Direct naar artikelinhoud

Humberto Tan heeft de strijd om de kijker verloren

Humberto Tan wordt na dit seizoen van 'zijn' RTL Late Night af gehaald. RTL wil de talkshow opnieuw uitvinden om de kijkcijfers op te krikken, met Twan Huys als presentator.

en
Humberto Tan kondige gisteravond zijn vertrek aan in de uitzending van RTL Late NightBeeld RTL 4

Het was niet zijn keuze geweest, zei een emotionele Humberto Tan toen hij woensdag in RTL Late Night bekendmaakte dat hij na bijna vijf jaar door RTL van zijn talkshow wordt gehaald.

De zender wil de talkshow in de zomer opnieuw uitvinden en heeft met Twan Huys een nieuw gezicht gevonden. Huys komt over van de NTR, waar hij onder meer Nieuwsuur en College Tour presenteert.

De beslissing is genomen door programmadirecteur Erland Galjaard, die eind deze maand zelf vertrekt bij RTL en een sabattical neemt.

Ook voor Galjaard is de beslissing pijnlijk. Hij was het die in 2013 zijn nek uitstak voor een dagelijkse talkshow op RTL4, in de zoektocht naar de opvolger van Barend & Van Dorp, met Tan als fris boegbeeld.

Meer entertainment
Aanvankelijk gebeurde dat met succes. De eerste uitzending op 26 augustus 2013 had 734.000 kijkers en een jaar later trok het programma standaard ruim een miljoen mensen naar de tv - niet zelden meer dan publieke tegenhanger Pauw in die tijd deed.

Met een lichtere toon en meer ruimte voor entertainment wist Tan vernieuwend te zijn. Ook werden er internationale artiesten als Pharell Williams, Coldplay, Ed Sheeran en One Direction naar de studio gehaald.

Een gebied waar Pauw en later ook Jinek in eerste instantie minder interesse in hadden.

Het legde Tan persoonlijk geen windeieren. In zowel 2014 als in 2016 won hij de Zilveren Televizier Ster voor beste presentator van het jaar en in 2015 werd Tan Omroepman van het jaar.

Voor zijn interview met vier Nederlandse vrienden die de aanslagen in Bataclan overleefden, ontving hij de Sonja Barend Award.

Eind 2015 kwam de klad erin. Sindsdien raakte Late Night jaarlijks zo'n 150.000 kijkers kwijt, met begin dit jaar 297.000 kijkers als dieptepunt.

De kritiek is bekend: te vaak kiest de redactie al dan niet gedwongen voor RTL-gezichten die een programmaatje te verkopen hebben. En als politici iets recht hebben te zetten, ligt een bezoekje aan het warme bad van Tan meer voor de hand dan Pauw of de inmiddels tot wasdom gekomen Jinek.

En, fraai of niet, Tan's onkreukbare imago heeft een tik gekregen door zijn breed uitgemeten privéproblemen.

Nieuwe koers
Bovendien is Late Night al een tijdje niet meer de alleenheerser op het gebied van entertainment.

Met name Jinek geeft ook lichtere onderwerpen graag de ruimte. Onlangs schoof de Britse komiek Russell Brand aan bij Jinek - twee jaar geleden was dat een no-brainer voor RTL Late Night. Een paar dagen later werd de biografie van Gordon ook bij Jinek besproken.

Tan kreeg het niet meer voor elkaar de kijkcijfers - en dus de advertentieinkomsten - op te krikken

Tan kreeg het niet meer voor elkaar de kijkcijfers - en dus de advertentieinkomsten - op te krikken.

Hij gaat met RTL in gesprek over andere werkzaamheden voor de zender. "Was het allemaal goed en fantastisch? Nee. Maar was het met liefde en passie gemaakt door medewerkers die er alles voor hebben gegeven? Ja. Daarom zeg ik met trots oké, het is tijd voor wat anders."

Ook de naam van Beau van Erven Dorens, die met zomervariant Summer Night in de smaak viel, werd genoemd als mogelijke opvolger, maar met de keuze voor Twan Huys lijkt RTL voor te sorteren op een nieuwe koers.

Een nieuwe presentator, maar ook een meer journalistieke onderwerpkeuze. Huys staat niet bepaald bekend om zijn losse heupen. Ook zijn vaste Nieuwsuur-eindredacteur Marij Janssens komt naar RTL.

Galjaard: "Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden. Met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk."

Voor Huys betekent het dat hij de NTR, waar hij 25 jaar werkzaam was, verlaat. Na zo'n 1080 uitzendingen van Tan, is in september zijn eerste RTL Late Night.

Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden
Erland Galjaard

Hoogtepunten van Tan

Thé Lau (5 juni 2014)
Op een zomeravond in 2014 brengt RTL Late Night een ode aan Thé Lau. De zanger van The Scene heeft kanker en is uitbehandeld. Op een bomvol Leidseplein zingt Lau duetten met onder anderen Tom Barman, Barry Hay en Paskal Jakobsen.

Bataclan (16 november 2015)
Drie dagen na de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan zitten vier overlevenden aan tafel bij Humberto Tan. Het interview levert hem de Sonja Barend Award op. "Een ongelooflijk indrukwekkend gesprek," zegt Matthijs van Nieuwkerk, die de prijs uitreikt.

One Direction/Pharrell/Ed Sheeran
Tan heeft meerdere grote internationale artiesten gehad in zijn programma. Tan, die in zijn shows veel aandacht besteedt aan muziek, lanceert ook een cd-reeks en een serie discoavonden in de Ziggo Dome.

Malala (4 december 2017)
Tan ontvangt de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014. De neergang van RTL Late Night heeft dan al ingezet, en ook Malala weet het tij niet te keren: het is met 315.000 kijkers de slechtst bekeken uitzending tot dan toe.