Direct naar artikelinhoud
Proefwerk

Plato Loco (7,5)

Bij Plato Loco voeren ze een eerlijke Caribische keuken zonder de hemel te bestormen. Waarom zouden ze ook, als het op het eiland zo fijn is?

Plato LocoBeeld Eva Plevier

Rond zessen op een doordeweekse avond lopen we binnen bij Plato Loco, een Caribisch zaakje op een stille straathoek in stadsdeel Westerpark. Omdat er drie tafels bezet zijn denken we in eerste instantie dat ons bezoek geen probleem zal worden, maar alle stoelen blijken gereserveerd.

Een lange slanke man met een donkere bril begroet ons warm, hoort ons aan en denkt even na voor hij een tafeltje tot half acht aanbiedt, waarmee we graag akkoord gaan.

Het is koud buiten, en de man en zijn zaak stralen een rust en gastvrijheid uit die je bij eetcafés niet vaak vindt. Op een muurschildering, rieten lampen en een houten ara in een kooi na blijft het Caribisch thema qua inrichting gelukkig beperkt, maar er is iets onmiskenbaar tropisch aan de feel van Plato Loco: een warm ontspannen eilandgevoel.

Omhelzing van de kok
In de keuken werken dames, en op de vloer dus de vriendelijke man, bijgestaan door een jonge vrouw die borden brengt en haalt. Gedurende ons verblijf loopt de zaak vol, en opvallend veel gasten lijken een Afro-Caribische achtergrond te hebben. Vrijwel iedereen die zich voor een tafel meldt, loopt ook naar de keuken om met een omhelzing te worden begroet door een van de kokkinnen.

Mijn gezelschap bestelt een rum punch (€9,50) en ik kies voor Dominicaans flesbier (€6) dat zoals alle tropische bieren vooral koud en dorstlessend is. De punch is zoet maar goed gedoseerd. Van de kaart bestellen we een mix van voorgerechtjes (€15) en daarbij de Totones Maduros (€6): gefrituurde groene bakbanaan.

Vissige vulling
Bij de Plato Loco mix zitten twee uitstekende klipviskroketjes, dun gepaneerd en met smaakvolle vissige vulling, die zó gladgedraaid is dat je geen visvlees tegenkomt. Soms is dat lekker, stukjes geplukte vis in glimmende salpicon, maar klagen doen we niet.

Ook op het bord: fraaie pasteitjes met een krokante korst en een kruidige gehaktvulling. Perfect op smaak, rijk en eenvoudig. Waarom deze snack bij ons niet gangbaarder is begrijp ik niet. Je ziet soms empanadazaakjes verschijnen, maar ze houden het nooit lang vol.

Verder bij de mix: malse en kruidige jerk-kippenvleugels. Jerk chicken is Jamaicaanse kip uit een marinade van ui, limoen, gember, knoflook, adjoema­peper, tijm, sojasaus, suiker en pimentbolletjes.

Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

De bakbanaan is in stukken gesneden, op de draad platgestampt en daarna gefrituurd. Nieuw voor ons, maar effectief en heerlijk met een beetje grofzout en een van de drie madame jeanettesausjes: tomaat, koriander of mango.

Niets dan prettig
Van de hoofdgerechten kiezen we jerk chicken (€18,50) en fish curry (€19,50). Beide zijn volwaardige schotels, waarbij de chicken een flinke poot blijkt, op dezelfde manier bereid als de vleugeltjes in het gemengde voorgerecht: smaakvol, sappig en kruidig, al wil ik het geen bucketlistkip noemen.

Fris aangemaakte salade van rode en witte kool flankeert de poot, samen met een rijsttimbaaltje dat wat saai oogt, maar de rijst is opgezet met gebakken ui, wat hem pilavachtige diepte meegeeft. Onverwacht lekker.

De kabeljauwfilet van de fish curry is gaargestoomd in bak­papier en smaakt niet erg naar curry, maar ligt op een pittig zoetzuur van onder meer selderij, dat uitblinkt in zijn evenwicht. Eenvoudig en goed gedaan. Erbij weer koolsalade en rijst, wat je jammer zou kunnen noemen als het niet heel Caribisch was.

Best
Deze pasteitjes zouden op elk Hollands station de saucijzenbroodjes mogen vervangen.

Minder
De jerk chicken is goed uitgevoerd en smaakvol, maar een once-in-a-lifetime kippenpoot is het niet.

Opvallend
Zelden zijn we in een drukke laagdrempelige zaak met zoveel rust en warmte bejegend.

De lange meneer legt regelmatig zijn hand op een arm of schouder van zijn vaste publiek terwijl hij met hen praat, en hoewel dat er familiair of gemaakt kan uitzien, komt het bij hem zó geïnteresseerd en oprecht over dat je bijna wilt dat hij het ook bij jou doet. Als we aan ons dessert toe zijn - we hebben dan al een paar gesprekjes met hem gehad - is het zover. En inderdaad: niets dan prettig.

Een waarschuwing
We kiezen Caribbean style tiramisu en een flan (beide €5,00) waarvoor de meneer waarschuwt: niet veel mensen krijgen dit bescheiden puntje op. Suiker, ei en dulce de leche, een loden bakbeest, maar karamellig en heerlijk.

We voelen ons uitgedaagd en slaan ons er met behulp van een espresso doorheen. De tiramisu is voorbeeldig gemaakt en de Ponche Kuba (een eierdrankje met specerijen en rum) in de lange vingers geen straf.

Als je een beetje uit de buurt van de importbiertjes en de rum punch kunt blijven, eet je bij Plato Loco voor een bescheiden prijs uitstekende pan-Caribische gerechten. Door de warme, oprechte bediening en het grote aantal vaste gasten voelt een avond hier als het fijnst mogelijke uitje met je nieuwe schoonfamilie.

Vorige proefwerken
4850 (7-)
Fyrre (8-)
Café Remouillage (9)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Plato Loco

Rombout Hogerbeetsstraat 29
1052 VN Amsterdam

wo-zo
17.00-22.00 uur

020 3585047
platoloco.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.