Direct naar artikelinhoud

Amstelveen gaat oud-agenten inzetten tegen inbraken

Oud-politieagenten moeten het aantal inbraken in Amstelveen gaan bestrijden. De gemeente neemt hiermee het heft in eigen hand, omdat het landelijke politiekorps niet voldoende mankracht kan leveren.

Amstelveen gaat oud-agenten inzetten tegen inbraken
Beeld ANP

De gemeenteraad stemde vorige week in met het voorstel om voor de komende drie jaar 300.000 euro vrij te maken om inbraken tegen te gaan. Van dat geld gaat de gemeente een team samenstellen van voormalig politieagenten.

Dat zullen voornamelijk gepensioneerde agenten zijn, of agenten die uit dienst zijn en niet elders op de arbeidsmarkt actief zijn. Amstelveen kiest bewust voor voormalig politieagenten vanwege hun ruime expertise en kennis.

Het is nog niet bekend wat ze precies gaan doen en welke bevoegdheden ze krijgen. In ieder geval gaan ze rondrijden in een surveillanceauto om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen.

Weinig slagkracht
Dat is geen overbodige luxe, want op dit moment rijdt er 's nachts slechts één surveillanceauto door Amstelveen. Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht zijn dat er twee. Amstelveen telt 40.000 huishoudens en 90.000 inwoners.

Wethouder Herbert Raat (Handhaving): "De politieagenten doen hun stinkende best, dat is het probleem niet. Maar ze hebben te weinig slagkracht omdat er ondercapaciteit is bij de landelijke politieorganisatie." 

De agenten zullen niet voor de politie, maar voor de gemeente werken. Wel wordt intensief samengewerkt tussen de twee. Na drie jaar wordt geëvalueerd of de aanpak werkt en mogelijk wordt verlengd. 

Steeds meer inbraken
Hoewel het aantal inbraken landelijk gezien al jarenlang daalt, kampt Amstelveen juist met een forse stijging. In 2017 kwamen 402 meldingen van inbraak binnen, een toename van 40 procent met het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de regionale Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. 

Raat: "Amstelveen heeft recht op een veilige woonomgeving. Als wij als overheid geen actie ondernemen, gaan mensen zelf hun beveiliging regelen. Dat leidt tot 'gated communities' en andere vormen van private beveiliging, vooral voor mensen die zich dat financieel kunnen veroorloven. Dat wil ik niet."

Het doel is dat het inbrakenteam vanaf 1 maart 2019 aan het werk gaat.

Lees ook: Chileense bende zit achter golf van inbraken in Amstelveen

Politieagenten doen hun best, maar er is te weinig slagkracht
Wethouder Herbert Raat (Handhaving)

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.