Direct naar artikelinhoud

Oproep kinderpardon is nieuwe stresstest voor de coalitie

De spanning in de coalitie loopt weer op, nu het CDA anders denkt over het kinderpardon en zich schaart achter coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. De laatste twee eisen een directe stop op uitzettingen. 'We moeten kinderen niet langer in onzekerheid laten.'

en
Het signaal aan de VVD van Mark Rutte is duidelijkBeeld anp

De ChristenUnie zet het kabinet na een week van oplopende irritaties verder onder spanning vanwege het kinderpardon. Nu het CDA dit weekend de draai heeft gemaakt en de regels voor het uitzetten van asielkinderen wil versoepelen, eist de kleinste regeringspartij een onmiddellijke stop op de uitzetting van asielkinderen en hun ouders.

De ChristenUnie krijgt bijval van Defence for Children en asieladvocaten. "Kinderen die nu wachten op uitzetting moeten een eerlijke kans krijgen," zegt Patricia Scholtes, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht.

Maandagmiddag werd bekend dat de oproep van ChristenUnie ook steun krijgt van D66

Zuinige reactie VVD
Zaterdag pleitten CDA en D66 ervoor dat het pardon ruimer wordt toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Niet alleen willen ze dat de bestaande regels worden versoepeld, maar ook dat VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Asiel de honderden zaken van kinderen die nu buiten het pardon vallen, opnieuw onder de loep neemt.

Dat was tegen het zere been van de VVD, die behoorlijk zuinig reageerde. "Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan ervan uit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd," aldus Kamerlid Malik Azmani.

Onderzoek
De christendemocraten geven met de draai gehoor aan dat deel van de achterban dat coulanter asielbeleid wil, zo constateert de VVD. Zo wordt er vanuit de kerken al langer druk gezet en zou er een motie ophanden zijn geweest voor het partijcongres. 

Om dat voor te zijn, zou het CDA vast zelf de vlucht naar voren nemen. De VVD rekent erop dat het CDA zich aan het regeerakkoord houdt.

Ook Harbers zelf liet direct al weten dat er wordt vastgehouden aan de afspraken uit het ­regeerakkoord. Hij wijst verder naar een onderzoek naar het asielsysteem dat nog gaande is. De uitkomst wordt over een half jaar verwacht.

Joël Voordewind

CU-Kamerlid eist stop op uitzetting asielkinderen

Joël Voordewind
Beeld ANP

De ChristenUnie vindt dat veel te lang duren en vindt dat Harbers nu pas op de plaats moet maken.

"We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten," aldus Kamerlid Joël Voordewind. Hij gaat daarmee een stap verder dan het CDA. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zei wel bereid te zijn het onderzoek af te wachten.

Met de oproep kinderen niet meer uit te zetten tart de ChristenUnie de coalitieverhoudingen, die de afgelopen week toch al ijzig waren geworden, door toedoen van de VVD. Zo waren coalitiepartners Sybrand Buma (CDA), Rob Jetten (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) niet te spreken over de ronkende teksten van VVD-leiders Mark Rutte en Klaas Dijkhoff.

Zoeken naar eigen profiel
De premier wilde raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners aanvallen 'het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan'. Zulke teksten van een premier 'kunnen niet', aldus Buma.

Mark Harbers

VVD-staatssecretaris wijst eis van CU en D66 af: regeerakkoord telt

Mark Harbers
Beeld ANP

De hele coalitie verslikte zich een week geleden al toen Dijkhoff in De Telegraaf zei het klimaatakkoord niet zomaar 'even te gaan uitvoeren'. Dat was naar de letter juist: het parlement (en Dijkhoff dus), hebben alleen nog maar klimaatvóórstellen gekregen.

Een akkoord is er nog lang niet. Maar omdat Dijkhoff zijn collega Rob Jetten ook nog als 'klimaatdrammer' typeerde en zei dat het klimaatakkoord een kabinetscrisis waard was, vielen er achter de schermen de hele week harde woorden.

Toch kan de timing moeilijk los worden gezien van de turbulente afgelopen week: in navolging van de VVD zoeken nu ook D66 en CDA weer eigen profiel. Bepaalde tot dusver de VVD de toon van de muziek naar de verkiezingen in maart, nu laten CDA en D66 zich ook nadrukkelijk gelden. 

De 'wraak' van D66 en CDA taxeerde Geert Wilders (PVV) gniffelend dit weekeinde. Het signaal van partners CDA, D66 en ChristenUnie aan de VVD van Mark Rutte is dus helder: een nieuwe stresstest voor de coalitie wordt niet gevreesd.

De 'wraak' van D66 en CDA taxeerde Geert Wilders (PVV) gniffelend dit weekeinde