Direct naar artikelinhoud

Dit zijn de nieuwe gezichten in de gemeenteraad

De Stopera verjongt en vrouwen zullen de komende jaren hun stempel drukken op veel discussies. De stadspolitiek verwelkomt en neemt afscheid van markante types.

en
Dit zijn de nieuwe gezichten in de gemeenteraad
Beeld anp

21 maart was een goede dag voor de vrouwen in de Amsterdamse politiek. Bijna de helft van de nieuwe gemeenteraad bestaat uit vrouwen; 22 van de 45 zetels. De grootste stemmentrekker is ook een vrouw. 

Marjolein Moorman, lijsttrekker van de PvdA, behaalde 25.430 stemmen, meer dan wie ook. Het was niet genoeg om een nieuwe nederlaag van de PvdA af te wenden; de partij ging van tien naar vijf zetels.

Femke Roosma, de nummer 2 van GroenLinks, versloeg met 24.609 stemmen haar lijsttrekker Rutger Groot Wassink. Daar had die laatste al rekening mee gehouden, hij had zelf ook op Roosma gestemd. Als Groot Wassink wethouder wordt, wat de verwachting is, zal Roosma waarschijnlijk fractievoorzitter worden.

Door de toetreding van Annabel Nanninga (FvD) en Sylvana Simons (Bij1) zullen er met Wil van Soest (Partij van de Ouderen) dan vijf vrouwelijke fractievoorzitters in de gemeenteraad zitten, op een totaal van twaalf partijen.

Welke fractiekamer
De nieuwe gemeenteraad telt ook de nodige jongeren, twintigers of begin dertig. Don Ceder van de ChristenUnie bijvoorbeeld, 28 jaar. Zijn debuut is opmerkelijk, want zijn partij zat niet eerder in de Amsterdamse gemeenteraad.

Ceder heeft zijn eigen advocatenkantoor dat zich met name richt op schuldhulpverlening. In 2014 was hij genomineerd voor de titel Amsterdammer van het jaar, vanwege zijn werk voor consumenten die onterechte vorderingen ontvingen van, veelal malafide, incassobureaus.

Zijn eerste voorstellen in de raad zullen gaan over armoedebestrijding, zei hij vrijdag, toen hij op zoek was naar een fractiekamer. "De andere partijen wisten precies welke kamers ze wilden, ik niet. Zal wel een hok zonder ramen en verwarming zijn."

Een andere twintiger, Simion Blom, heeft met zijn 29 jaar al vier jaar raadservaring bij GroenLinks. Hij is een van de initiatiefnemers van het onderzoek naar een nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam.

Omstreden uitspraken
Numan Yilmaz (30) komt met voorkeursstemmen in de raad voor Denk. Hij stond op de vijfde plaats, maar kreeg 4522 stemmen, waardoor hij doorschuift naar plek drie. Yilmaz is docent burgerschap aan het ROC van Amsterdam, vestiging Zuidoost. Hij heeft drie kinderen.

Aankomend leider van GroenLinks Femke RoosmaBeeld -
De andere partijen wisten precies welke fractiekamer ze wilden, ik niet
Don Ceder (CU)
Nieuwkomer Don Ceder (CU)Beeld -

Forum voor Democratie komt met drie zetels in de raad. Volgens de uitslag gaan die naast lijsttrekker Annabel Nanninga naar Yernaz Ramautarsing, nummer twee op de lijst en landelijk aanvoerder Thierry Baudet, met 2213 voorkeursstemmen.

Maar Ramautarsing zal de plek niet accepteren, vanwege zijn omstreden uitspraken over homo's. Ook Baudet ziet ervan af, zoals hij eerder liet weten. In hun plaats komen Anton van Schijndel, oud-Kamerlid van de VVD en Kevin Kreuger, geboren in 1988.

Kreuger is handballer en speelt voor Aristos, de Amsterdamse eredivisieclub. Althans, Aristos speelt binnenkort in de play-offs om degradatie te voorkomen.
Ook bij Partij voor de Dieren komt een twintiger de raad in.

Anke Bakker, nummer twee en al een tijdje actief als duoraadslid, komt op haar 29ste in de gemeenteraad. Nummer drie, Jennifer Bloemberg is 31. Zij was tot dusverre fractiemedewerker.

Jeugdzonde overwonnen
Een aantal raadsleden bereikte de raad op eigen kracht. Yassmine El Ksaihi van D66 kreeg 2358 voorkeursstemmen. Dat is opmerkelijk, omdat de afgelopen weken tegen haar een venijnige anti-campagne was gevoerd, door rechtse weblogs als GeenStijl.

Steen des aanstoots was een interview uit 2010, toen El Ksaihi nog voorzitter was van het bestuur van de Poldermoskee. Daarin zei ze dat zij homoseksualiteit als een zonde beschouwt.

Nieuwkomer Kevin Kreuger (FvD)Beeld -
Nieuwkomer Numan Yilmaz (Denk)Beeld -
'Positiviteit heeft gewonnen,' twitterde Yassmine El Ksaihi triomfantelijk

Inmiddels heeft ze spijt betuigd van die jeugdzonde, maar een samenvatting van het interview werd actief verspreid door haar tegenstanders zoals Forum voor Democratie.

"Positiviteit heeft gewonnen," twitterde ze dan ook triomfantelijk in de richting van alle internettrollen die het haar zo moeilijk hadden gemaakt.

Amsterdam ziet ook markante types uit de raad verdwijnen. Denk aan GroenLinksraadslid Jorrit Nuijens, opgeleid als acteur. Hij had de Stopera tot zijn theater gemaakt. Nuijens is wel herkozen, maar vertrekt waarschijnlijk snel naar Diemen om daar wethouder te worden.

Ook voor Remine Alberts (SP) is het voorbij. Ze zit al sinds 1998 in de gemeenteraad, toen Schelto Patijn nog burgemeester was, maar is niet opnieuw gekozen als nummer tien op de lijst.

Nieuw en toch een beetje van vroeger is de nummer 3 van de VVD, Dorienke de Grave. Als echtgenote van Frank de Grave, voormalig wethouder en oud-waarnemend burgemeester in Amsterdam houdt zij, alle vernieuwing ten spijt, het waakvlammetje van het Amsterdamse verleden brandend in de Stopera.

Nieuwkomer Yassmine El Ksaihi (D66)Beeld -
Het afzwaaiende langst zittende raadslid Remine Alberts (SP)Beeld -