Direct naar artikelinhoud

Halsema wil bevoegdheden om louche winkels aan te pakken

Via een verregaande uitbreiding van haar bevoegdheden wil burgemeester Halsema verdachte winkelbranches en overlastgebieden aanpakken. In andere steden werkt het.

en
Halsema wil bevoegdheden om louche winkels aan te pakken
Beeld ANP

Iedereen loopt er weleens langs, van die winkeltjes waar nauwelijks klanten komen, maar waar toch altijd licht brandt. Vroeger waren het belwinkels, tegenwoordig zijn het massage­salons en souvenirwinkels. Op het eerste gezicht lijkt het in orde, maar wie de boeken controleert komt vaak misstanden tegen, zoals witwassen.

Bijna niemand controleert die boeken. De Belastingdienst alleen steekproefsgewijs, de Inspectie SZW alleen als er signalen van uitbuiting of illegale arbeid zijn. De gemeente staat machteloos.

Vergunningsplicht
Burgemeester Femke Halsema wil dat dit volgend jaar verandert. Aan de gemeenteraad vraagt zij de bevoegdheid om straten met louche winkels en hele branches een vergunningsplicht op te kunnen leggen.

Nu kan zij alleen achteraf panden laten sluiten, nadat er door de politie misdrijven zijn geconstateerd. Maar dan is het kwaad al geschied en kan de ondernemer de activiteiten hervatten zodra de sluiting weer is opgeheven.

Een concrete lijst met branches die in aanmerking zullen komen voor een vergunningsplicht heeft Halsema nog niet. Op het stadhuis worden spyshops, massagesalons en souvenir­winkels genoemd. In die laatste bedrijfstak constateert de Inspectie SZW veel illegale arbeid, maar de boetes maken weinig indruk. Ook een deel van de hotelbranche is in beeld.

Criminele geldstromen hoeven niet het enige motief te zijn; er kan ook worden ingegrepen bij de minisupermarkten in het centrum, die veel alcohol verkopen en bron zijn van veel overlast. Door een vergunningsplicht kunnen deze ondernemers beperkingen worden opgelegd, bijvoorbeeld dat ze na een bepaald tijdstip geen alcohol meer mogen verkopen.

Daarnaast kan de vergunningsplicht ook per straat worden opgelegd. Zo werden eerder dit jaar binnen een maand winkelpanden aan de Johan Huizingalaan beschoten. Om grip te krijgen op ondernemers die hier actief zijn, kan een tijdelijke vergunningsplicht worden ingevoerd.

De uitbreiding van de vergunningsplicht wordt vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening en treedt per 1 januari 2019 in werking.

Ook bestaande ondernemers zijn verplicht een vergunning aan te vragen als Halsema haar bevoegdheid inzet. Winkeliers met criminele antecedenten staan dan buitenspel, omdat screening door de wet Bibob van toepassing is.

Tilburg en Rotterdam
In gemeenten als Rotterdam, Tilburg en Breda heeft de burgemeester deze bevoegdheid ook gekregen.

Ook bestaande ondernemers zijn verplicht een vergunning aan te vragen als Halsema haar bevoegdheid inzet

In Tilburg en Rotterdam is een vergunningsplicht ingevoerd voor autoverhuurbedrijven, een branche die ten dienste stond van criminelen.

De gemeente 's-Hertogenbosch wil de kappersbranche vergunningsplichtig maken, na een ongewoon grote stijging van het aantal kappers. In West-Brabant wordt ook gekeken naar manicuresalons en zonnebankstudio's, die overal de deuren openen, maar in de praktijk nauwelijks klanten hebben.

Nu geldt in Amsterdam al een permanente vergunningsplicht voor de horeca, coffeeshops, gokbedrijven en de prostitutiebranche. Dat werkt. Alleen al voor de horeca zijn dit jaar tientallen vergunningsaanvragen afgewezen of ingetrokken, omdat de indieners niet aan de eisen voldeden.

De gemeenteraad bespreekt de kwestie in ­december. Halsema lijkt verzekerd van genoeg politieke steun.

Lees ook: Werken in een souvenirwinkel: twaalf uur, zonder pauze

Nu geldt in Amsterdam al een permanente vergunningsplicht voor de horeca, coffeeshops, gokbedrijven en de prostitutiebranche

Leidsedwarsstraat

Drie restaurants en een disco in de Leidsedwarsstraat van dezelfde eigenaar zijn onlangs na overtredingen van de arbeidstijdenwetgeving gesloten.

De Inspectie SZW constateerde dat de salarisadministratie 'een puinhoop' was en dat medewerkers werden onderbetaald. Naast de boetes verliest de eigenaar zijn vergunning wegens 'slecht levensgedrag en slechte bedrijfsvoering.'