Direct naar artikelinhoud

Cardiologen: vastgestelde 'false tendon' Nouri ongevaarlijk

Er is geen verband tussen de bij Ajacied Abdelhak Nouri (20) vastgestelde 'false tendon' en het tragische ongeval in Oostenrijk. Dat zeggen cardiologen onafhankelijk van elkaar.

Als Nouri's hartafwijking alleen een 'false tendon' betreft, was dat geen reden tot zorg, zeggen cardiologen.Beeld anp

Letselschadeadvocaat John Beer verklaarde deze week namens de familie dat bij Nouri een hartafwijking is vastgesteld. De KNVB zou die hartafwijking op het spoor zijn gekomen en aan Ajax hebben gemeld.

Dat het gaat om een zogenaamde 'false tendon', een extra streng bindweefsel bij het hart, 'spreekt Beer niet tegen'. Of er nog een andere hartafwijking is vastgesteld, kan hij niet zeggen. "Dat is medische informatie."

Hersenschade
De familie reageerde deze week onthutst op het feit dat bij Nouri al voor het tragische incident in Oostenrijk een hartafwijking was geconstateerd. Op 8 juli raakte Nouri als gevolg van hartproblemen in coma tijdens een oefenwedstrijd. Hij heeft ernstige, blijvende hersenschade.

De familie suggereert dat het incident door beter medisch handelen voorkomen had kunnen worden. Woordvoerder Khalid Kasem: "Als de familie eerder kennis zou hebben gehad van een hartafwijking, had zij direct aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek, een second opinion en regelmatig terugkerende tests, om zodoende vervolgens te kunnen beoordelen wat de aard en risico's van een dergelijke afwijking in combinatie met intensieve sportbeoefening zijn."

Geen belemmering
Als Nouri's hartafwijking alleen een 'false tendon' betreft, was dat echter geen reden tot zorg, zeggen cardiologen. Zowel de KNVB als Ajax stelde de false tendon vast en raadpleegde daarover een cardioloog. Die oordeelde dat het geen belemmering vormt voor topsport.

Die conclusie wordt gedeeld door drie andere cardiologen, die onafhankelijk van elkaar om commentaar is verzocht. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie willen de medisch specialisten alleen anoniem spreken.

Anatomische variant
"Bij mij gaan geen alarmbellen rinkelen bij een false tendon," zegt een van hen. "Als ik dat tegenkom in een dossier, neem ik het ter kennisgeving aan. Ik doe er niets mee."

"Er is geen bewijs voor een causaal verband tussen een false tendon en het incident met Nouri in Oostenrijk," zegt een ander. "Meer dan vijf procent van de Nederlanders heeft dat." 

Een van de cardiologen zegt dat het in geval van een false tendon beter is om te spreken van een anatomische variant dan van een hartafwijking. "Bij een hartafwijking denk je aan gevaar, maar dat is onterecht."

Lees verder: 'False tendon': hartafwijking of anatomische variatie?

Meer dan vijf procent van de Nederlanders heeft een false tendon
Een cardioloog