Direct naar artikelinhoud

Demonstratie pro-Pieten in Weesp trekt 9 man: 'Komt door het weer'

Nederland wordt de komende tijd weer het toneel van demonstraties en opstootjes rondom Piet: moet hij zwart of niet? In Weesp trapten de pro-Pieten zaterdagochtend af.

Demonstratie pro-Pieten in Weesp trekt 9 man: 'Komt door het weer'
Beeld Dingena Mol

Op de parkeerplaats van afhaalchinees Tong Ah aan de rand van Weesp hebben zich zeven mannen en twee vrouwen verzameld. Het is fris en het regent een beetje. "Wij zijn van het verzet," zegt er één, en steekt zijn hand uit voor een warme begroeting.

Het pittoreske dorpje aan de Vecht, dat binnenkort deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam, is deze ochtend het decor van een demonstratie voor behoud van Zwarte Piet, nadat burgemeester Bas Jan van Bochove vorige maand de euvele moed had om het plaatselijke sinterklaascomité te vragen eens na te denken over de zo langzamerhand wat stereotype kleur van de Pieten.

Niet dat de Stichting Weesper Sinterklaasintocht, groot fan van de gitzwarte Piet, zich daar iets van aantrok, maar toch.

Primeur
Daarmee heeft Weesp - als we de schermutselingen rondom de veroordeelde blokkeerfriezen van afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden voor het gemak even niet meerekenen - de primeur van het pietenprotestseizoen 2018, maar liefst een week voordat de goedheiligman van plan is een voet aan wal te zetten.

En denk niet dat het een lokale aangelegenheid is. "Wij zijn om hulp gevraagd," zegt Alex Rüter van de landelijke actiegroep Pro Zwarte Piet, die zich in eerdere jaren al niet onbetuigd heeft gelaten, onder meer bij de beruchte sinterklaasintocht in Gouda van 2014.

Hij is in de vroege ochtend helemaal uit Drachten komen rijden.

Cultureel erfgoed is het, niets meer en niets minder. "Wij hebben geleerd dat Zwarte Piet zwart is," zegt Rüter. "En dan komen er een paar relschoppers ons vertellen dat we racisten zijn. Laat ons met rust, wij laten andere culturen toch ook met rust als die hun suikerfeest hebben."

Een grote familie
Vandaag komen de demonstranten overál vandaan. Tenminste: de negen die zijn komen opdraven.

"Wij zijn één grote familie," zegt Roel ('geen achternaam') van het sinterklaascomité Zaanstad, dat vooral verantwoordelijk is voor de intocht in Assendelft. Hij is onlangs met zijn club uit het comité sinterklaasintocht Zaanstad gestapt, omdat 'er toch niet naar hem wordt geluisterd'.

Radicaal? "Vroeger had Zwarte Piet grote rode lippen en oorbellen. Dat is niet meer. Wij gaan echt wel met onze tijd mee."

Nee, zegt Roel ('geen achternaam'), "de echte radicalen moet je zoeken bij de publieke omroep, die ons de roetpiet opdringen."

Dranghekken
Het loopt al tegen half twaalf als het stoetje vertrekt naar het het stadhuis van Weesp. Onderweg wordt er gescandeerd: 'Zwarte Piet en anders niet!' Meewarige blikken langs de weg. 

Op het Groote Plein politie, dranghekken en afzetlinten voor je weet maar nooit. De geluidsinstallatie van attractieverhuur Maitre Pierre ('ook voor kindershows en kaboutermaaltijden') brult over het plein.

"Het is een schande," roept Jeanet Lesage (77) van achter het lint. Waarmee ze niet doelt op de hoeveelheid decibellen die worden geproduceerd, maar op 'die gasten die hier ongevraagd het land inkomen en een keer in de maand hun hand ophouden'. 

Slecht weer
Foeterend: "Wie regeert hier straks alles? Ik ben twintig jaar geleden vanuit Amsterdam West naar Weesp gekomen. Binnenkort moet ik zeker weer verhuizen!"

Even verderop staat een eenzame demonstrant voor zich uit te staren met een paarse pietenpet op zijn hoofd. Voor een overtuigd aanhanger van Zwarte Piet ziet hij er opvallend bleekjes uit.

Na een uurtje maakt René Veldhuisen van het comité Weespers Voor Zwarte Piet er maar een einde aan, twee uur eerder dan de bedoeling was. "De opkomst is teleurstellend," zegt hij. "Er was slecht weer voorspeld, ik heb er geen andere verklaring voor."

De opkomst is teleurstellend. Omdat er slecht weer is voorspeld, een andere verklaring zie ik niet.
René Veldhuisen van het comité Weespers Voor Zwarte Piet