Direct naar artikelinhoud

Europees hoofdkantoor Sony terug naar Nederland

De Europese hoofdzetel van Sony keert terug naar Nederland. De Japanse elektronicagigant wil zich zo indekken tegen de gevolgen van een harde brexit. Het gaat vooralsnog niet om een verhuizing van het hoofdkantoor.

Het voormalige Europees hoofdkantoor van Sony in Badhoevedorp in 2010. Het complex is Inmiddels een hotel van CorendonBeeld anp

Sony, in de jaren zestig van de vorige eeuw door Brandsteder Electronics naar Nederland gehaald, had decennialang zijn Europese hoofdkantoor in Badhoevedorp. Vijftien jaar geleden werd het hoofdkantoor deels verplaatst naar de Potsdammer Platz in Berlijn en deels naar Londen. 

Formeel nog Nederlands
Formeel is de Europese hoofdzetel op papier nog altijd in Nederland gevestigd. Berlijn is inmiddels gereduceerd tot het Duitse kantoor van de elektronicagigant.Dat maakt een overstap naar Nederland nu relatief eenvoudig.

De stap zal geen banen kosten.  "Sony Europa heeft in Amsterdam een nieuwe BV opgericht en zal zijn Britse 'limited' daarin onderbrengen," aldus een verklaring van het concern. "Op deze manier willen we zeker stellen dat onze activiteiten als vanouds zonder verstoring kunnen voortgaan wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Al onze activiteiten, faciliteiten, onderdelen en locaties zullen ongemoeid blijven." Sony zet jaarlijks voor 3,7 miljard euro om in Europa.

Het voormalige onderkomen van Sony in Badhoevedorp is sinds vorig jaar in handen van reisorganisatie Corendon, die er het grootste hotel van Nederland heeft gevestigd. Sony zelf is sinds 2016 in Hoofddorp gevestigd. 

Panasonic
Eerder koos een ander Japans elektronicaconcern, Panasonic, voor een brexitverhuizing van Engeland naar Nederland. Het is nu met 39 arbeidsplaatsen in het Amsterdamse WTC gevestigd. Het bedrijf is bezorgd dat Groot-Brittannië na de brexit door de strenge Japanse belastingregels gezien zal worden als belastingparadijs voor bedrijven.  

Panasonic gaf ook aan dat mogelijk de distributieactiviteiten, met 450 werknemers, naar het vasteland verhuizen als er geen douaneakoord komt tussen Groot-Brittannië en Europa.