zo blijft."

Klaver: "Iedereen verspreekt zich wel eens, maar Baudet zit zich nog niet zo lang in de Kamer en heeft al heel vaak op zijn woorden moeten terugkomen. Er is in zijn partij een verband gelegd tussen intelligentie en kleur. Hoe groot is volgens hem de kans dat twee mensen, de een van kleur en de ander niet, even intelligent zijn?"

Baudet: "Hoe moet ik dat weten? Als het aan Harvard zou zijn, zouden ze misschien even intelligent zijn. Maar: er zijn allerlei factoren van invloed, zoals voeding en opvoeding."

Klaver: "Nu komen we ergens, na een week neemt u afstand van een verband tussen ras en intelligentie."

Yernaz Ramautarsing wordt door Thierry Baudet naar voren gehaaldBeeld Niels Blekemolen

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

21:20 vrijdag 9 februari 2018

De vijfde stelling luidt: Amsterdam is een goed voorbeeld van geslaagde integratie (D66 versus Forum voor Democratie).

Pechtold: "Dit is de stad waar mensen samen rouwen om de burgemeester en om in elkaar gezakte voetballers, zelfs de Ajax harde kern. Dit is de stad waar discriminatie nog geen plek in de raad heeft, en dat moet zo blijven."

Baudet: "De meerderheid van onderwijzers zegt dat de integratie volkomen mislukt is in Amsterdam. Mensen leven volkomen langs elkaar heen." 

Pechtold erkent dat er incidenten zijn geweest (de onthoofde pop bij de moskee in Noord, de aanval op een Joods restaurant). Dit zijn incidenten volgens hem. 

Baudet zegt 'tegen racisme en discriminatie' te zijn. "Ja, er is een prachtig ideaal, maar dat correspondeert niet met de realiteit. De Marokkaanse maffia is oververtegenwoordigd."

Pechtold: "Het gaat om discriminatie en racisme, maar ook over geaardheid en geslacht." Baudet reageert geagiteerd. "Leugens. U demoniseert!" Pechtold: "Bel Ome Theo." Baudet: "Er is geen sprake van dat ik of Yernaz Ramautarsing (nummer 2 op de Amsterdamse FvD-lijst, red.) mensen zou willen discrimineren."

Twitter bericht wordt geladen...

21:04 vrijdag 9 februari 2018

In de vierde ronde gaan Pechtold (D66) en Asscher (PvdA) in debat over de vraag of er sociale huurwoningen moeten worden verkocht om plaats te maken voor middenhuur.

Asscher is hier op tegen. Pechtold: "Er zijn 10 keer zoveel middenhuurwoningen in de stad, en die zijn hard nodig voor de stad."

Asscher: "Wat D66 doet, is in strijd met het DNA van Amsterdam. Zij zetten sociale huurders op tegen huurders met een middeninkomen. Er is becijferd dat er de komende jaren meer sociale huurwoningen nodig zijn, niet minder. En er is al een tekort."

Pechtold: "Mensen snakken naar middenhuur. De PvdA maakt het onmogelijk voor mensen met een middenhoog inkomen."

Marijnissen: "Den Haag moet stoppen met het pushen om sociale huurwoningen te verkopen. Als middenhuur al 710 tot 1000 euro is, dan vraag ik me af wat hoge huur is. Als we middenhuur aan de markt overlaten, krijgen we geen middenhuur, maar casinohuur. Wat de gek ervoor kan geven."

Kuzu (DENK): "Er moeten afspraken gemaakt worden over type woning en de prijs van de woning, zodat er niet alleen sociale huurwoningen en dure woningen in de stad blijven."

Baudet: "Er moet minder gebouwd worden voor sociale huurders en sociale huurwoningen verkopen. Ook huurbescherming moet versoepeld worden, mensen durven geen mensen hun huis te laten huren. Dat kan landelijk geregeld worden."

Buma: "Het is een groot probleem voor mensen die naar Amsterdam willen komen, dat ze geen woning kunnen vinden. Het Rijk kan daar iets aan veranderen, dat wil ik ook meer doen, maar de niet-aanwezige collega's (de VVD, red.) zijn tegen."

Klaver: "Iedereen is het hier eens dat er huurwoningen nodig zijn voor het middensegment. Het is ridicuul om in de sociale huurwoningen te gaan snijden. Op dt moment wonen er meer mensen scheef die een te hoge huur betalen dan te laag."

Baudet: "Het is niet gezond voor een stad om voor 60% gesubsidieerde huur te hebben."

