Direct naar artikelinhoud
Jaaroverzicht

Dit zijn de beste restaurants van 2018 volgens Amsterdammers

Waar at jij eigenlijk het best in Amsterdam het afgelopen jaar? Die vraag hoefden we geen twee keer te stellen. Paroollezers tipten massaal hun favoriete restaurants van het jaar.

De meeste stemmen gingen naar... Kaagman & Kortekaas!Beeld Eva Plevier

Naar aanleiding van het lijstje met de 9 beste restaurants van 2018 volgens Proefwerk vroegen we ook aan onze lezers: Waar heb jij het beste gegeten in 2018?

10. Bar Alt

Tipgevers zeggen: "Zes gangen sublieme foodpairing van topgerechten met bijpassende bijzondere bieren. Ongekend." "Onwijs lekker eten gecombineerd met de beste bieren. Dit is uniek in Europa." 
Het Parool schrijft: "Wie dacht dat gerechten als kreeft met Koreaanse kombu of rund met groene asperge, ui, merg en hazelnoot niet te combineren zijn met bier, heeft het mis. De twintig tapkranen achter de marmeren bar ­maken het concept achter Bar Alt duidelijk: bier kan altijd, dus ook bij een luxe zes- tot negengangenmenu (vanaf €65)." Lees verder

Bar Alt heeft ruim twintig verschillende bieren op de tap en zestig bieren op fles en blik.Beeld Jesper Boot

9. De Plantage
Tipgevers zeggen: "Heerlijke sfeer, originele menukaart, lekker eten, prettige bediening, waar voor je geld, gerechten mooi opgemaakt." 
Het Parool schrijft: "De Plantage bevindt zich op een sprookjesachtige plek en voert een een zonnig menu. Het halve haantje met pilav heeft alle kenmerken van een nieuwe klassieker: een gerecht om op een koude dag onbedwingbare trek in te krijgen. Jammer van de soep. De Baskische vissoep en de gele linzensoep zijn allebei zo afschuwelijk zout dat we vis noch linzen proeven." Lees verder

De Plantage zit op een sprookjesachtige plekBeeld Maarten Steenvoort

8. Breda
Tipgevers zeggen: "Verrassend heerlijke gerechten." "Bijzondere gerechten, aardige bediening en geweldige keukenbrigade met veel creativiteit."
Het Parool schrijft: "Ze maakten een droomstart, de jongemannen en vrouw die restaurant Breda openden. Eerder ­tilden ze eetcafé Daalder naar een hoger niveau, daarna begonnen ze Guts & Glory, waar steeds één ingrediënt in de spotlights staat. Met Breda, een mooie, hoge zaak met veel hout en een vast menu, maken ze hun ambitie concreet. De table d'hôte is juichend ontvangen - en dat is terecht." Lees verder 

Breda is een plezierige zaak en tot in de puntjes doordacht. Beeld Mats van Soolingen

7. Mos
Tipgevers zeggen: "Prachtige opmaak, verfijnde smaken. Een feestje op het bord. En hele vriendelijke bediening en sommelier. Plus een prachtig uitzicht over t IJ." "Een complete eetbeleving, met zeer fijne gerechten en een geweldige sommelier."
Het Parool schrijft: "We zitten er feestelijk bij in Mos op het IJdok, en uit de keuken komt comfortabele, kleurrijke evenwichtskunst. Het gerecht met twee ­bereidingen van zeebaars in verschillende tinten rood is ingewikkeld, maar adembenemend afgewogen. De spectaculair gepresenteerde, maar vrij saai smakende amuses van mais en pompoen vallen een beetje tegen." Lees verder

Wie bij de naam Mos iets met sober en ingetogen ­'nordic' verwachtte, zal op zijn bleke Scandinavische neus kijken: de stemming is chic, maar bruisend.Beeld Rink Hof

6. Le Restaurant 
Tipgevers zeggen: "Heerlijk eten en topbediening, sfeer uitmuntend." "Topsmaken." "Sfeervol restaurant, verrukkelijk lekker eten." 
Het Parool schrijft: "Le Restaurant van Jan de Wit en de zijnen verdween vorig jaar, maar werd herboren - God zij geprezen. We gaan door het menu als een warm mes door de boter. Het gerecht van makreel, mossel en meiraap is aards - alsof die vis dacht: kom, ik verhuis naar de polder. En die temperatúúr. Vlekkeloos." Lees verder

