Direct naar artikelinhoud

Jensen komt met politieke talkshow: 'Ik breng een ander geluid'

Robert Jensen is dinsdag terug met zijn eigen personalityshow, die als vanouds is geschoeid op Amerikaanse leest. 'Het wordt politieker. Dit is een passieproject.'

Robert Jensen komt met een nieuwe talkshow die politieker wordt dan hij voorheen heeft gedaanBeeld RTL

'Knettergek' werd Robert Jensen (45), zegt hij, toen hij begin vorig jaar een docuserie maakte over de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. "Ik had constant het gevoel dat Donald Trump ging winnen. We toonden dat ook aan, maar werden door vrijwel alle media genegeerd. Tot en met de avond van de verkiezingen zat alles en iedereen op het spoor van Hillary Clinton. Trump had geen schijn van kans, zo was de tendens."

Het leidt anderhalf jaar later tot de persona­lityshow Jensen, met de politiek als hoofd­gerecht. "Het wordt een talkshow, zoals ik altijd heb gedaan, in Amerikaanse setting, maar nu veel politieker," verduidelijkt de presentator. "Ik wil een geluid laten horen dat je niet hoort op NPO 1 of in andere programma's. Het is allemaal veel te eenzijdig."

Zoals?
"In mijn eerste show heb ik Nigel Farage, de Britse politicus die niet geloofde in de Europese Unie en van de brexit zijn levenswerk maakte. Hij werd uitgelachen, maar het lukte hem wel. Dit is een groot ding in Europa, en ook voor ons Nederlanders. Maar het gekke is: je hoort er niets van in Nederland. We doen net alsof het niet gebeurt. Hier hangt een sfeertje van: die Engelsen zijn dom met die brexit."

Breng je alleen verhalen over de grens?
"Ik blijf ook in Nederland met mijn items, maar het blijft goed om ook om ons heen te kijken. Even over Donald Trump: in de media is het alleen maar 'Trump is dom, Trump is gek, hij krijgt niets voor elkaar, het werkt niet, Amerikanen haten hem', en het gáát maar door, terwijl Trump op andere vlakken wel degelijk effectief is. Ik ga dat eenzijdige beeld bestrijden."

Is het zó erg gesteld?
"Als je alleen al vragen stelt, word je in een bepaalde hoek geduwd. Dan ben je seksistisch, racistisch, homofoob, terwijl ik dat soort discussies en gesprekken juist interessant en relevant vind: sociale issues die spelen in Nederland en de wereld. Over klimaatverandering, de transgenderdiscussie, de plasticsoep, het gaat verder dan de politiek."

Je begint om 21.30 uur op RTL5. Maai je het gras niet weg voor de voeten van Twan Huys, die het op RTL4 toch al zo moeilijk heeft?
"Twan Huys heeft een talkshow, ik een personalityshow. Bij alles wat ik in mijn carrière heb gedaan, heb ik nog nooit naar anderen gekeken. Ik heb mijn eigen geluid en ik gun iedereen ook zijn eigen geluid. Ik kijk overigens nooit naar Twan, omdat ik met mijn eigen ding bezig ben."

Pauw en De Wereld Draait Door doen het goed, maar Late Night en M worstelen. Hoe komt dat?
"Een talkshow maken is niet makkelijk in deze tijd van veel ander aanbod, zoals Netflix. Als je al twintig jaar je vertrouwde show hebt, weten de mensen waarvoor je staat. Ben je nieuw, dan moet je je plek veroveren."

Je hebt je eigen manier van presenteren. Direct, vol ironie, tongue in cheek. Staan gasten te dringen om bij jou aan te schuiven?
"Ik hoor wel eens dat gasten het lastig vinden, maar ik had toch nooit 650 van deze talkshows kunnen doen als er niemand was gekomen? En als je kijkt wie ik heb gehad: van Pim Fortuyn tot onze premier. Ik heb het Jay Leno ook horen zeggen: 'Mensen denken altijd dat het zo gemakkelijk is om al die gasten te regelen, maar wij moeten vaak smeken.' Fantastisch, dacht ik toen. Zelfs The Tonight Show moet ploeteren."

Je vertelde deze zomer aan tafel bij Humberto Tan dat je altijd op het juiste moment terugkomt op televisie. Is dit het juiste moment?
"Zeker, want een ander geluid in de media laten horen is noodzakelijk. Tegenwoordig word je als gevaarlijk omschreven als je een andere blik hebt op bepaalde kwesties, terwijl vaak genoeg de meerderheid van Nederland er zo over denkt. Zo moeten we nu ook gaan accepteren dat er meer dan twee genders zijn. Dat je niet alleen als man of vrouw wordt geboren, maar dat er een derde sekse bij gekomen is. En misschien nog twintig bijkomen. Dat de NS 's morgens niet kan omroepen 'goedemorgen dames en heren', want dat zou discriminerend zijn."

Wordt er eigenlijk ook nog wel gelachen?
"Het is deze keer anders dan anders, maar geloof me: er zal veel gelachen worden. Het blijft natuurlijk wel Jensen, hè."

Wanneer is Jensen geslaagd?
"Ik ben niet bezig met kijkcijfers. We gaan door tot de zomer, maar misschien duurt het maar een paar weken. Dit is voor mij een passie­project. Als er 20.000 kijkers zijn geweest die openstaan voor een ander geluid, dan denk ik dat ik succesvol ben geweest, al vermoed ik dat RTL daar anders over denkt."


Jensen: vanaf vanavond elke dinsdag om 21.30 uur op RTL5.

Ik kijk overigens nooit naar Twan Huys, omdat ik met mijn eigen ding bezig ben