Pechtold: "Ik vind het heel belangrijk dat mensen die een sociale huurwoning huren, die ook kunnen kopen. Corporaties kunnen met dat geld twee woningen bouwen, duurzame en goede woningen. Vernieuw en stroom door."

Asscher: "Stroom door betekent in dit geval: rot op. Als je meer woningen verkoopt dan er vrijkomen per jaar, moet je ook eerlijk zeggen: we willen jullie niet in de stad."

Buma: "Stop met ideologie in de woningmarkt. Het verkopen van sociale huurwoningen kan een middel zijn om in te grijpen op de woningmarkt."

Klaver: "Er zou ruimte moeten zijn op de sociale huurmarkt, ook voor mensen die misschien net iets meer verdienen dan het maximum."

Kuzu: "Behoud wat goed is, en zorg dat het beter en mooier wonen wordt."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:57 vrijdag 9 februari 2018

CDA-leider Buma reageert. "Er wordt heel goed gebouwd voor expats, het middensegment is vergeten. Als je dan een huis koopt krijg je ook nog te maken met een erfpachtsysteem dat niet meer van deze tijd is." Volgens Buma bouwen 'gewone mensen met een middeninkomen' de stad.

Alexander Pechtold (D66) vindt het een slecht idee dat mensen die een baan in Amsterdam vinden, 3 jaar moeten wachten op een huis. "Deze stad heeft nooit op slot gezeten voor iemand. Waar landelijk de deuren op slot gingen voor vluchtelingen, maakte Amsterdam eigen beleid. Starters, middeninkomen of expats: dat zijn verschillende groepen."

Klaver (GroenLinks): "Het gaat allang niet meer alleen over starters. Het is bijvoorbeeld ook heel moeilijk om in Amsterdam een nieuw huis te vinden als je je relatie beëindigt."

Alexander Pechtold (D66) complimenteert Lilian Marijnissen met het bouwbeleid van haar partijgenoot Laurens Ivens, die als wethouder een enorme bouwimpuls gaf aan Amsterdam.

Thierry Baudet (FvD) wil verpleegkundigen, leraren en politieagenten voorrang geven op woningen, en het 'verder aan de markt overlaten.'

PvdA-leider Asscher verwijst fijntjes naar het feit dat hij de enige is die in Amsterdam is geboren. "De stad moet open blijven, het mag niet aan de markt overgelaten worden. Dan worden we Londen of Parijs."

Twitter bericht wordt geladen...

20:51 vrijdag 9 februari 2018

In de derde stelling gaan Lilian Marijnissen (SP) en Tunahun Kuzu (DENK) in debat over de vraag of Amsterdammers voorrang moeten krijgen op de woningmarkt. Lilian Marijnissen zegt de voorkeur te geven aan nog thuiswonende thuiszorgers of leraren die in een studentenflat moeten wonen boven dikbetalende expats.

Kuzu (DENK): 'Amsterdam is voor iedereen, het open karakter van Amsterdam wordt aangetast door 'Fort Amsterdam' te bouwen.'

Marijnissen trekt de grens voor 'Amsterdammer-zijn' bij 3 jaar. 'Zo kunnen ook mensen die hier niet geboren zijn, ook hier blijven wonen.'

Kuzu noemt het August Allebéplein in Nieuw-West en de veryuppende Indische Buurt, waar het haast 'beleid lijkt' om de 'gewone mensen' te verjagen. 'Er komen daar alleen nog mensen wonen die bereid zijn 4 euro voor een cappuccino te betalen.'

Marijnissen beaamt dit, maar wil dit niet aan de markt overlaten. 'De gewone Amsterdammer mag niet de stad uitgejaagd worden.'

Twitter bericht wordt geladen...

20:39 vrijdag 9 februari 2018

Marijnissen (SP) stelt de arbeidsomstandigheden op Schiphol aan de orde. 'Nulurencontracten, overuren... Laat Schiphol eerst goed voor zijn mensen gaan zorgen voor aan groei te denken.'

Kuzu (DENK): is tegen de groei van Schiphol, want 'waar zou de luchthaven heen moeten groeien.' Daarentegen ziet hij de groei en belang van het vliegverkeer. 'Voor Europese bestemmingen moeten er hogesnelheidslijnen komen.'

Van Alexander Pechtold (D66) mag Schiphol vanaf 2020 verder groeien, en van CDA-leider Buma ook. 'Alle mensen die nu tegen de groei van Schiphol zijn, waren blij dat de EMA hier kwam. Een grote stad als Amsterdam heeft een luchthaven nodig. Het is een fabeltje dat de luchtvaart niet kan groeien.'

