Direct naar artikelinhoud

Film over sexting moet vooral meisjes beschermen

Een korte speelfilm moet jongeren waarschuwen voor de gevolgen van sexting en grooming. Het moet vooral meisjes beschermen die vaker herkenbaar op foto's staan en al snel worden gezien als 'sloerie'.

Still uit de film van sekspertise­centrum Qpido: Nu overal te zien.

Het was geen sexting, maar wel vervelend. Een nieuw lid van de besloten Instagramgroep van een vriendinnengroepje maakte screenshots van de persoonlijke gesprekken en stuurde die naar hun hele klas op het Spinoza Lyceum.

Niet veel later was een van de meisjes een slet (want ze had gedeeld op wie ze verliefd was) en werden de ooit voor een paar ogen bedoelde ontboezemingen door iedereen besproken.

Wie op sociale media zit, loopt het risico dat foto's en teksten ook bij anderen belanden dan voor wie ze waren bedoeld. Sexting, het delen of doorsturen van sexy foto's, is er het bekendste voorbeeld van.

Online flirten hoort erbij
Qpido, het centrum voor seksuele weerbaarheid van jeugdhulporganisatie Spirit, maakte daarom de film Nu Overal te Zien om jongeren, hun ouders en docenten ervoor te waarschuwen. De première was maandagmiddag in Eye.

Conclusie van de film: het kan iedereen overkomen. Meisje is verliefd op jongen, stuurt een naaktfoto en hij deelt die, in dit geval per ongeluk. Binnen een paar minuten heeft de hele buurt, school en voetbalclub de foto gezien. De zedenpolitie krijgt de beelden niet van het net, al is het technisch gezien kinderporno.

Sexting, en grooming - waarbij volwassenen via chatten jongeren bewegen tot een ontmoeting voor seks - is een wijdverbreid probleem. Volgens een onderzoek van Safer Internet Day en de Universiteit van Amsterdam uit 2017 ontvangt bijna een kwart van de jongeren tussen de 12 en 17 weleens een naaktfoto. 5 tot 7 procent verstuurt er weleens een.

De meesten weten wat ze doen, want 90 procent verwacht dat de pikante foto's worden verspreid. Sexting is zo groot, dat de politie dit najaar opriep helemaal geen sexy foto's meer te versturen.

De meesten weten wat ze doen, want 90 procent verwacht dat de pikante foto's worden verspreid

Dat gaat de meeste jongeren, en volwassenen, te ver. Want sexy foto's zijn niet het probleem, het doorsturen is schadelijk. Een beetje online flirten hoort bij puberliefdes. 

Maar de meisjes worden gezien als sloerie, de jongens treffen geen blaam. Terwijl de vriendinnen regelmatig dick pics (foto's van stijve piemels) van hun 12 en 13-jarige klasgenoten te zien krijgen.

"Omdat ze het grappig vinden."

Meisjes hebben de pech vaak herkenbaar op de foto te staan, zegt mentor Carlijn Platvoet van het Spinoza Lyceum, die door een incident van meisjes in haar klas de première bezocht.

"Bij meisjes zit het gefotografeerde nou eenmaal hoger dan bij jongens."

Platvoet weet: het hoeft je maar één keer te overkomen en je doet het nooit meer. En pubers zijn ook weer zo, dat ze het vaak na een paar maanden zijn vergeten. Op een enkel ernstig voorbeeld na, zoals begin dit jaar een zelfmoord van een jongen in Enschede.

De gouden tip voor wie naaktfoto's sturen niet laten kan, komt van Linda de Munck, een vlogger die geregeld over seks vlogt: "Neem alleen foto's waarvan je het niet erg zou vinden als ze zouden uitlekken. En zet je gezicht er niet bij."

Neem alleen foto's waarvan je het niet erg zou vinden als ze zouden uitlekken. En zet je gezicht er niet bij