Direct naar artikelinhoud

Politie neemt administratie dubieuze bemiddelaar in beslag

De politie-inval bij een woningbemiddelaar uit De Pijp moet een waarschuwing zijn voor iedereen die zonder lastige vragen dure appartementen verhuurt en mogelijk crimineel geld aanneemt.

Het sleutelbord van de volgens de politie malafide woning­bemiddelaar D.S.Beeld Politie

Als twee agenten in uniform herhaaldelijk hebben aangebeld en op de deur hebben gebonsd bij een via woningbemiddelaar D.S. verhuurde flat in Buitenveldert, ziet een rechercheur die de achterkant van het pand observeert een man op het balkon verschijnen. Op een meter of vijftien hoog klimt hij naar het balkon van de buurvrouw. Als hij daar geen veilig heenkomen vindt - ze is thuis - klimt hij terug en opent hij uiteindelijk toch maar de deur.

Om te zien dat met de agenten in uniform ook rechercheurs zijn meegekomen.

Ja, ze mogen binnenkomen, zegt de 21-jarige Albanees. Wat hij hier doet, in een prijzige woning waarvan de huur contant wordt betaald en waar niemand staat ingeschreven? Hij is hier nét een dag, voor vakantie. Een vriendin heeft het appartement geregeld.

Tolkentelefoon
Als via de tolkentelefoon het verzoek is overgebracht, geeft hij de politie geen toestemming de woning te doorzoeken. Een domper voor de ploeg, die al een sealapparaat heeft zien staan - bruikbaar voor het luchtdicht bewaren van etenswaren, maar ook gewild voor het verpakken van drugs.

De rechercheurs waren graag grondig door de woning gegaan, maar aangezien de bewoner geen verdachte van een misdrijf is, zijn ze niet bevoegd zonder zijn fiat het huis te doorzoeken. In dit soort acties tegen 'spookburgers' in woningen waar niemand staat ingeschreven is het credo: 'binnen mét kloppen'. Zonder toestemming mag weinig.

Wel blijkt de jonge Albanees illegaal in Nederland. Het is strafbaar illegalen een woning te verhuren, dus de politie zal uitzoeken wie daarvoor verantwoordelijk gehouden kan worden.

In andere bezochte appartementen huizen Israëli's, een Pool, Pakistanen en Bosnische Serviërs. Soms zijn omstandigheden verdacht, maar gronden voor huiszoekingen tegen hun wil, vindt de politie niet.

Harddrugs en plantages
Een serieuze verdenking bestaat wel tegen woningbemiddelaar D.S. uit De Pijp. In augustus 2014 en juli 2017 is hij al gewaarschuwd; als hij doorgaat met het verhuren van luxe appartementen aan huurders die hij niet vraagt hoe ze aan hun geld komen, loopt hij groot risico te worden gepakt voor het witwassen van misdaadopbrengsten. Temeer omdat hij contante betalingen van vaak duizenden euro's aan huurpenningen accepteert.

Die boodschap komt volgens de recherche niet aan.

€3750

Als de 3750 euro huur contant wordt betaald, kan de herkomst van het geld dubieus zijn.

Meermaals zijn in via D.S. verhuurde woningen harddrugs gevonden of hennepplantages ontmanteld. In april 2016 liggen in een pand aan de Herengracht een pistool en 14.000 euro aan contanten.

Twee weken na de waarschuwing uit 2017, waarbij hij ook formeel als verdachte van witwassen is verhoord, verhuurt S. een vierkamerpenthouse aan het Andreasplein in Nieuw-West door - volgens de politie weer zonder deugdelijk onderzoek naar de huurder.

Als de recherche daar op 12 september in een internationaal drugsonderzoek een verdachte arresteert, vindt ze 189 kilo cocaïne, een zakje methamfetamine, twee zakjes MDMA, 19.000 euro, een vacumeermachine en sealbags.

De locoburgemeester laat de woning dichttimmeren. Ook deze huurder betaalde de maandelijkse huur van 3750 euro (!) contant en stond niet ingeschreven.

"Dat toont wel aan dat alle waarschuwingen langs meneer D.S. heen gaan," zegt de Amsterdamse rechercheur van de afdeling Zware Criminaliteit die al tien jaar strijdt tegen malafide bedrijfjes die criminelen aan panden helpen.

In april 2016 werd in een pand aan de Herengracht een pistool aangetroffenBeeld Politie

Dinsdag deed een politieteam een inval in het kantoor van D.S. in De Pijp. De agenten namen drie verhuisdozen vol administratie in beslag.

S. verhuurt namens de eigenaren zo'n honderd woningen per jaar. De recherche vlooit nu zijn papieren door, op zoek naar meer aanwijzingen dat hij aan criminelen verhuurde.

Meer acties op komst
De gespecialiseerde rechercheur voorspelt meer acties tegen de waarschijnlijk tientallen Amsterdamse makelaars die geen vragen stellen aan hun huurders. Een arrest tegen de uit vele rechercheonderzoeken bekende woningbemiddelaar Monike H. (60) geldt als leidraad voor deze politieacties. Zij is vorig jaar veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur en drie maanden cel voorwaardelijk.

Een bemiddelaar zou volgens de politie op dezelfde manier moeten controleren als de grote makelaarskantoren dat doen: meerdere identiteitsbewijzen eisen en natrekken; drie recente loonstroken vragen; bij werkgevers controleren of de kandidaat-huurder daar werkt; geen contant geld aannemen.

De rechercheur heeft een A4'tje met tips uitgetikt. "Wie stelselmatig toch geen deugdelijk onderzoek doet, richt onze aandacht op zich, met alle gevolgen van dien."

Woningbemiddelaar D.S. laat via zijn advocaat Han van Trigt weten nog niet te willen en kunnen reageren voordat hij weet tegen welke beschuldigingen hij zich precies moet verweren.

Een bemiddelaar zou volgens de politie op dezelfde manier moeten controleren als de grote makelaarskantoren dat doen