Direct naar artikelinhoud
ADM-blog

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied is ontruimd door de gemeente. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

Bewoners van het ADM-terrein, vorige week voor de rechtbank van AmsterdamBeeld anp

08:24 zondag 20 januari 2019

De groep van zo dertig tot veertig demonstranten die in de nacht van zaterdag op zondag uit protest hebben overnacht op de Dam in Amsterdam, was zondagochtend weer vertrokken.

De slaapactie was een protest tegen de ontruiming van het ADM-terrein eerder deze maand.

De activisten mochten zondagochtend tot 07.00 van de gemeente op de Dam blijven. Ze hadden hun tenten op tijd weer afgebroken.

Begin deze maand werd het ADM-terrein ontruimd. Het terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De gemeente bepaalde vorig jaar dat de bewoners er weg moesten. De bewoners hebben een tijdelijke alternatieve locatie aangeboden gekregen, maar de activisten willen daar niet naar toe.

18:10 zaterdag 19 januari 2019

Verschillende ADM'ers gaan uit protest vannacht op de Dam slapen. "We will take our homelessness to Dam Square for a good old fashion street sleeping action", laat de groep weten. "Join us and let's keep the cold streets heated with our passion for freedom."

Vanaf 18:00 uur zal er live muziek zijn, eten, drinken en spelletjes. De oud-bewoners van het ADM-terrein roepen mensen op om zelf tenten, slaapzakken, warme kleren, snacks, instrumenten en kaarsen mee te nemen.

15:57 donderdag 17 januari 2019

Het ADM-terrein mocht vorige week maandag door de gemeente worden ontruimd. Ook het verzoek om een ander terrein toegewezen te krijgen dan de Slibvelden hoeft niet te worden opgevolgd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

Het 21 jaar geleden gekraakte terrein werd vorige week ontruimd. De bewoners en hun zegsman spanden een kort geding aan omdat zij vonden dat de ontruiming had moeten worden uitgesteld totdat het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) een besluit had genomen over de slibvelden in Noord, waar de bewoners naartoe moesten.

Het VN-Mensenrechtencomité was nog bezig de kwestie te onderzoeken en had de gemeente op de dag van de ontruiming verzocht die uit te stellen. De rechter oordeelde donderdag echter dat de gemeente wel over mocht gaan tot ontruiming, omdat die de uitspraak van de Raad van State moest opvolgen. De Raad van State bepaalde eerder dat het terrein leeg moest zijn voor Eerste Kerstdag.

Slibvelden
Een groot deel van de ADM'ers kan zich niet vinden in het alternatief dat de gemeente heeft aangeboden, de volgens hen "levensgevaarlijke en vervuilde'' slibvelden in Noord, waar een groot deel van de groep sinds de ontruiming naartoe is verhuisd.

De advocaat van de gemeente zei tijdens de zitting dat dit terrein inmiddels aan alle eisen voldoet. Zo is de vervuilde grond opgehoogd en zijn voorzieningen getroffen zoals water, elektriciteit en sanitair. Hij benadrukte dat de gemeente niet verplicht was een alternatieve plek te bieden en dat niemand verplicht is erheen te gaan.

07:53 dinsdag 15 januari 2019

Het kort geding dat door voormalig ADM-bewoners is aangespannen tegen Amsterdam en de Nederlandse staat wordt dinsdagmiddag om 13.30 uur hervat. De krakers proberen met het geding de ontruiming van vorige week aan te vechten.

Advocaat Emil Tamas oordeelde vorige week namens een groep bewoners van de ontruimde culturele vrijplaats dat de rechter bevooroordeeld was. Hij wraakte de rechter.

De reden voor het wraken was dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

Het verzoek tot wraking werd afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de huidige rechter de zaak mag behandelen.

Voorzieningenrechter Mirjam van WalravenBeeld anp
Bewoners van het ADM-terrein, vorige week voor de rechtbank van AmsterdamBeeld anp

20:16 vrijdag 11 januari 2019

De oud-bewoners van het ADM-terrein eisen een vergoeding van de gemeente voor de schade die door de eigenaar van het terrein is aangericht aan de achtergebleven eigendommen en huizen.

Nadat de bewoners het ADM-terrein begin januari uiteindelijk hadden verlaten, is eigenaar van het terrein Chidda BV direct begonnen met het slopen van wat er nog over was gebleven van het voormalige krakersdorp.

Volgens burgemeester Femke Halsema was dit tegen de afspraken in, en had de eigenaar juist beloofd de voormalige bewoners tot eind van de week te geven om de spullen op te halen.