Klaver (GroenLinks): 'Het belang van Schiphol en andere mainports voor de Nederlandse economie wordt overdreven. Het is onverantwoord om te blijven groeien.'

Asscher (PvdA) roept het CDA en D66 tot de orde, omdat zij in de regering claimen 'het groenste kabinet ooit' te hebben geschapen. 'Het is oneerlijk om dan Schiphol verder te laten groeien.'

Buma: 'Ook al plaatsen we vluchten in Lelystad, de banen op de Zuidas en het EMA gaan toch kleine groei van Schiphol zien.' Klaver: 'Ik ben er trots op dat de EMA zich hier gaat vestigen, maar maak me zorgen over de huizenmarkt. Aan de andere kant hebben we ook geen 40 vluchten naar Londen nodig.'

Lilian Marijnissen (SP) heeft het laatste woord. 'Het is lastig om iets te zeggen tussen de kibbelende stropdassen.'

Twitter bericht wordt geladen...

20:32 vrijdag 9 februari 2018

De volgende ronde gaat over de groei van Schiphol. Klaver (GroenLinks) gaat in debat met Baudet (FvD) over de vraag of Schiphol verder mag groeien of niet.

Baudet is van mening dat Schiphol moet blijven groeien, vanwege het transferverkeer en de betekenis voor de (Amsterdamse) economie. Klaver stelt dat in het Klimaatverdrag van Parijs is vastgelegd dat de opwarming van de aarde niet hoger wordt dan 1,5 graad Celsius. Hij is daarom tegen.

Baudet wil de groei van Schiphol voor omwonenden verzachten door een 'nieuw vliegveld in zee' te bouwen met 'supersnelle verbindingen' met de stad, wat zou passen bij de huidige netwerksamenleving. Klaver vindt dat het Klimaatakkoord serieus genomen moet worden, en ook de geluids- en gezondheidsoverlast.

Thierry Baudet (FvD) stelt dat er 'vrijwel geen invloed is' van de mens op klimaatverandering. Het Klimaatakkoord van Parijs is volgens hem een grote hoax. 'Allemaal flauwekul,' aldus Baudet. Dit komt hem op hoongelach uit het publiek te staan.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:25 vrijdag 9 februari 2018

Alexander Pechtold (D66) ondersteunt de oproep van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dat het Rijk moet investeren in lightrailverbindingen en fietsverbindingen. Hij roept de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad op om te gaan onderhandelen in Den Haag hierover, en ook zelf geld op tafel te leggen.

Jesse Klaver (GroenLinks) wil niet dat er verder in asfalt wordt geïnvesteerd. Tunahun Kuzu pleit voor betaalbaar openbaar vervoer en lagere parkeertarieven, voor zowel bewoners als bezoekers.

Thierry Baudet (FvD) vindt de stelling niet goed: hij wil zowel meer asfalt als meer OV in Amsterdam. Hij pleit ook voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol, wat gecofinancierd moet worden. Daarnaast wil hij het openbaar vervoer gratis toegankelijk maken voor politiemensen, zodat die ook toezicht kunnen houden op het OV.

Jesse Klaver (GroenLinks) pleit voor het 'bikkelhard weren' van auto's uit de Amsterdamse binnenstad. Er ontstaat wat onduidelijkheid of hij dan binnen de A10 bedoelt, of binnen de grachtengordel. Het blijkt het laatste.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:15 vrijdag 9 februari 2018

Het Rijk moet volgens Lodewijk Asscher (PvdA) meer investeren in snelle OV-verbindingen, en niet in asfalt. Volgens CDA-leider Sybrand Buma moet er ook in Amsterdam in wegen worden geïnvesteerd, en ligt de bal om de verbindingen beter te maken vooral bij de gemeente.

Asscher pleit voor meer grootschalige OV-projecten, gesponsord door het Rijk. Buma vindt dat de stad zijn kansen heeft verspeeld met de Noord/Zuidlijn: 'Toen heeft het Rijk geïnvesteerd, maar die is te duur geworden.'

Twitter bericht wordt geladen...

20:14 vrijdag 9 februari 2018

Hoewel hij zelf op de achttiende plaats staat van de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie, gaat Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet niet in de raad als hij met voorkeursstemmen wordt verkozen. "Ik heb al aandacht genoeg," aldus Baudet.

20:10 vrijdag 9 februari 2018

Lilian Marijnissen is de samenwerking met de VVD in de Amsterdamse coalitie goed bevallen. 'De liberalen kunnen met de socialisten regeren hier, dat kunnen we zo weer doen.'

