Direct naar artikelinhoud

'Uber-chauffeurs handelen in inloggegevens'

Amsterdamse Uberchauffeurs handelen onderling op grote schaal in inloggegevens voor de chauffeurs-applicatie van Uber. Dat stelt AT5 op basis van eigen onderzoek.

'Uber-chauffeurs handelen in inloggegevens'
Beeld anp

De zender keek mee in chatgroepen in de app Telegram, waar Uberchauffeurs voor bedragen van 75 tot 125 euro per week hun inloggegevens voor Uber verpachten. Chauffeurs die de benodigde papieren niet (meer) hebben kunnen zo toch ritten maken namens Uber, en daar geld mee verdienen.

Volgens een anonieme chauffeur die wordt opgevoerd door AT5 rijden op die manier honderden chauffeurs onder een andere naam door Amsterdam. Officiele cijfers die de bewering staven zijn er niet. 

Vergunningen
Zorgelijk is de ontwikkeling niettemin, zegt Paul Verstraten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de reportage van AT5. De ILT is op landelijk niveau verantwoordelijk voor het handhaven van taxiregels en verstrekt de benodigde taxipas. En die wordt niet zomaar afgenomen, zegt Verstraten. 'Bij ernstige delicten, overvallen lf heel hele grote verkeersovertredingen pakken wij die af.'

De raadsfracties van PvdA, GroenLinks en Denk hebben naar aanleiding van het onderzoek aangekondigd vragen aan verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma te zullen stellen. Zij vindt, zegt haar woordvoerder, dat Uber "gewoon zijn verantwoordelijkheid moet nemen".

Overleg
Regulering van wat "de besteld vervoermarkt" wordt genoemd, ligt bij ILT maar Dijksma is wel in gesprek met Den Haag om te kijken waar samenwerking mogelijk is. De misstanden die AT5 aangetoond heeft zijn Dijksma's woordvoerder overigens nog niet bekend. 

(Tekst loopt door onder de video)

Uber moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen
Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer)

Uber zelf is ook "uiterst bezorgd over de de problemen die in deze reportage aan het licht zijn gekomen, en keurt alle vormen van fraude ten strengste af." Het bedrijf geeft aan de schaal waarop de fraude volgens AT5 gepleegd wordt niet te herkennen maar vindt elk geval waarop dat wél gebeurt er één te veel. 

Privacy
Accounts waarvan duidelijk is dat ze verpacht worden, worden altijd direct geblokkeerd verzekert een woordvoerder. Uber laat onderzoeken of het binnen de Nederlandse en Europese privacywetgeving past om gezichtsverificatie toe te voegen aan de applicatie. Die start dan pas wanneer de chauffeur herkend wordt. 

Die toevoeging (ook geopperd door een van de anonieme chauffeurs van AT5) is al beschikbaar in de Verenigde Staten, waar de regels met betrekking tot privacy soepeler zijn.

Lees ook: Uber opnieuw in opspraak: 'Het is wachten op de volgende dode'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.