"Het is ongelooflijk dat de gemeente ze gewoon de vrije loop heeft laten geven en hier niet beter bovenop zat," zegt Hay Schoolmeesters, een van de voormalige bewoners. "Die familie heeft in het verleden al heel vaak dit soort boevenstreken geleverd."

Complete containers zijn gesloopt, auto's doorkliefd door de vork van een heftruck, auto's op de kop gegooid, hele huisraden vernietigd. "Ik had een ouderwetse grasmaaier, en een amsterdammertje. Die zijn door mijn raam gesodemieterd. Het is erger dan vandalisme."

Schoolmeesters hoopt dat de gemeente de schadeclaim uiteindelijk zal verhalen op de eigenaar van het terrein. "Maar we vinden dat ook de gemeente hierin een verantwoordelijkheid heeft, en daarom stellen we ook de gemeente aansprakelijk."

Hoe groot de schade is, en dus hoe hoog de claim wordt, moet de komende tijd nog worden onderzocht. "Mensen zijn eerst voor zichzelf aan het zorgen na de verhuizing."

20:02 donderdag 10 januari 2019

Burgemeester Femke Halsema heeft ingestemd met het verzoek van VVD-raadslid Marianne Poot om onderzoek te doen naar de ontruimingskosten van het ADM-terrein. Poot zou het kostenplaatje uiteindelijk op de krakers willen verhalen, maar Halsema ziet daar niets in.

Het is niet de eerste keer dat rechtse oppositiepartijen zo'n verzoek doen aan de burgemeester. De uitvoerbaarheid blijkt alleen steeds lastig. Of het deze keer wel gaat lukken, valt dus nog zeer te bezien.

Van der Laan noemde het eerder bij een ontruiming van een kraakpand in de Spuistraat onmogelijk om de krakers voor de schade aansprakelijk te stellen. Hij stelde dat het zinloos is om juridische zaken te beginnen tegen mensen die 'toch niets kunnen ophoesten'.

16:39 donderdag 10 januari 2019

De ontruiming van het ADM-terrein is te wijten aan een gebrek aan politieke wil, betoogt duo-raadslid Vreer Verkerke van Bij1. 'Amsterdam dreigt nog verder te verglazen.'

15:34 donderdag 10 januari 2019

Burgemeester Femke Halsema is teleurgesteld in de eigenaar van het ADM-terrein. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn de bezittingen van de oud-bewoners verwoest, tegen de afspraken in.

Dat zei Halsema donderdagmiddag tijdens een debat over de kwestie.

Kort nadat de overgebleven leden van de krakersgemeenschap maandag door handhaving en de politie van het ADM-terrein werden verwijderd, werd het terrein overgedragen aan de eigenaar, Chidda BV.

Daarop is die meteen begonnen met het opruimen van het gebied, waarbij ook diverse bouwwerken zijn gesloopt waar nog persoonlijke bezittingen van de oud-bewoners lagen opgeslagen.

Terwijl de eigenaar, volgens Halsema, juist had beloofd dat de voormalige bewoners tot het eind van de week hadden gekregen om hun spullen weg te halen.

Het is jammer en onnodig dat de eigenaar zo heeft huisgehouden”, zei Halsema. “Hij heeft afspraken met ons en met de advocaat van de bewoners, geschonden. Ook op gekraakt terrein geldt dat je andermans bezittingen niet kapot mag maken.”

Tijdens de ontruiming zijn door de politie geen strafbare feiten geconstateerd, behalve dan dat sommige krakers niet wilden luisteren naar de bevelen van de politie.

Halsema nodigt de eigenaar van het terrein uit om aangifte te doen als hij daar anders over denkt. De eigenaar zegt dat hij er molotovcocktails en opengedraaide gasflessen heeft aangetroffen, na de overdracht.

Ruben Koops

14:42 donderdag 10 januari 2019

Het verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter in het kort geding over de ontruiming van het ADM-terrein is afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat de huidige rechter de zaak mag behandelen. Het kort geding wordt dinsdagmiddag om 13.30 uur hervat, liet een woordvoerster van de rechtbank weten.

Advocaat Emil Tamas oordeelde afgelopen dinsdag namens een groep bewoners van de een dag eerder ontruimde culturele vrijplaats dat de rechter bevooroordeeld was. De reden voor het wraken was dat ze geen gehoor heeft gegeven aan zijn verzoek om de ontruiming te stoppen. Daarmee gaf ze in zijn optiek geen gehoor aan het verzoek van het VN-mensenrechtencomité, dat zich momenteel nog over de kwestie buigt en de gemeente onlangs vroeg te wachten met het leegmaken van het terrein.

