Direct naar artikelinhoud

Boetes geëist voor dodelijk ongeval met heistelling

Tegen de twee bouwbedrijven die betrokken waren bij het dodelijk ongeval met een heistelling op Zeeburgereiland in 2016 zijn woensdag boetes geëist.

Beeld van de heistelling na het dodelijke ongevalBeeld Politie

De officier van justitie eiste een boete van 50.000 voor HSB Bouw uit Volendam en 30.000 euro voor Boer BV uit Heemskerk.

De bedrijven zijn dood door schuld en zwaar letsel door schuld ten laste gelegd. Justitie kan hen alleen als rechtspersonen vervolgen, waardoor geen gevangenisstraffen geëist konden worden. 

"Door de afwezigheid van instructies over de oudhollandse heistelling is er aan de verkeerde kant van de driepoot getrokken. Er is met twee keer zoveel mensen - veertien in totaal - aan de touwen getrokken. De driepoot is bovendien met drie en niet met de benodigde vier tuidraden vastgezet," aldus de officier van justitie. 

De uitspraak volgt pas na vier weken, op 19 december om 12.30 uur, vanwege de complexiteit van de zaak.

Op 3 juni 2016 ging het mis bij het slaan van de eerste symbolische heipaal van een oudhollandse heistelling voor woonvoorziening van Zaamzorg.

De cliënten van Zaamzorg moesten die vrijdagmiddag aan de touwen van een driepoot, de oudhollandse heistelling, trekken. Bij de tweede keer kantelde de stelling. Deze kwam terecht op Van der Pers, die later overleed aan het letsel aan haar hoofd, en een 30-jarige cliënt van Zaamzorg, die hierbij een gebroken been en letsel aan het hoofd opliep.

Algemeen directeur André V. van HSB Bouw uit Volendam zei tijdens de rechtszaak woensdag niet verantwoordelijk te zijn geweest voor de organisatie van de feestelijke bijeenkomst. "We hadden alleen de sleutel van het hek van het terrein. Het is onduidelijk wie de regie had."

'Een zwieper'
De bouwgrond was destijds overgedragen van De Alliantie aan HSB Volendam maar volgens V. alleen via een handdruk en niet via een officiële overdracht. "De schop was nog niet de grond ingegaan." De feitelijke bouw was volgens V. nog niet begonnen.

De 30-jarige cliënt van Zaamzorg die bij het incident gewond raakte, was bij de zitting aanwezig en vertelde hoe het ongeluk gebeurde: "Toen ik aan touw moest trekken, begon de installatie te wankelen. Erna kreeg een zwieper van de installatie. Mijn moeder heeft later als een leeuwin gevochten voor me. Ik kon zelfs geen schoenen zelf meer aan trekken. Ik kon niets meer. Noppes."

Zijn advocaat zegt dat de gezondheid van zijn cliënt bergafwaarts is gegaan na het ongeval. Hij kwam in een rolstoel terecht en zijn moeder nam hem in huis, omdat hij veel zorg nodig had.

Nabestaanden
De moeder van de cliënt snapt niet hoe het heeft kunnen gebeuren: "Als je tegen dove mensen roept 'trekken', dan horen ze niets. Wij mochten er als ouders niet bij staan. Ik zag mijn kwetsbaar kind. Welke idioot heeft dit bedacht? Nu wordt over verantwoordelijkheid gesproken. Er zijn meer mensen verantwoordelijk."

Ook de echtgenoot en zoon van Erna van der Pers kwamen aan het woord.

De echtgenoot Van der Pers: "Niemand werd die dag wakker met de gedachte: we gaan Erna doodmaken. Maar de verantwoordelijke moet gestraft worden. De vlag ging halfstok op bouwplaats, maar wij hebben nooit iets van HSB gehoord. Ik heb grote vraagtekens bij de uitlatingen van HSB."

Het Gebaar, een instelling voor doven en slechthorenden op Zeeburgereiland, is vernoemd naar Erna van der Pers.Beeld Tammy van Nerum
Ik kon niets meer. Noppes
De 30-jarige cliënt van Zaamzorg

De zoon van Erna van der Pers: "Ik ging in de geest van mijn moeder niet bij de pakken neerzitten. Ik ben gaan studeren en weet zeker dat ze trots op me is, maar het is moeilijk dat ik dit niet meer met haar kan delen. Het gemis is enorm. We hadden net met z'n vieren in 2015 een prachtige vakantie gehad in Florida. Ik mis haar. Ze had een enorme drive en was niet klaar met het leven. Niemand op de wereld begreep me zo goed als zij. De bedrijven hebben veel steken laten vallen. Het ongeluk was geen domme pech. Er zijn fouten gemaakt."

De twee bouwbedrijven mochten van de rechter op de verklaringen van de nabestaanden en het slachtoffer van Zaamzorg reageren.

André V. van HSB Bouw: "We hebben de vlaggen halfstok gedaan. Alliantie adviseerde ons verder niets te doen. Het doet me pijn om dit nu te horen."

Margreet B. van Boer BV: "Het heeft enorme impact op ons gehad. We hebben een kaart gestuurd om ons medeleven te betuigen."

Meer dan zeven mensen
Deskundige Piet Bakker, keuringsinstantie van bouwplaatsen, heeft de heistelling aan de hand van foto's en de film van het ongeval bestudeerd. Hij was zelf niet zelf bij het ongeval aanwezig. "Er is aan de verkeerde zijde van de kantellijn getrokken. De trekrichting is van invloed op het kantelen," zegt hij.

Er werd door meer dan zeven mensen aan de touwen getrokken. Volgens het OM ging het om veertien mensen. "Ook de positie waar ze stonden, is van invloed. Ze moeten er dicht tegenaan staan. Maar zij stonden verder weg."

Vrij recent na het incident bekeek hij ook de driepoot bij Boer BV en zag geen afwijkingen. "Iemand had wel moeten vertellen hoe ze de stelling moeten gebruiken."

Het ongeluk was geen domme pech. Er zijn fouten gemaakt
De zoon van Erna van der Pers

Wat is er gebeurd?

Bij een ongeval met een historische heistelling kwam op 3 juni 2016 de 54-jarige directeur Erna van der Pers van woningcorporatie De Alliantie om het leven nadat zij de eerste steen sloeg voor bouwproject Het Gebaar, een woonvoorziening voor doven- en slechthorenden. De bedrijven worden dood door schuld ten laste gelegd.

De oud-Hollandse stelling raakte uit balans en belandde op Van der Pers nadat er aan de stelling, een driepoot, werd getrokken. Een andere man, een cliënt van Zaamzorg, raakte daarbij ernstig gewond. Honderd mensen waren die vrijdagmiddag uitgenodigd voor het feestje van het slaan van de eerste paal.

De aannemer HSB Bouw uit Volendom en de kraanverhuurder en heiwerkbedrijf Boer BV uit Meerkerk die bij het ongeluk betrokken waren, hebben volgens justitie 'de veiligheidsmaatregelen niet in acht genomen en onzorgvuldig gehandeld'. 

Er zou niet van tevoren gekeken zijn of de stellage stabiel stond en er was, volgens het Openbaar Ministerie, ook geen of onvoldoende toezicht van een deskundige. Ook droegen Van der Pers en andere aanwezigen geen helmen.  

De uitspraak volgt pas na vier weken, op 19 december, vanwege de complexiteit van de zaak.

Lees ook: Feestje met heipaal werd een hel: 'Ik zag meteen dat het goed mis was'