Direct naar artikelinhoud

Tien deelfietsaanbieders gaan samenwerken

Tien aanbieders van huur- en deelfietsen gaan samenwerken om het gebruikers gemakkelijk te maken. In maart 2019 moet het mogelijk zijn om de fiets bij de ene aanbieder te huren en bij een andere aanbieder terug te brengen.

Afgelopen zomer zijn duizenden deelfietsen op de Amsterdamse stoepen geplaatstBeeld Marc Kruyswijk

Zes van de tien aanbieders hebben fietsen in Amsterdam staan. Straks kan een gebruiker met een account op verschillende plaatsen een fiets huren en ook weer inleveren.

De intentieverklaring om informatie onderling te delen is maandagavond door de tien aanbieders ondertekend in Pakhuis de Zwijger. 

Door de samenwerking hoeft een klant bijvoorbeeld maar een keer borg te betalen en maar een keer een app te downloaden. 

Onhandig
"Nu is het zo dat je bij elk fietsdeelsysteem een andere app moet downloaden en klant moet worden," zegt Vikanti Kumanikin van Flickbike, een van de aanbieders die ook actief is in Amsterdam. "Dat is onhandig: als consument word je geconfronteerd met allerlei verschillende tarieven, systemen en partijen."

Naast Flickbike zijn ook BimbimBikes, Donkey Republic, Hello-bike, Mobike en Urbee actief binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. Zij hebben de verklaring maandagavond ook ondertekend. De tien partijen die de verklaring hebben getekend, hopen dat meer aanbieders van huur- en deelfietsen zich aansluiten.

9000 deelfietsen
De gemeente besloot deelfietsen in september te verwijderen nadat in de zomer duizenden deelfietsen op de Amsterdamse stoepen werden geplaatst, vooral in Centrum, West en Oost. Het ging om een tijdelijk verbod, zo werd toen al bekend. 

Drie bedrijven krijgen een vergunning voor twee tot drie jaar voor het plaatsen van elk maximaal 3000 deelfietsen in Amsterdam, bij voorkeur vanaf maart 2019.

Teruggeschroefd
Michel Willems van BimbimBikes hoopt dat de gemeente afziet van het plan van maximaal drie aanbieders.

"In het plan wordt gesteld dat fietsen op meerdere manieren beschikbaar moeten zijn en dat ze makkelijker te huren moeten zijn voor de consument. Dat gebeurt met deze intentie van de aanbieders. Hopelijk houdt de gemeente rekening met de lokale ondernemers en wordt het aantal aanbieders niet teruggeschroefd naar drie."