16:40 woensdag 9 januari 2019

Zeker tachtig voormalige krakers hebben woensdag spullen weggehaald van het ADM-terrein. "Het was een komen en gaan, ze kwamen met opleggers en trailers," zegt een woordvoerder van terreineigenaar Chidda Vastgoed. "Met een hijskraan is het stalen kunstwerk 'Symbool van de vrijheid' opgetakeld om te worden afgevoerd."

Woensdag was de laatste dag dat de krakers nog hun bezittingen konden ophalen. Ze mochten tot zonsondergang het terrein op onder begeleiding van beveiligers.

13:46 woensdag 9 januari 2019

Zo ziet het ADM-terrein er na de ontruiming uit. Het bijna 45 hectare grote stuk grond is verlaten door de bewoners van het 21 jaar geleden gekraakte terrein. De gebouwen worden gesloopt door de eigenaar.

Bekijk de volledige fotoserie.

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp

11:12 woensdag 9 januari 2019

De voormalige krakers van het ADM-terrein in Amsterdam mogen deze woensdag nog terug om spullen op te halen. Ze kunnen het terrein alleen op onder begeleiding van beveiligers, zegt een woordvoerder van eigenaar Chidda Vastgoed.

Ook worden woensdag de laatste vijf boten van het terrein weggesleept, waaronder twee woonarken. "Aan het eind van de dag doen we een rondje met de deurwaarder en de coördinator van de gemeente," aldus de woordvoerder.

Volgens hem is het nog geen uitgemaakte zaak wie er opdraait voor de kosten van het opruimen en schoonmaken. Daarover is een gesprek gaande met de gemeente.

22:40 dinsdag 8 januari 2019

Een groepje oud-bewoners van het ADM-terrein heeft dinsdagavond een rookbom af laten gaan voor de ambtswoning van burgemeester Halsema. Dat gebeurde rond 21 uur. Volgens de politie was de situatie snel onder controle. Er werd dan ook niemand aangehouden en een uur later was alles weer rustig.

15:16 dinsdag 8 januari 2019

Vanochtend waren er nog steeds drie tot vier krakers op het ADM-terrein aanwezig. Zij zijn volgens de advocaat van de krakers inmiddels verwijderd.

De sloop van de gebouwen en veelal bijzondere woonunits is nu al in volle gang. De eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed, wil herkraak voorkomen.

Het vastgoedbedrijf zette in de nacht zeventien particuliere beveiligers in om het terrein te bewaken. Die wisten gisteravond nog twee krakers tegen te houden die opnieuw het gebied in wilden, zei een woordvoerder.

15:06 dinsdag 8 januari 2019

De advocaat van de ADM-krakers heeft de rechter vandaag gewraakt in een kort geding over de ontruiming van het terrein in het Westelijk Havengebied. De wrakingskamer neemt uiterlijk vrijdag een beslissing.

De inzet van het kort geding is om de bewoners te laten terugkeren naar de culturele vrijplaats in ieder geval totdat de VN een besluit heeft genomen over het gebied waar de krakers naar toe zouden moeten. Ook eisen de krakers dat de vernielde bezittingen op kosten van de gemeente worden vergoed.

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbank van Amsterdam voorafgaand aan het kort gedingBeeld anp

12:30 dinsdag 8 januari 2019

De gemeente Amsterdam moet de kosten voor het opruimen van het ontruimde ADM-terrein betalen. Dat zegt een woordvoerder van de eigenaar van het bijna 45 hectare grote stuk grond, Chidda Vastgoed.

Volgens de zegsman liggen er tonnen aan vuilnis. "Dit is een kostbare operatie," zei hij. "We willen de gemeente aansprakelijk stellen."

De gemeente liet in een reactie weten met het vastgoedbedrijf in gesprek te zijn. Meer wilde een woordvoerder er niet over kwijt. "We praten met Chidda over de kosten van het opruimen. Dat doen wij niet via de pers.''

Het vastgoedbedrijf trof ook een groot aantal opengedraaide gasflessen aan in een loods, aldus de woordvoerder. De eigenaar ging gisteren gelijk over tot sloop van de gebouwen die op het terrein staan, om herkraak te voorkomen.

Veel bewoners van het 21 jaar geleden gekraakte terrein lieten hun bezittingen achter toen de ontruiming maandag begon. De gemeente inventariseert de komende dagen wat er nog aan waardevolle spullen ligt. De krakers kunnen hun bezittingen nog wel ophalen, liet de woordvoerder van Chidda Vastgoed weten.

