Direct naar artikelinhoud

Stad wil vergunningsplicht voor dieren bij evenementen

Organisatoren van activiteiten met levende dieren krijgen het nog moeilijker in Amsterdam. Het gemeentebestuur wil dat voor alle evenementen met dieren een vergunning wordt aangevraagd.

Vrijgezellenfeest met kameel in AmsterdamBeeld Maarten Poorter/Twitter

Op dit moment kunnen organisatoren van kleine, eendaagse evenementen met dieren in Amsterdam nog ­volstaan met een melding. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens stelt de gemeenteraad voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aan te passen, dat alle activiteiten met dieren vergunningplichtig worden.

Ontmoedigingsbeleid
De maatregel is bedoeld om beter zicht te krijgen op het aantal evenementen met dieren in de stad. Ivens: "Als dieren voor vermaak worden ingezet, kan dat niet zonder dat het welzijn aan regels hoeft te voldoen. Met deze vergunningplicht kunnen we ook controleren of de dieren goed worden verzorgd."

Amsterdam voerde het afgelopen jaar al een ontmoedigingsbeleid. De stadsdelen kregen opdracht organisatoren die zich melden met een activiteit met dieren, te wijzen op het beleid van de stad om dierenleed zo veel mogelijk te voorkomen. Verhuurders van dieren in het land kregen een brief van de gemeente met het verzoek hun diensten niet in Amsterdam aan te bieden.

De afgelopen jaren werd de gemeente meermaals verrast door opduikende dieren. In de Korte Leidsedwarsstraat konden bezoekers van een uitgaansgelegenheid een selfie maken met een kameel.

Op de Nieuwmarkt maakte een halfnaakte kerstman samen met een rendier reclame voor herenondergoed. In Zuidoost konden bezoekers van de winkelcentra Amsterdamse Poort en Reigersbos voor 3 euro op de foto met een roofvogel of een uil.

Liefst landelijk verbod
Zulke activiteiten kunnen straks alleen nog maar met een vergunning. In een toelichting op de maatregel benadrukt de wethouder dat er geen gronden zijn om de vergunning te weigeren. Wel kan de gemeente strenge eisen stellen aan de gezondheid en de verzorging van de dieren en de kwalificaties van de begeleiders.

Een deel van de raad ziet het liefst dat er een landelijk verbod komt op evenementen met dieren, zoals dat in 2015 voor wilde dieren is ingevoerd. Amsterdam heeft samen met andere steden deze wens neergelegd bij de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten.

Deze kondigde woensdag in een overleg met de Tweede Kamer aan nog voor de zomer met een standpunt te komen.

Een deel van de gemeenteraad ziet het liefst dat er een landelijk verbod komt op evenementen met dieren, zoals dat in 2015 voor wilde dieren is ingevoerd