Direct naar artikelinhoud

Studenten achter De Verrekijker: 'We zijn geen recalcitrante pubers'

VU-studenten werden 2,5 jaar gedoogd in het gekraakte pand De Verrekijker. Nu ze een veroordeelde Palestijnse activiste hebben laten spreken, wil de VU hen weg hebben. Krijgt de universiteit zijn eigen studentenstrijd?

De Verre­kijker is een gezellig, rommelig studentencafé voor debatten, yoga, goedkope koffie en studieruimteBeeld Joris van Gennip

Druk kun je het er niet noemen. Vijftien studenten zitten in De Verrekijker, zelfverklaard Academisch Centrum, gekraakt pand van de voormalige Faculteit der Wis- en Natuurkunde aan de VU. Oude banken, een rek met tweedehands kleding, een bar en een stellage met oude waterkokers staan lukraak in de ruimte.

Sophie (22) komt er wekelijks om te studeren. Ze zit met haar laptop op een van de banken. De koffie staat klaar, tosti's kun je er voor 50 cent krijgen. "Ik vind het hier huiselijker dan de kale studieplekken in andere gebouwen."

Het rumoer over de lezing van Ramea Odeh dinsdag gonst nog na in de ruimte. De Verre­kijker ontving de Palestijnse activiste, veroordeeld in 1970 voor een dodelijke bomaanslag in Jeruzalem, op verzoek van actiegroep Revolutionaire Eenheid. Ze overlegden dit niet met het bestuur van de universiteit.

Ziedend
Het bestuur was ziedend. "We moesten door de politie worden gewaarschuwd dat het zou plaatsvinden. Bovendien konden de studenten niet garanderen dat het er niet weer stiekem iets zou gebeuren," zegt woordvoerder Wessel Agterhof. De studenten zijn gevraagd te vertrekken.

Dat zijn ze echter niet van plan. "Onze advocaat heeft laten weten dat we rechten hebben. We wachten tot het een rechtszaak wordt," zegt Charlie Ranzijn (23), student medische natuurwetenschappen. Hij is er vanaf het begin bij, hij was bij de kraak van het gebouw in 2015, en werpt zich nu op als woordvoerder van het collectief.

Terwijl hij buiten in de kou een sjekkie rookt, vertelt hij dat het niet hun eigen idee was om Odeh uit te nodigen. "De antikapitalistische actiegroep Revolutionaire Eenheid vroeg het ons. En wij vinden dat mensen hun verhaal mogen doen. Odeh is legaal in Nederland, ze zegt niets illegaals, we zijn een platform voor de vrijheid van meningsuiting."

Slapen op de vliering
De club studenten regelde hun eigen beveiliging rond de bijeenkomst met Ramea Odeh. De bijeenkomst, online terug te kijken, verliep rustig, er kwamen geen tegendemonstraties. Volgens het OM zijn er geen strafbare uitingen gedaan tijdens de bijeenkomst, maar de universiteit houdt voet bij stuk. "We zien dit als een grove vertrouwensbreuk en een riskante bijeenkomst."

Voor vrijdag staan gesprekken gepland tussen studenten en bestuur. Maar gezien de grote woorden van beide partijen lijkt een studentenstrijd in de maak. De Verrekijker en de Revolutionaire Eenheid riepen studenten op om naar het gekraakte centrum te komen om zich te verzetten. Dat gebeurde tot nu toe mondjesmaat, maar kan makkelijk groter worden.

Om niet zomaar te worden ontruimd terwijl er niemand is, laten de studenten elke nacht iemand bivakkeren in De Verrekijker. Er is een vliering waar je prima een matras kwijt kunt, vindt Ranzijn. "De VU wil toch graag een universiteit zijn waar je een kritisch gesprek kunt voeren? Dat doen wij. We zijn geen recalcitrante pubers, we zijn een safe space. En we doen niemand kwaad."

Om niet zomaar te worden ontruimd terwijl er niemand is, laten de studenten elke nacht iemand bivakkeren in De Verrekijker

In slipstream van het Maagdenhuis

Juni 2015: het Maagdenhuis van de UvA is nog maar anderhalve maand ontruimd of een onooglijke opslag met oude meubels in een te slopen ­faculteitsgebouw van de VU wordt gekraakt. De krakers noemen zichzelf De Nieuwe Universiteit, ook de drijvende kracht achter de Maagdenhuisbezetting.

Maar deze kraak gaat bijna onopgemerkt voorbij. De VU treedt ook niet op, maar regelt zelfs elektrische aansluiting en mobiele wc's. Een woordvoerder zegt optimistisch dat er al behoefte was aan een ruimte voor bijeenkomsten en is blij dat de studenten het zelf hebben geregeld.

Tweeënhalf jaar is De Verrekijker een gezellig, rommelig studentencafé voor debatten, yoga, goedkope koffie en studieruimte. Christelijke sprekers zijn net zo welkom als links-activistische. Aan dit VU-gedoogbeleid komt nu een eind.