Het gerecht van makreel, mossel en meiraap is aards ¿ alsof die vis dacht: kom, ik verhuis naar de polder. En die temperatúúr. Vlekkeloos.Beeld Mats van Soolingen

5. Entrepot
Tipgevers zeggen: "Eenvoudige maar perfecte gerechten, mooie wijnen, super vriendelijke bediening." 
Het Parool schrijft: "Het menu is een bijna dagelijks aangepast lijstje gerechten tussen de €6 en €15. Drie per persoon is goed, en je kunt ook een grotere portie bestellen. We zien veel groenten en veel van open vuur. De biet in beurre blanc is monumentaal: zó ogenschijnlijk simpel en zó lekker, dat het bijna onrechtvaardig lijkt dat je het nog nooit eerder zo hebt gegeten." Lees verder

Wat een intens plezierige zaak is Entrepot, met slimme, perfect uitgevoerde gerechten die subtiel schitteren in hun eenvoud.Beeld Mats van Soolingen

4. Choux
Tipgevers zeggen: "Creatief, vegan mogelijk, verassend, goede wijnen." "Zeer verrassende gerechten met mooie en niet voor de hand liggende smaken en heerlijke natuurwijnen die je geen kater bezorgen. Elke euro waard die je daar uitgeeft."
Het Parool schrijft: "Choux is aanstekelijk fris, met even vernieuwende als pretentieloze borden en een fantastisch vegetarisch menu. Het vegetarische hoofdgerecht met knol, snijboon, cantharellen en eidooier is gekmakend luxueus en heerlijk." Lees verder

Choux bevindt zich in een opvallend, knalrood gebouw aan het rare rafelrandje aan de De Ruyterkade, bij de bowlingkegel onder de brug door.Beeld Rink Hof

3. Scheepskameel
Tipgevers zeggen: "Uitgebalanceerd en verfijnd, met liefde en aandacht bereid, met een licht gevoel de deur uit en toch goed gegeten." "Heerlijk eten, nog lekkerdere Duitse wijnen en een hele goede en gezellige bediening! Het maakt echt de avond!"
Het Parool schrijft: "Scheepskameel op het Marineterrein doet denken aan radicale gastroglasnost, met een muurloze keuken en kraakheldere gerechten. Het gerecht van rauwe ­coquille met bloemkool, citroen en shiso is een delicaat feest van ­natuurlijke vormen en smaken." Lees verder

Scheepskameel is gevestigd in een schitterend oud pand en heeft waarschijnlijk de 'openste' keuken van Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen

2. Auberge Jean & Marie
Tipgevers zeggen: "Het klopt gewoon. Eten, wijn, bediening. Huiselijk chique eten. Aanrader!" "Uitgebalanceerde maar klassieke Franse keuken die zowel vernieuwend als nostalgisch is." 
Het Parool zegt: "De menukaart is in het Frans: cuisses de grenouilles avec sauce à l'ail, faux filet de boeuf avec jus d'échalotes, salade landaise en soupe d'oignon: klassieker vind je het niet. Er is daarnaast een dagelijks wisselend drie-, vier- en vijfgangenkeuzemenu en er zijn ook nog specials: een vis van de dag, een extra voorgerecht en een wildspecialiteit: vandaag een hele hazenrug voor twee personen met wintergroenten. Eigenlijk klinkt alles aanlokkelijk." Lees verder

Versprille: 'Het gerecht is zwaar, máár: lekker.Beeld Mats van Soolingen

1. Kaagman & Kortekaas
Tipgevers zeggen: "Goede niet opgedirkte sfeer, hoge kwaliteit menu en gastvrije bediening." "Gewaagde combinaties, zoals kreeft met konijn, maar ook de door de eigenaar 15 uur in eigen tuin koud gegaarde zalm, maken deze zaak tot onze topper van dit jaar! Daarnaast vreselijke attente bediening en eigenaren, wij komen geregeld terug."  
Het Parool zegt: "Voor een artikel in deze krant volgde ik eens twee jonge, getalenteerde horecamannen naar hun eigen zaak (het stuk ging over het uitstekende Kaagman & ­Kortekaas). Toen zag ik hoe ongelooflijk intensief het uit de grond stampen van zo'n nieuw restaurant is - uiteindelijk zou het vier jaar duren, van wild plan tot ­opening. Ineens is er een restaurant. En wil iedereen erheen." Lees verder

Restaurant Kaagman en KortekaasBeeld Eva Plevier

-> Uiteraard maakten we ook een overzicht van de beste restaurants volgens onze recensenten

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.