Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

'Het goud stroomt door de straten van Amsterdam'

Paroollezer René Strijland stelt dat het goud door de straten van Amsterdam stroomt doordat Amsterdamse woningcorporaties binnenlopen op sociale huurwoningen.

'Die Amsterdamse rijkdom van en aan sociale huurwoningen is vrijwel uitsluitend toe te schrijven aan de sociaaldemocratie'Beeld Shutterstock

Arme huurders en steenrijke Amsterdamse ­woningcorporaties houden elkaar in een wurggreep. In Amsterdam staan 180.000 socialehuurwoningen met een gemiddelde restschuld van 37.000 euro en een gemiddelde maandhuur van circa 500 ­euro.

De netto vermogenswaarde van die woningen is circa 50 miljard euro, zo rijk zijn dus de Amsterdamse woningcorporaties op ­papier. Die Amsterdamse rijkdom van en aan sociale huurwoningen is vrijwel uitsluitend toe te schrijven aan de sociaaldemocratie.

De vooroorlogse SDAP en de naoorlogse PvdA leverden met bestuurders als Wibaut, Keppler en Schaefer hiervoor de grondslag.

Op nationaal niveau was het invoeren van de huursubsidie (1970 eerst gedeeltelijk, daarna landelijk) de eerste stap. Marcel van Dam (PvdA) was als Kamerlid en staatssecretaris van doorslaggevende betekenis voor het huidige socialehuurbeleid. Die huursubsidie is achteraf ­bezien de meest effectieve subsidie ooit.

De economisch bezien effectieve vraag van bewoners werd door die subsidie structureel ­verhoogd. Hierdoor konden ­woningcorporaties veel en internationaal bezien kwalitatief hoogwaardige socialehuur­woningen bouwen.

De opbrengsten van net gestarte gaswinning werden niet alleen in huursubsidie, maar ook in zeer kostbare stadsvernieuwings­operaties gestopt.

'Investeren in de stad' was het PvdA-adagium in de jaren zeventig. Wat aanvankelijk een bodemloze put leek, is vijftig jaar later uitgegroeid tot een collectieve, nationale ouwe sok.

Landelijk staan er inmiddels 2,4 miljoen socialehuurwoningen met een netto vermogenswaarde van 300 miljard euro. De nog ­immer stijgende waarde van die woningen gaat de staatsschuld in het volgende decennium kruisen.

Het goud stroomt door de straten van Amsterdam en ook andere steden zijn ongekend populair als woonplek.

Op YouTube staat een klassieke clash tussen de VVD en de PvdA, stammend uit 1972: Hans Wiegel (VVD) typeert Den Uyl (PvdA) met: 'Sinterklaas bestaat en hij zit daar.'

Na bijna vijftig jaar heeft de PvdA economisch en sociaal meer dan gelijk gekregen en blijkt Hans Wiegel uiteindelijk niet meer te zijn dan een krenterige kruidenier zonder enige ­langetermijnvisie.

René Strijland, Bakhuizen (Friesland) 

Wiegel over Den Uyl: 'Sinterklaas bestaat en hij zit daar'