Direct naar artikelinhoud

Wonen op 8 vierkante meter: 'Ik vind dit gewoon een leuk huis'

Te huur: een appartement in Oud-West van acht vierkante meter. Het aanbod bevestigde in december de gekte op de huizenmarkt. Prins de Vos (26) trok er deze week in. 'Ik weet waaraan ik begin.'

Prins de Vos: 'Mijn moeder moest bijna huilen. Ik snap het ergens ook wel, het is toch niet het type huis dat je je kind van 26 toewenst'Beeld Carly Wollaert

Een smalle deur en vijf trappen leiden naar het kleinste appartement van Amsterdam. Bij binnenkomst sta je ­direct naast de douche, die nog verrassend groot oogt voor de beperkte ruimte "Het enige wat hier misschien kleiner had gekund," zegt huurder Prins de Vos ­lachend. De fotograaf is deze week verhuisd naar zijn acht vierkante meter aan de Jacob van Lennepkade.  

De kamer lijkt te bestaan uit één massief houten meubelstuk waaraan keukenplankjes, een uitklaptafel en kast  vastzitten. Op een hoge plank staan voornamelijk losse dozen en tassen die nog geen plek hebben gekregen. De plank loopt tot boven de douche, waar een rij plantjes het 'boomhutgevoel' dat het hout oproept, afmaakt.

Een stap naast de douche en je staat in de keuken: een gootsteen met daaronder een compact koelkastje, naast twee elektrische kookplaten. Er staan wat kopjes, een ­bestekbakje en een ­bescheiden pannenset. Eten kan aan de uitklapbare tafel, naast een kast waarin een iMac prijkt. De Vos: "Ik wil hier graag een barkruk neerzetten; makkelijk op te ruimen als ik er niet op zit en goed voor mijn rug als ik er wel op zit."

Een deur geeft toegang tot het balkon, dat met een ­oppervlakte van zes vierkante meter bijna even groot is als het appartement. "Het balkon was voor mij doorslaggevend. Als dat er niet was geweest, had ik hier niet gestaan. Het is een fijne gedachte dat je even naar buiten kunt stappen. In de zomer is het al helemaal fantastisch, dan is het alsof mijn leefruimte verdubbelt."

Facebookoproep
Drie jaar lang woonde De Vos in een gedeeld appartement in de buurt van het Westerpark, waar hij een kamer van twintig vierkante meter voor zichzelf had. De laatste maanden was hij echter actief opzoek naar een plek voor zichzelf, met als vereiste een sfeervolle buurt. "Die plek heb ik nu gevonden in Oud-West, maar het had net zo goed in Oost kunnen zijn. Het moest alleen binnen de Ring zijn."

Na vele bezichtigingen door heel Amsterdam stuitte De Vos op de inmiddels beruchte Facebookoproep voor het minihuis. "De eerste avond kreeg de huisbaas al zo'n vijftig reacties, ik was een van de eersten." Het bericht heeft, mede door de media-aandacht, maar heel kort online gestaan. De Vos werd uiteindelijk gekozen vanwege zijn vastberadenheid. "Ik zei tegen de huisbaas dat ik er helemaal voor wilde gaan. Dat vond hij fijn."

Nadat hij zijn handtekening onder het huurcontract had gezet, stroomden uiteenlopende reacties binnen. "Sommige mensen vinden dat ik meewerk aan het kapotmaken van de huizenmarkt door hier te wonen voor een huur van 550 euro inclusief per maand. Ik snap dat sommigen dat vinden, maar voor mij is de buurt de meerwaarde. Plus: ik vind dit gewoon een leuk huis."

Anderen zijn juist enthousiast volgens De Vos. Zo krijgt hij aardig wat berichten van nieuwsgierigen die even willen komen kijken en van mensen die handige tips hebben. In zijn naaste omgeving zijn de meningen eveneens verdeeld. "Mijn moeder schrok er best van, ze moest bijna huilen. Ik snap het ergens ook wel, het is toch niet het type huis dat je je kind van 26 toewenst." Zijn vriendin verklaarde hem voor gek, maar zijn beste vriend zag potentie. De Vos: "Die wil nu ook zo'n huis."