20:08 vrijdag 9 februari 2018

Tim Wagemakers van De Balie legt uit hoe het debat er uit gaat zien. Er zijn drie thema's geselecteerd: de groei van de stad, de woningmarkt en identiteit/integratie. Die thema's worden besproken aan de hand van 7 stellingen door een 1 op 1 debat tussen twee fractievoorzitters. Na elk 1 op 1 debat volgt een plenair debat met alle deelnemers.

20:04 vrijdag 9 februari 2018

Na een rockend openingsfilmpje heten Yoeri Albrecht, de directeur van De Balie, en Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool de toeschouwers welkom. "Er wordt een hoop gekletst en geklaagd in Amsterdam, het ruikt te veel naar Nutella..."

Thema's uit de Stopera worden ook in Den Haag behandeld, en daarom nu ook in De Balie.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

19:58 vrijdag 9 februari 2018

Volg hier het debat live.

19:53 vrijdag 9 februari 2018

Denk-voorman Tunahan Kuzu moest nog even bijgespijkerd worden over Amsterdamse onderwerpen. “Maar dat geldt voor alle gemeenten waar we meedoen hoor. Morgen zit ik in Enschede en zondag in Veenendaal en Arnhem.”

Sybrand Buma vindt het ‘ontzettend leuk’ om mee te doen. Een snelcursus Amsterdam had de partijleider van het CDA niet nodig. “Haha, nee hoor.” Wel verheugt hij zich op een debat met zijn mede-partijleiders. Ze hebben sinds de verkiezingen van vorig jaar niet meer tegenover elkaar gestaan.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold bereidt zich voor op het debatBeeld Niels Blekemolen
Lijsttrekkers Kuzu, Pechtold, Buma, Asscher en Baudet vooraf aan het debatBeeld anp
FvD-lijsttrekker Thierry Baudet en DENK-lijsttrekker Tunahun Kuzu schudden elkaar de hand voor het debatBeeld Niels Blekemolen

Twitter bericht wordt geladen...

19:27 vrijdag 9 februari 2018

Het debat van vanavond is uitverkocht, maar de uitzending kan live gevolgd via Het Parool. Daarnaast organiseert de PvdA een kijkavond in het 24-uurscampagnehuis in De Pijp.

Twitter bericht wordt geladen...

18:36 vrijdag 9 februari 2018

Michiel Couzy en Ruben Koops, politiek verslaggevers van Het Parool, zullen vanavond de landelijke lijsttrekkers het vuur aan de schenen leggen over thema's als de woningmarkt, Schiphol en integratie.

Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA), Lilian Marijnissen (SP), Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Tunahun Kuzu (DENK) gaan met elkaar in debat over hoe de Haagse politiek Amsterdam kan helpen. De VVD is afwezig, omdat lijsttrekker Klaas Dijkhoff verhinderd is.

Twitter bericht wordt geladen...

14:40 vrijdag 9 februari 2018

Amsterdam groeit, boekt economisch succes en trekt miljoenen toeristen. Al deze voorspoed heeft ook schaduwkanten: woningnood, een oververhitte huizenmarkt en drukte op straat. Problemen die in meer steden spelen, maar niet in dezelfde mate.

Amsterdam valt in alle opzichten buiten elke categorie. Tel daarbij op de grootstedelijke vraagstukken als radicalisering, armoede en migratie en dan is het niet zo gek dat de gemeente geregeld moet aankloppen bij de landelijke politiek. Kwesties die de stadsgrenzen overstijgen kan Amsterdam niet alleen oplossen.

Op uitnodiging van Het Parool en De Balie debatteren vrijdagavond de fractieleiders uit de Tweede Kamer van D66, PvdA, GroenLinks, SP, CDA, Forum voor Democratie en Denk over de groei van de stad, over integratie, de woningmarkt en andere Amsterdamse vraagstukken. Hoe kan de Haagse politiek Amsterdam helpen?

Vooruitlopend op dit debat vroegen we Amsterdamse wethouders alvast hun verlanglijstje voor 'Den Haag' in te leveren.

Graadmeter voor het land
Battleground Amsterdam. Met die Amerikaanse term beschrijft politiek commentator Dominique van der Heyde van Nieuwsuur de electorale situatie.

De raadsverkiezingen worden vanuit politiek Den Haag met argusogen gevolgd. Winst of verlies, vooral in Amsterdam, wordt door de partijen uitgelegd als graadmeter voor de landelijk stand van zaken.