Dinsdag zei de advocaat van de krakers tijdens een kort geding dat er nog steeds bewoners op het terrein zijn. De eigenaar van het terrein bevestigt dat een vrouw is aangetroffen in een bootje. Volgens een woordvoerder van Chidda Vastgoed heeft het vaartuig mankementen.

Die worden verholpen en daarna vertrekt de vrouw, zo is volgens de woordvoerder afgesproken. Hij gelooft niet dat momenteel nog meer mensen op het terrein zijn. "We hebben het minutieus uitgekamd.''

Video: advocaat ADM-krakers wraakt rechter:

12:00 dinsdag 8 januari 2019

De advocaat van de ADM-krakers heeft zojuist de rechter gewraakt in een kort geding over de ontruiming van het terrein in het Westelijk Havengebied.

De inzet van het kort geding is om de bewoners te laten terugkeren naar de culturele vrijplaats.

Bewoners van het ADM-terrein voor de rechtbankBeeld anp
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp

10:06 dinsdag 8 januari 2019

De meeste krakers die zijn aangehouden bij de ontruiming van het zogenoemde ADM-terrein in Amsterdam zijn weer op vrije voeten. Volgens de politie zitten er nog drie van de elf vast omdat ze hun identiteit niet willen prijsgeven.

De krakers hadden zich maandag vastgeketend op het terrein in het Westelijk Havengebied. De mobiele eenheid (ME) moest eraan te pas komen om ze los te maken.

De meeste andere bewoners van het ADM-terrein, dat 21 jaar geleden werd gekraakt, vertrokken uiteindelijk zonder verzet. In totaal woonden er zo'n 130 mensen op de ruim 45 hectare grote culturele vrijplaats.

Ze moesten daar op eerste kerstdag weg zijn, maar een groep van rond de vijftig personen weigerde te vertrekken. Tot maandag, toen handhavers van de gemeente samen met de politie het terrein kwamen ontruimen.

09:28 dinsdag 8 januari 2019

De angst dat oud-bewoners opnieuw het terrein zouden betreden was ongegrond, liet Ferry Sint, eigenaar van het terrein, vanochtend om 05.00 uur weten. "De nacht is goed verlopen, we hebben niemand gezien."

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp

19:59 maandag 7 januari 2019

Voor het politiebureau aan de Osdorperban heeft zich een groep van ongeveer 150 krakers verzameld. Ze slaan op potten en pannen, roepen leuzen en laten alarmen af gaan. Het is onduidelijk wat ze precies willen.

Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld Roelf Jan Duin

Twitter bericht wordt geladen...

17:46 maandag 7 januari 2019

De ADM-gemeenschap vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan door het terrein te ontruimen. In een persbericht verwijten ze de gemeente dat ze het verzoek van de Verenigde Naties om de ontruiming uit te stellen, hebben genegeerd. De gemeente gaf geen gehoor aan dat verzoek, omdat ze vond dat de alternatieve plek op de slibvelden voldoet aan de eisen.

In het persbericht staat verder dat de bewoners van het ADM-terrein “perplex staan dat de Nederlandse staat op deze manier met haar burgers omgaat.” Het zou bewijzen dat er ook in Nederland burgers zijn die geen aanspraak mogen maken op de universele rechten van de mens.

13:46 maandag 7 januari 2019

Volgens Berk, die het terrein net verlaten heeft, zijn bewoners bezig hun spullen te pakken, maar krijgen ze daar niet de kans voor. Hij heeft alleen zijn oranje racefiets mee.

ADM-bewoner BerkBeeld Hanneloes Pen

16:59 maandag 7 januari 2019

Het ADM-terrein is zojuist overgedragen aan de eigenaar, maar terwijl de politie vertrekt staat er buiten het hek nog een groep oud-bewoners te wachten. De eigenaar van het terrein is bang dat zij het veld vanavond opnieuw willen betreden.

Er wordt door aannemers doorgewerkt tot vanavond laat gewerkt om alle bebouwing op het terrein onbewoonbaar te maken.

13:30 maandag 7 januari 2019

Suwanne, die al 21 jaar op het terrein woont, heeft alles achtergelaten. Zij vertrekt met alleen een fiets en computer in een fietskrat en weet niet waar zij heen gaat. Zij spreekt van grote overmacht. "Dit is shocking. Mijn huis, mijn alles is weg. Mijn familie."

15:51 maandag 7 januari 2019

Ongeveer tien personen zijn aangehouden bij de ontruiming van het ADM-terrein. Ze gaven geen gehoor aan het verzoek van de politie om weg te gaan, liet een woordvoerder weten. Hoewel de meeste bewoners alsnog uit zichzelf vertrokken, hadden rond de vijftien mensen zich vastgeketend.

