Direct naar artikelinhoud

'Gemeentebordeel' dreigt nu al te moeten sluiten

Het door de gemeente Amsterdam geïnitieerde raambordeel My Red Light dreigt te moeten sluiten, nog geen jaar na de opening.

Het bestuur van My Red Light wil dat er een helder protocol komt rondom mensenhandel.Beeld Ernst Coppejans

Het bestuur ziet 'door de scherpe regelgeving van de gemeente' alleen kans om door te gaan als de regels veranderen. Sinds 1 maart is het door de sekswerkers zelf uitgebate bordeel, dat wereldwijd aandacht trekt, al overdag gesloten.

"My Red Light ligt onder een vergrootglas. We hebben het gevoel dat we meer gecontroleerd worden dan andere bordelen. Sinds Eberhard van der Laan is gestorven, lijken we te worden tegengewerkt," zegt Justine le Clercq, bestuursvoorzitter van My Red Light. Van der Laan hoopte via My Red Light de raamprostitutie te hervormen, zodat prostituees niet meer gebonden zijn aan een pooier of raamexploitant.

Onuitvoerbaar
Le Clercq: "We zijn als een experiment neergezet maar worden nu als doorsnee exploitant behandeld. De gemeente zegt: jullie zijn een gewoon bordeel en moeten je aan de regels houden. Maar dit project is onuitvoerbaar met de huidige regels van de APV (Algemene Plaatselijke verordening, red.)."

Het bestuur van My Red Light wil dat de APV wordt aangepast en er een helder protocol komt rondom mensenhandel. "Als de regels blijven zoals ze nu zijn, is er een gerede kans dat My Red Light moet sluiten."

Vier van de acht sekswerkers die in My Red Light wilden werken, kwamen vanwege een aantekening in een politiedossier niet door de screening. "Een van hen kwam erin voor vanwege een mishandeling, een ander omdat hij had meegelopen met een anti-Pietendemonstratie. Hij weigerde een spandoek weg te doen," zegt Le Clercq, in een ver verleden zelf ook sekswerker .

Sekswerkers met een vlekje
Het is moeilijk, zegt bestuurslid Monica, om als prostituee uit de politiedossiers te blijven. "Sommigen zijn bijvoorbeeld getuige geweest van het een of ander. We willen ook sekswerkers met een vlekje kunnen aannemen en dan hebben we het niet over dames met een crimineel verleden."

Vlak voor de opening werd het bedrijfsplan van My Red Light afgekeurd, omdat de kamers overdag werden verhuurd aan dames die hun klanten via social media of internet werven, zogenaamde thuiswerkers. "En dat mag niet van de gemeente. Maar veel thuiswerkers willen niet achter het raam," zegt Monica. "We moesten echter met ons bedrijf doorgaan. We hadden een lening met de bank afgesloten en personeel in dienst genomen."

We willen ook sekswerkers met een vlekje kunnen aannemen en dan hebben we het niet over dames met een crimineel verleden

De gevolgen waren groot. Twaalf van de veertien gerenoveerde kamers staan nu al sinds tien maanden overdag leeg. Pas 's avonds worden ze aan raamprostituees verhuurd. Le Clercq: "We liepen vanaf het begin vijftig procent van de inkomsten mis en moesten er geld op toeleggen."

Te vaak de politie bellen
Volgens het bestuur zijn ze ook op hun vingers getikt omdat hun prostituees te vaak de politie zouden bellen: veertien keer in vijf maanden tijd. "De gemeente begrijpt niet dat wij wel moeten bellen, omdat wij geen kleerkasten hebben die ons beschermen."

Volgens de gemeente was vanaf het begin duidelijk dat My Red Light als elke andere raam­exploitant wordt gezien en behandeld. "Ze moeten zich aan de regels houden. Een van die regels is dat raamprostituees niet via advertenties mogen werven," aldus een woordvoerder van de gemeente die benadrukt dat My Red Light niet onder een vergrootglas ligt of extra wordt gecontroleerd.

Over de sekswerkers die niet door de screening kwamen, kan de gemeente niets zeggen.

De gemeente begrijpt niet dat wij de politie wel moeten bellen, omdat wij geen kleerkasten hebben die ons beschermen