Direct naar artikelinhoud

Kwart van Amsterdam verdient twee keer modaal

Amsterdam wordt rijker. Het aantal hoge inkomens groeit, terwijl de groep lage inkomens slinkt. Gemiddeld verdienen we 188 euro per maand meer dan twee jaar geleden.

De toename van de hoogte inkomens komt vooral op conto van de expats.Beeld anp

Inmiddels verdient een kwart van de Amsterdamse bevolking meer dan twee keer modaal, ofwel 74.000 euro bruto per jaar, blijkt uit een groot woningmarktonderzoek van de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), dat donderdag uitkomt. Dat was in 2011 nog achttien procent.

In deze periode is het aantal lage inkomens, onder de 36.000 euro per jaar, afgenomen van 51 naar 48,7 procent.

Expats
De toename van de hoge inkomens komt vooral op conto van de expats. Van de Amsterdammers die de afgelopen twee jaar naar de stad zijn gekomen, heeft een derde een inkomen boven twee keer modaal. 

Maar ook Amsterdammers die hier al langer wonen, zijn er op vooruit gegaan. Gemiddeld is ons inkomen tussen 2015 en 2017 met 188 euro gestegen tot 2795 euro per maand. Dat was in 2011 nog 2392 per maand. 

De middeninkomens zitten nog altijd in de knel. Zij zijn goed voor bijna twintig procent van de Amsterdamse bevolking, maar slechts 15,6 van de huizen zijn geschikt voor deze categorie. Dat was in 2015 nog 17,4 procent.

Om toch in Amsterdam te kunnen wonen, betalen ze teveel huur of wonen ze scheef in een sociaal huurhuis. 

Sociale huur
De sociale huur neemt snel af in de stad, van 65 procent van de woningvoorraad in 2011 tot 55 procent in 2017. "Het holt achteruit," constateert Egbert de Vries, voorzitter van de AFWC.

Met de gemeente zijn afspraken gemaakt om de verkoop van sociale huurwoningen af te remmen, maar de effecten daarvan zijn in deze cijfers nog niet terug te zien. 

In de sociale sector bedraagt de gemiddelde huurprijs 489 euro per maand, in heel de stad betalen huurders gemiddeld 1160 euro.

Volgens De Vries is de Amsterdamse woningmarkt in korte tijd op z'n kop gezet. "Een paar jaar geleden was het mantra dat de stad teveel goedkope woningen herbergde en te weinig koopwoningen. Dat is nu wel anders."

Om te voorkomen dat vooral de rijken nog aan een woning kunnen komen, moet Amsterdam de sociale huurmarkt niet nog verder laten krimpen, vindt De Vries.

Lees ook: De Expatbeurs: 'Amsterdam is the place to be, maar 1500 euro huur is crazy'

De voorraad sociale huur holt achteruit
Egbert de Vries, voorzitter van de AFWC

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.