Direct naar artikelinhoud

Bewoners Noord willen 'park voor alle Amsterdammers'

Bewoners en ondernemers van het sluisgebied in Noord kwamen zondagmiddag samen om te pleiten voor een stadspark en tegen woningbouw.

Tientallen buurtbewoners planten in het sluisgebied met gehandschoende handen winterviolen in de harde grond.Beeld Jean-Pierre Jans

Vooruitlopend op de komst van een het gedroomde stadspark planten deze zondagmiddag tientallen buurtbewoners met gehandschoende handen winterviolen in de harde grond.

"Maar aan de zonzij van het IJ zal de stad weer groeien," zingen een paar meter verderop de dappere leden van de Volksopera klappertandend van de kou. "Er zullen duizend bloemen bloeien aan de zonzij van het IJ."

Een beetje Emmeloord
Zover is het nog niet op de langgerekte strook tussen de sluizen bij de Buiksloterweg en de Johan van Hasseltweg. Een verrommeld gebied met hier en daar een rijtje bomen en heel veel hekken. Robuust is dan doorgaans de aanduiding in Noord, maar lelijk dekt de lading eigenlijk ook prima.

"Een beetje Emmeloord," kiest Marieke Oomen haar eigen woorden. "Je wilt er niet dood gevonden worden."

Oomen is uitbater van het Tolhuis en een van de organisatoren van de manifestatie. Buurtbewoners en ondernemers hebben de handen ineen geslagen om te voorkomen dat het rommelige land ten prooi valt aan de huidige kernactiviteit in Amsterdam: het zo snel mogelijk bouwen van zo veel mogelijk woningen.

Oomen: "Dit moet de groene voortuin van Noord worden. Een park voor alle Amsterdammers."

Verpozen
Dat was het ook eeuwenlang, wijst de organisator op de historie van het gebied. "Vroeger kwamen de Amsterdammers hierheen om zich buiten de drukte van de stad te verpozen aan de waterkant."

Dat veranderde een eeuw geleden. "Alles wat de stad niet wilde hebben, stuurde men naar Noord. Heel veel ellende vooral. Dit stuk diende de afgelopen 25 jaar als opslag voor de Noord/Zuidlijn."

Nu is alles anders, zegt Oomen die de sprong over het IJ vergelijkt met de val van de Muur. "De muur is gevallen en alles en iedereen komt nu plotseling deze kant uit. Er wordt nog steeds druk gebouwd, en er komt nog veel meer aan. Wij willen dat er een goed plan wordt gemaakt voor dit gebied, en niet dat het dankbaar wordt aangegrepen om nog meer woningen en kantoren neer te plempen."

Dit moet de groene voortuin van Noord worden. Een park voor alle Amsterdammers.
Marieke Oomen
Bewoners Noord willen 'park voor alle Amsterdammers'
Beeld Jean-Pierre Jans

Wat de ondernemers en bewoners voor ogen staat, is een langgerekt groen stadspark dat aansluit op de cultuurhistorische wortels van groen en water. Oomen: "Er zijn nu verschillende scenario's voor het gebied, maar een echt groen scenario ontbreekt. Er is sprake van een beetje woningbouw of veel woningbouw. Wij vinden dat er ook een scenario zonder woningbouw moet komen."

Voorstel gemeenteraad
Wethouder Marieke van Doornink, met de pont overgestoken om de petitie in ontvangst te nemen, stelt de aanwezigen gerust met de mededeling dat er nog een plan op tafel ligt. "We gaan dat plan maken in overleg met alle betrokkenen, dus ook met jullie. Eind van het jaar moet er een voorstel in de gemeenteraad komen dat door iedereen wordt gedragen."

Volgende maand al zijn er enkele zogenoemde ateliers waar iedereen die dat wil zijn zegje kan doen over de beste invulling van het gebied. Oomen zegt oprecht benieuwd te zijn naar de uitkomst, maar ze voegt er aan toe de afgelopen jaren als betrokken burger en inspreker al heel wat participatieleed te hebben moeten verstouwen. "Er is een nieuw college aangetreden. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen."

Bewoners Noord willen 'park voor alle Amsterdammers'
Beeld Jean-Pierre Jans