Direct naar artikelinhoud

Zo kun je je privacy op Facebook (iets) beter beschermen

Facebook heeft je persoonsgegevens, omdat je daar als gebruiker zelf toestemming voor hebt gegeven. Maar heb je dat wel bewust gedaan? In veel gevallen waarschijnlijk niet. Met deze handleiding kun je je privacy iets beter beschermen op Facebook.

Zo kun je je privacy op Facebook (iets) beter beschermen
Beeld ANP

Ga om je privacy beter te beschermen naar facebook.com/settings.

Toegang tot je account

Ben je eigenlijk wel de enige die in je account kan? Om daar zeker van te zijn, kun je zogenoemde tweestapsverificatie instellen. Je krijgt dan een code op je telefoon die je samen met je wachtwoord moet invullen als je wil inloggen. Als iemand je wachtwoord achterhaalt en probeert in te loggen, krijg je daar een melding van op je telefoon.

Ga op de instellingenpagina naar 'Beveiliging en aanmelding'. Onder het kopje 'Extra beveiliging instellen' staat 'Tweestaps­verificatie gebruiken'.

Berichten

Om te voorkomen dat collega's, klanten en onbekenden berichten en foto's die je liever privé houdt, kunnen zien, kun je aangeven voor wie jouw berichten zichtbaar zijn. Misschien had je dat al eens gedaan, maar het kan zomaar dat je berichten door één verkeerde klik op een knop tóch zichtbaar zijn.

Ga op de instellingenpagina naar 'Tijdlijn en taggen' en zet alle vakjes op 'Vrienden'.

Het kan zijn dat oude berichten door verkeerde instellingen in het verleden - bijvoorbeeld toen je net met Facebook was begonnen - zichtbaar zijn voor vreemden. Dit kun je makkelijk wijzigen zonder dat je daarvoor door je hele tijdlijn hoeft te gaan.

Ga op de instellingenpagina naar 'Privacy'. Onder het kopje 'Jouw activiteiten' staat 'het publiek voor oude berichten op je tijdlijn beperken'.

Data delen

Spotify, Linkedin, Marktplaats, Candy Crush - het zijn zomaar een paar apps waar je 'makkelijk' kunt inloggen met je Facebookaccount. Makkelijk, maar is het ook verstandig? Deze bedrijven kunnen constant jouw data tracken. Als je in de lijst met gekoppelde apps kijkt, weet je van driekwart waarschijnlijk niet eens dat je die überhaupt ooit hebt ­gebruikt.

Ga op de instellingenpagina naar 'Apps'. Je kunt de apps één voor één uitschakelen, maar ook in één keer allemaal. Ga dan naar 'Apps, websites en games', klik op 'bewerken' en vervolgens op 'uitschakelen'.

En dan zijn er nog de apps die via je vrienden toegang krijgen tot informatie over jou.

Saillant: hier is het schandaal rond Cambridge Analytica begonnen. Er waren 300.000 mensen die de app hadden gebruikt, maar omdat zij de informatie van hun vrienden meestuurden, had het bedrijf toegang tot gegevens van miljoenen mensen; die werden ­gebruikt voor de campagne van Donald Trump.

Ga op de instellingenpagina naar 'Apps'. Ga naar het blokje 'Apps die anderen gebruiken' en klik op bewerken. Vink hier alles uit.

Bedrijven die gericht willen adverteren kunnen via Facebook zien of je vrijgezel bent, waar je werkt of waar je op school hebt gezeten

Advertenties

Bedrijven die gericht willen adverteren kunnen aan Facebook vragen of ze dat bij jou mogen doen, bijvoorbeeld omdat je eens iets bij ze hebt gekocht. Om te bewijzen dat jij echt hun klant bent, delen ze jouw gegevens met Facebook. Zalando, Uber, Airbnb, Ace & Tate - het zijn zomaar een paar bedrijven die dat doen.

Door dit uit te schakelen kun je de controle terugpakken over informatie van jou die wordt gebruikt om advertenties te tonen.

Ga op de instellingenpagina naar 'Advertenties'. Klik op het tweede kopje 'Adverteerders met wie jij interactie hebt gehad'. Daar zie je de lijst van bedrijven die jouw gegevens hebben gedeeld. Als je op de kruisjes rechtsboven op de icoontjes zelf klikt, mogen ze jouw informatie niet meer delen.

Bedrijven die gericht willen adverteren kunnen via Facebook zien of je vrijgezel bent, waar je werkt of waar je op school hebt gezeten. Dit kun je ook uitzetten.

Ga op de instellingenpagina naar 'Advertenties'. Klik op het derde kopje 'Jouw informatie'. Hier kun je aangeven welke specifieke informatie je voor bedrijven verborgen wilt houden.

Heb je al deze stappen doorlopen? Mooi, dan heb je in elk geval iets meer privacy en kunnen bedrijven minder informatie van je gebruiken. Wat kun je nog meer doen?

1. Gebruik geen Facebook Messenger. Alle privégesprekken die je voert worden opgeslagen en kun je niet meer verwijderen van Facebook. Dat geldt ook voor foto's, spraakberichten en video's. Als je toch Messenger gebruikt, geef dan geen toegang tot je camera, microfoon en contactenlijst.

2. Als je de keuze hebt: gebruik een iPhone in plaats van een Androidtelefoon. Apple maakt het bedrijven veel moeilijker om privégegevens uit een telefoon op te halen.  

3. Zorg dat de Facebookapp niet constant je locatie kan tracken. Dit kun je uitzetten bij de instellingen van je smartphone.

Met medewerking van technologiejurist Danny Mekic.

Lees ook: We kunnen wel zonder Facebook, maar niet zonder wat we op Facebook doen

Als je de keuze hebt: gebruik een iPhone in plaats van een Androidtelefoon