Volgens de politie is de ontruiming bijna afgerond.

14:14 maandag 7 januari 2019

De mobiele eenheid (ME) is bezig krakers te verwijderen van het zogenoemde ADM-terrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Daarbij zijn enkele arrestaties verricht.

Volgens de politie zit de ontruiming maandagmiddag rond 14.00 uur in de laatste fase. Op het terrein staan de caravans en andere, veelal bijzondere woonunits er verlaten bij. De bewoners hebben veel persoonlijke bezittingen achtergelaten.

De ME probeert een man in een kunstwerk los te krijgen.Beeld anp
Handhavers verwijderen mensen van het terreinBeeld anp
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld anp

13:04 maandag 7 januari 2019

De pers krijgt een rondleiding over het terrein. Het gros van de bewoners is weg, maar er zijn nog tien bewoners op het terrein achtergebleven. Twee van hen zitten in een ufo, twee in het kunstwerk en zes in een loods.

Peter, de man die in de ufo woont, zou niet weg willen omdat zijn kat kwijt is, meldt AT5.

Er zit ook nog iemand verstopt in de ufo.Beeld Hanneloes Pen
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld Hanneloes Pen

12:54 maandag 7 januari 2019

In een loods op het terrein hebben nog eens zes bewoners zichzelf vastgeketend om te voorkomen dat ze ontruimd worden.

In deze loods hebben bewoners zichzelf vastgeketendBeeld Hanneloes Pen

12:36 maandag 7 januari 2019

Volgens een woordvoerder van de eigenaar van het terrein verloopt de ontruiming rustig. Het eerste pand op het terrein is inmiddels gesloopt. Het was overgedragen aan de eigenaar van het terrein, die meteen tot de sloop overging.

De eigenaar wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud en -reparatie vestigen. De aannemers staan volgens een woordvoerder al klaar om te beginnen. Maar de verwachting is dat er nog wel twee maanden nodig zullen zijn om het hele terrein leeg te maken.

12:30 maandag 7 januari 2019

De ME is bezig de vijf krakers uit het kunstwerk te verwijderen. Daarbij is een arrestatie verricht. Een speciaal team van de ME is bezig de vastgeketende krakers los te maken.

12:00 maandag 7 januari 2019

Kort na zonsopkomst is de ontruiming van het ADM-terrein begonnen. Na 21 jaar komt een einde aan de bewoning van het in 1997 gekraakte havengebied.

Lees hier een reportage vanaf het terrein

12:11 maandag 7 januari 2019

De krakers van ADM hebben de gemeente Amsterdam en de staat gedagvaard. Dinsdagochtend om 11 uur dient een kort geding bij de rechtbank van Amsterdam.

De krakers eisen een verbod op ontruiming totdat het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties een besluit heeft genomen over de slibvelden in Noord waar de bewoners naartoe moeten.

Hun advocaat Emile Tamas zei dat hij maandagochtend vroeg via de piketrechter nog heeft geprobeerd de ontruiming, die vlak daarna begon, te staken via een ordemaatregel. Tot zijn verbazing werd dat afgewezen.

Er staan nog veel spullen op het terrein.Beeld Hanneloes Pen

12:04 maandag 7 januari 2019

Vijf ADM-bewoners hebben zichzelf vastgeketend in een kunstwerk. Ze worden door de ME losgeknipt met een soort enorme schaar.

Hoeveel bewoners er nog op het terrein aanwezig zijn is niet bekend.

Bewoners hebben zich vastgeketend in een kunstwerkBeeld Hanneloes Pen
Overnachtende ADM'ers weer vertrokken van de Dam
Beeld Hanneloes Pen
Een verlaten huisje met schoenen.Beeld Hanneloes Pen

Even na 9.00 uur ging maandag de slijptol in het hek dat het ADM-terrein al 21 jaar afzondert van de rest van Amsterdam. Zo'n 25 handhavers van de gemeente stonden klaar om iedereen van het 42 hectare grote gekraakte haventerrein te halen. 

Dat ging vooralsnog met zachte hand. Zodra het hek openging, lieten drie bewoners zich overtuigen door de waarschuwing dat ze hier 'onrechtmatig aanwezig' waren.

Het was het begin van de langverwachte ontruiming van het ADM-terrein. Na 21 jaar komt een einde aan het kunstenaarsdorp waar zo'n 130 mensen woonden en festivals werden georganiseerd.