Direct naar artikelinhoud

Emoties bij Holleeder: 'Ik houd nog steeds van Sonja'

Heel even kreeg de rechtbank een voorproefje: als het over zijn zussen gaat, zal Willem Holleeder moeite hebben zijn emoties te bedwingen in zijn veelvoudige liquidatiezaak Vandros.

Willem Holleeder met zijn advocaten Robert Malewicz en Sander Janssen in de rechtbank.Beeld ANP/Aloys Oosterwijk

Net zoals op de eerste dagen had hij met de rechters zijn eerdere verklaringen doorgenomen over zijn levenswandel sinds de Heinekenontvoering in 1983.

In de van hem bekende, gemoedelijke en soms onnavolgbare uitweidingen beantwoordde hij vragen over de kortstondige ontvoering van zijn broer Gerard; over de aanslag op crimineel Ronald van Essen; over de liquidaties van Sam Klepper en Cor van Hout en over de erfenis van zijn gewezen 'bloedgabber' en zwager Van Hout.

Schutters betalen
Halverwege de middag kwam in dat laatste verband vanzelfsprekend zijn zus Sonja ter sprake, die als belangrijke getuige zegt dat Willem haar onmiddellijk na de liquidatie van de vader van haar kinderen kwam vertellen dat ze haar huis in Spanje moest verkopen om de schutters te betalen.

Holleeder ging terug naar de periode waarin ineens bleek dat zij een deal met het Openbaar Ministerie had gesloten waarin ze voor 1,1 miljoen euro vervolging afkocht voor het witwassen van Cor van Houts erfenis - terwijl ze tegenover Holleeder had volgehouden dat ze bijvoorbeeld diens prostitutiepanden aan de Alkmaarse Achterdam al lang niet meer had.

"Toen ik dat hoorde dacht ik: hoe kan dat nou?! Ik dacht: Neus, je moet niet paranoia worden, maar hier is iets vreemds. Waar ben je mee bezig? Heeft dat gelieg betrekking op mij? Nu blijkt het om mijn leven te gaan. Ze (zussen Astrid en Sonja) willen me levenslang aansmeren."

Erfenis
De rechters hadden zich al vaker afgevraagd waarom Holleeder zich zo druk maakte om die erfenis als hij daarmee eigenlijk niets mee te maken had. Rechter Benedicte Mildner: "Wat kan het u schelen wat met de Achterdam was gebeurd als u daar geen belang bij heeft?"

Holleeder: "Ineens vertelde ze in die periode de ene leugen na de andere. Nu had ze gelogen om een deal te kunnen sluiten voor 1,1 miljoen euro terwijl de fiscus en iedereen weet hoe het zit. Haar leugens werden steeds gekker. Toen ben ik op mijn manier een beetje druk gaan zetten, een beetje gaan dreigen, om er bij Sonja achter te komen wat er aan de hand was."

Liegen
Holleeder doelde hier op de heimelijk gemaakte geluidsopname van een 'gesprek' waarin hij tegen Sonja krijste en dreigde op een ijzingwekkende manier die hem, nadat de opnames in maart 2015 op televisie waren afgespeeld, definitief zijn reputatie als knuffelcrimineel kostte. 

Later bleek Sonja samen met zus Astrid en ex Sandra, tegen hem te zijn gaan verklaren als inmiddels cruciale getuigen.

Rechter Mildner, over Holleeders bange vermoedens dat wat mis was: "En nu vindt u dat u gelijk heeft gekregen, want ze zíjn met justitie gaan praten. Wat kunnen ze over u vertellen?"

Holleeder: "Niets! Maar ze liegen! Als ze die deal van 1,1 miljoen had gesloten zonder leugens, had ik gezegd: goed gedaan. Maar de leugens worden alleen maar gekker."

Ik dacht: Neus, je moet niet paranoia worden
Willem Holleeder
Ik gebruik inderdaad dreigende taal
Willem Holleeder

Over de geluidsopnames: "Ik gebruik inderdaad dreigende taal. Beetje dreigen om te kijken hoe het zit."

Monster
Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: "Je zou eerder denken dat iemand emoties zou tonen dan dat hij zijn zus volkomen verrot scheldt. U werd door die opnamen van een bekende Nederlander een psychopaat, een monster."

Holleeder: "Allemaal onmacht. Ik ben een jongen van de straat, zo ging dat. Dat maakt mij nog geen geen psychopaat. Ik had dit nooit van Sonja verwacht. Ik heb dit niet verdiend."

Ietsje later: "Ik heb Sonja nooit met een vinger aangeraakt, zelfs niet tijdens die leugens de hele tijd. En ik houd van haar, tot de dag van vandaag..."

Wieland: "Het maakt u emotioneel."

Holleeder beaamt dat in gebaar en neemt een slok water.

Meer over het proces tegen Holleeder

Ruim drie jaar na zijn aanhouding en na veertien inleidende zittingen is de rechtbank in Amsterdam maandag gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder.

Volg het op de voet in ons dossier over het megaproces, of lees alles over de eerste dagen terug in het blog.