Ik zie het zo: dit appartement is mijn slaapkamer, Amsterdam is mijn woonkamer

Ondanks de nogal verschillende reacties is de huurder hartstikke blij met zijn nieuwe stek. Ook omdat het gros van de ­reacties positief is. Zo positief zelfs, dat hij heeft besloten zijn ervaring als eerste bewoner van het kleine huis vast te leggen in de vorm van een vlog (zie onderaan dit artikel). Het komende halfjaar - zo lang als zijn eerste huurcontract geldt - is zijn 'experiment' online te volgen.

Thuisgevoel
Op de vraag wat een knelpunt kan worden, antwoordt hij resoluut: "Mijn verzamelingsdrang." De Vos is slecht in weggooien en heeft door de ­jaren flink wat spullen verzameld. Van theekopjes tot meubilair en kleding.

"De kleding die ik hier heb hangen is ongeveer een achtste van wat ik heb." Vanwege de beperkte opbergruimte moest hij strenge keuzes maken. "Ik zie het als een uitdaging. Ik mocht veel bij mijn ouders opslaan. Als ik het hier echt niet volhoud, heb ik gelukkig mijn spullen nog."

Volgens omgevingspsycholoog Fiona de Vos - geen ­familie van huurder De Vos - hoeft klein wonen helemaal geen nare ervaring te zijn, zolang het vrijwillig is en er een thuisgevoel kan worden opgebouwd. "Elke plek kan functioneren als een huis, of het nou groot of klein is."

Feestje
Wanneer wordt een huis een thuis? Verschillende factoren spelen daarbij een rol. Een daarvan is het gevoel dat je controle hebt over je eigen thuissituatie; iets wat wel goed zit bij De Vos. "Ik wil zo graag in deze stad wonen, dat ik bereid ben om op acht vierkante meter te wonen; ik weet waaraan ik begin."

Ook de mogelijkheid tot sociale interactie kan bijdragen aan een fijn thuisgevoel, volgens Fiona de Vos. "Vrienden uitnodigen en mensen ontvangen is een belangrijk aspect in het vormen van een thuis." Niet echt eenvoudig in een ruimte waarin maximaal vijf man past. Toch maakt De Vos zich daarover niet druk, zijn vrienden ziet hij sowieso meestal buitenshuis. "Ik zie het zo: dit appartement is mijn slaapkamer, Amsterdam is mijn woonkamer."

Zaterdag viert hij zijn 27ste verjaardag. Of hij thuis een feestje geeft? "Ik vrees dat dat vrijwel onmogelijk is. Nouja, misschien doe ik het ook wel gewoon."

Wonen op 8 vierkante meter: 'Ik vind dit gewoon een leuk huis'
Beeld Carly Wollaert

Tips voor het inrichten van een kleine woning

Het Amsterdamse interieurbedrijf Emma Interieuradvies begon ooit onder het motto: klein wonen in een zee van ruimte. Eigenaar Joke Stephan geeft zes tips voor het praktisch inrichten van een kleine woning.

1. Creatieve hoogslaper
Iedereen kent de klassieke hoogslaper, maar ooit nagedacht over een bed aan katrollen? Overdag hangt het tegen het plafond en 's avonds takel je het naar beneden.

2. Kasten tot het plafond
Wederom de hoogte in: hoe hoger de kast, hoe meer ruimte. Daarnaast ruimt het lekker op.

3. Licht voor rust
Bonte, felle kleuren op de muren kun je in een kleine woning maar beter achterwege laten. Gebruik lichte kleuren voor een rustig ogende ­omgeving.

4. Uitschuiven en uitklappen
Platte oppervlaktes zoals een bureau kunnen uitschuifbaar of uitklapbaar worden gemaakt. Denk aan een aanrecht met uitschuifbare eettafel. Ook kasten en vensterbanken lenen zich hiervoor.

5. Rollende keuken(spullen)
Zet zo veel mogelijk van je meubilair op wielen; alles wat kan worden weggerold, staat minder in de weg.

6. Scherm voor je spullen
Doe de kast dicht. Door opgeborgen spullen af te schermen, oogt je ­woning opgeruimder, wat de grootte ten goede komt.