Direct naar artikelinhoud

Nieuwe straatnamen IJburg: masculien en moeilijk te spellen

Hollands glorie herleeft in de nieuwbouw van IJburg, nu de Amsterdamse straatnamencommissie heeft besloten de naamgeving van het nieuwe Centrumeiland te wijden aan de Slag om de Zuiderzee uit 1573.

IJburgBeeld ANP

De zeeslag tussen de watergeuzen en de Spanjaarden wordt gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. De geuzen wisten de helft van de Spaanse vloot van twaalf zwaar bewapende schepen en zes jachten te enteren en tot zinken te brengen.

Voor Amsterdam, tot dat moment in Spaanse handen, was de zeeslag van groot belang. De stad groeide uit tot een belangrijk handelscentrum en kon zich klaarmaken voor de Gouden Eeuw.

Vereeuwigd op IJburg worden onder anderen de geuzenkapiteins Willem Vest, Pieter Back en Pieter Freecksz. Ook schipper Taems Fredericksz en kanonnenbouwer Hendrik Trier krijgen een straat naar zich vernoemd.

Masculien thema
Voor het evenwicht krijgt ook de Spaanse bevelhebber Graaf van Bossu een straat, net als enkele Spaanse schepen die in Amsterdam waren gebouwd: De Witte Valk en 't Vliegend Hert.

Het stadsdeelbestuur van Oost is niet onverdeeld gelukkig met het thema. Het stadsdeel wil graag meer straten naar vrouwen vernoemen. "Met zo'n historisch, masculien thema is dat schier onmogelijk," aldus het bestuur in zijn advies.

Het stadsdeel noemt het ook een nadeel van historische namen dat ze vaak erg moeilijk te spellen zijn, met lettergroepen als ckszstr in de straatnaam.

Met lettergroepen als ckszstr in de straatnaam zijn ze moeilijk te spellen